Administrar

Calaix de sastre arran la meva vida quotidiana a Ciutat de Mallorca

Els Premis del Círculo Balear

maiorica | 10 Febrer, 2007 16:04

El passat dia 9 de febrer es va celebrar la primera entrega de premis de la associació "Círculo Balear", al Hotel Golf Santa Ponsa de Calvià. Vaig llegir tots els premiats en les diferents categories; i sense ser un expert en la matèria, vaig poder veure certa "lògica" dintre dels premiats.

S'ha premiat a aquell medi que els ha donat més suport i difusió (Eduardo Inda, Director de El Mundo a Balears). A un d'aquells polítics que més sintonitza amb les idees del Círculo i, alhora, és defensat a capa i espasa per 'El Mundo' (Carlos Delgado, Batle de Calvià). A qui lluita contra el "pancatalanisme lingüístic invasor" (Iniciativa Cívica Mahonesa). A qui els havia deixat el Hotel Club per fer la cerimònia (Juan Nigorra, d'Es Crèdit). A un socialista "autèntic" que abomina del nacionalisme catalanista excloent (Carlos de Zayas). I a una associació que sí defensa el nacionalisme... però l'espanyol (DENAES, Asoc. para la Defensa de la Nación Española). Apart d'això, es presentà un nou llibre d'en Aleix Vidal-Quadras.

De tot això, dedueixo que aquests premis acabats de bastir -el prestigi i la rellevància dels quals encara no sé quines són, doncs acaben de començar- són una manera d'agrair i reafirmar aquests suports, a més d'arreplegar-ne de nous. Serveixen com a autoafirmació d'una força i un poder més basat en el màrqueting que en la realitat, perquè cap personalitat de la cultura i gairebé ningú de la política va assistir-ne. Sembla injust, malgrat la intensa feina d'aquesta associació per denunciar les "agressions" sofertes pel castellà, els "atacs dels catalanistes", de "xarxes mafioses" i demés contubernis que silencien l'autèntica llibertat d'expressió: la del antinacionalisme alliberador. Tot plegat, una autoatorgació de premis entre companys interessats de viatge.

També extrec que el Círculo Balear ha sabut amb un notori sentit pràctic i empresarial construir una associació hàbilment connectada amb els sectors mediàtics i empresarials que millor podien afavorir la seva promoció. Ha sabut escollir aquell tema que a Balears pot crear més polèmica, afavorint opinions enfrontades, i tractable amb suficient sensacionalisme i victimisme, alhora que sintonitzés amb la manera de pensar de sectors socials poderosos que poguessin trobar un benefici mutu. La idea ja antiga d'una persecució del castellà, juntament amb la denúncia de "ofensives catalanistes" a les Illes, moguda amb una adequada dosi de visceralitat i de suport de mitjans de comunicació amb objectius comuns i interessos semblants, ha donat el seu fruit. La seva inserció social es mínima, ja que prescindeix de influir en la base social illenca més modesta i popular, i dóna preferència a aconseguir contactes de marcat to elitista.

Felicito als fundadors del Círculo Balear, Jorge Campos i Montse Amat, per la idea que tingueren al fundar aquesta associació. Han demostrat un sentit empresarial admirable. La majoria de llicenciats en periodisme d'aquest país han de passar un ampli període de temps fent de becaris, cobrar sous irrisoris, fer horaris esclavitzants i inclús acabar treballant de qualsevol cosa. Però amb el Círculo han aconseguit, malgrat la seva joventut, un estatus admirable: aquell dia es veieren rodejats per personalitats del món polític, empresarial i periodístic de primera línia. Han aconseguit una influència mediàtica admirable, i és per això que els dono l'enhorabona pel seu progrés personal.

Comentaris

Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS