Administrar

Calaix de sastre arran la meva vida quotidiana a Ciutat de Mallorca

El Anillo de Hierro

maiorica | 25 Febrer, 2007 21:17

Pocs han sigut els compositors balears que han obtingut ressò més allà de l'arxipèlag, i alhora que perdurin. Tot i pecar d'excessiva mordacitat per part meva, per mi el més immortal de tots ells gaudeix d'una actualitat prou macabra. Miquel Marquès (1843-1918), nascut a Ciutat, fou conegut en el seu temps com l'únic compositor sinfònic de renom a Espanya. Composà cinc simfonies, totes elles fortament influenciades per l'estil beethovenià, i aconseguí estrenar-les totes (fet memorable en un país on la tradició musical autóctona era pobríssima). A sobre, aconseguí uns excel·lents resultats de públic i crítica, combinació gens freqüent en qualsevol època.

Com tots els compositors de la seva generació acabà component sarsueles per sobreviure. Tanmateix, va reeixir-hi i assolí importants triomfs durant tres dècades. Tot allò fou fill del seu temps, i ara resta en l'oblit; excepte l'interludi de "El Anillo de Hierro" (1878), preciosa peça per orquestra que res ha d'envejar a les millors obres orquestrals del segle XIX. El seu aire èpic i malenconiós sembla suggerir la immensitat del mar dins l'ànima d'un isleny, lluny de la seva terra. Ara aquest fragment és força desconegut, donada l'escassa cultura musical clàssica del públic actual, i el seu nom només és recordat pel carrer que duu el seu nom. Com molts altres personatges que omplen rètols d'avingudes i places.

Però per a mí, la seva música és actual: "El Anillo de Hierro" reviu... com "El Anillo Viario". Al cap de 130 anys, el Govern homenatja l'homònima figura de Marqués, redescobrint-la i materialitzant-la en forma d'autovies i carreteres, i així evitar que el nostre insigne compositor mai més caigui en un llastimós oblit. Certament, serà difícil no tenir-lo present amb tant asfalt i quitrà. Desconec si musicalment fou un precursor... començo a pensar que (en certa manera) ho va ser. I intueixo que si arriba a saber-ho, "El Anillo de Hierro" l'hagués fet son pare.

Comentaris

Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS