Administrar

Calaix de sastre arran la meva vida quotidiana a Ciutat de Mallorca

Què aporta IB3 a la televisió actual?

maiorica | 06 Març, 2007 00:11

Llegint en un diari els programes més vistos de la televisió balear, observo detingudament alguns trets molt significatius.

En primer lloc, cap dels seus programes arriba al 20% d'audiència, factor que en qualsevol televisió d'àmbit estatal seria considerat com un bagatge pobre o dolent a segons quines franges horàries, i que podria causar l'eliminació del programa en qüestió.

Segon, dels quatre programes més vistos (entre un 12 i un 19%) tres són sèries nord-americanes: "Los Vigilantes de la playa", "Ranger Walker" (el incombustible Chuck Norris), i "Xena, la Princesa Guerrera". Totes són reposicions de temporades ja emeses en el seu moment. I en qualitat d'afegitó, l'imprescindible culebró sud-americà.

I finalment, els únics programes que superen lleugerament el 10% són els informatius de migdia (no recordo si també els de horabaixa), i "La cuina de Paquita Tomàs". La resta de la programació de IB3 té una audiència baixíssima, inclús residual.

Uns números molt pobres, en conjunt. És cert que se li ha de donar temps, els inicis de TV3 tampoc foren massa esperançadors de bon començament, ni els de ETB o Canal Sur. Però hi han determinats factors que em fan no ser massa optimista.

Primer, els millors registres d'audiència els obtenen produccions estrangeres que, a sobre, són reposicions. Tan malament està la programació de IB3 que la gent es conforma amb veure sèries ja emeses? per veure-les, no calia bastir una nova televisió.

Segon, aquestes audiències tan elevades (relativament, tot sigui dit) corresponen a programes en castellà. Sembla que la inserció als mitjans de la llengua pròpia no acaba de funcionar. A més, tant de queixar-se de TV3 i de la "invasió" del català que allà es parla, i ara resulta que la meitat de la programació de IB3 és en castellà. No tenim quatre canals privats íntegrament en castellà, i dos públics amb espais mínims en mallorquí?

Tercer, les principals apostes de la cadena en producció pròpia fracassen totalment. Els "magazines" de matí i tarda, o les sèries de producció pròpia no enganxen. Ni la teleporqueria pròpia atrau. Ni les sèries autòctones, com "Laberint de Passions", no arriben al 5% d'audiència. No sé si "Vallterra" aconseguia també resultats tan discrets.

Només els informatius tenen una mica d'audiència. I paradoxalment, s'ha encetat una campanya de publicitat per promocionar-los. Per què, si hi han altres espais de la cadena molt més necessitats? Si som malpensats encertarem... IB3 Ràdio també té una audiència residual (o gairebé zero), i ha iniciat una altra campanya publicitària alhora. Però només publiciten un espai: el de Javier Alarcón, potser el més polititzat de l'emissora, creador d'opinió pro-govern. Podria fer-se un paral·lelisme amb els informatius televisius?

Recordo que als primers anys de TV3 només s'emetien unes 4-5 hores diàries de programació: sèries infantils, notícies i produccions pròpies o pel·lícules. Suficient. Sortia més barat, s'assajava sense córrer tants riscos alhora, els programes propis es produïen amb més il·lusió i idees que mitjans, i aconseguien un bon èxit. Pocs medis, mitjans i experiència; però entranyable.

En canvi, IB3 sembla un forat per on se'n van més i més diners. Porten gent de Madrid per fer programes a les Illes, com si no tinguéssim professionals prou bons. Les acusacions de politització i manipulació són constants, fins el punt que algunes forces polítiques han decidit no acudir als programes de la cadena. Es retreu manca de qualitat, maltractament del català, poca transparència en la seva gestió i que, tanmateix, la veuen quatre moixos. Quan s'acabarà tot això?

Postdata: no tinc televisió a casa. I ben tranquil que hi visc.

Comentaris

 1. Re: Què aporta IB3 a la televisió actual?

  En España se habla castellano, hablad mallorquín o catalán o como lo querais en casa, no molesteis a la gente hablandole en una lengua que no entiende nadie, y menos exigir al gobierno que nos la haga oir a la gente que nos cuesta mas. Los pocos programas que tengais en mallorquin lo que tendriais que hacer es dar las gracias, que no os dais cuenta que la gente cambia de canal porque la lengua esta vuestra no la entiende ni dios. Si ib3 estuviera en castellano al cien por cien tendria mucha mas audiencia.

  Español | 06/03/2007, 02:08
 2. Español

  Aquest és més o menys el punt de vista del "foraster" mitjà. No sé si abans de demanar al Govern que millori IB3 hauriem de pensar: Per què tenim aquest govern? Per què els hi demanam una cosa impossible: fer una tele en català, de qualitat i per la nostra gent? No poden, no en saben, i no volen, perque aquí somos bilingües y imponer el catalán es de nazis. I d'aquí no en surten. Si son incapaços de protegir algo tan evidentment nostro com el territori, com protegiran un element gairebé abstracte com és la llengua? Demanam massa en aquest Govern. Jo estic segur de que fan el que poden. El problema és que no poden més.

  En fi...

  PP MAI MÉS.

  Alexandre Martorell | 06/03/2007, 02:13
 3. Castellano

  En España se hablan varias lenguas; no una, y el Español es la única común en todo el estado. Eso quiere decir que hay muchos habitantes bilingües, y a su vez muchos de ellos tienen el español como segunda lengua y no primera. Para eso están las televisiones autonómicas, y por eso reclamo un mayor porcentaje de catalán en IB3.

  Repito: hay dos cadenas públicas y cuatro privadas íntegramente en castellano, una oferta muy amplia. Yo soy castellanoparlante de nacimiento; pero me pongo en el lugar de los que no lo son y desean ver programación en su lengua. Es un esfuerzo saludable y edificante que no supone ninguna exclusión de nadie por nadie.

  Y quien no entienda el mallorquín, será porque no puede o no quiere; pero existe gente que sí, y es su lengua. Un poco de respeto con este tema, no menospreciemos a aquellos que no son como uno cree que todos tienen que ser.

  Manel | 06/03/2007, 15:05
 4. Tontos del bote

  Es curioso: se hace un comentario sobre lo absurdamente concebida que está una cadena de televisión desde todos los puntos de vista (lingüístico, periodístico, económico, de calidad...) y sólo hay polémica en torno al idioma. Uno, que si es apañol y que si los catalanohablantes son unos nosequés. El otro que si el anterior es el típico foraster. Pero ¿es que no han entendido nada del artículo?

  Yo también soy español (¿y qué?, digo yo), "foraster" (de Zamora, para ser exactos), entiendo lo que escribe Manel en catalán (porque entender una lengua tan cercana es sólo cuestión de quererlo) y todos estos que se pelean por la lengua que deben o no deben usar los demás son un auténtico coñazo. Merecen una televisión autonómica absurda y cara y todo lo que les pueda pasar, ya que sólo se preocupan de menospreciar a los que no hablan como ellos. Los muy tontos.

  Por lo demás, un artículo lleno de crítica, respeto y sentido común (como siempre). Y añoro el tiempo en que tampoco tenía tele. Mi enhorabuena por las dos cosas.

  Juan | 20/03/2007, 17:29
 5. Ya..

  No tienes televisión pero si ordenador, además, creo que llegar al 20 por ciento de audiencia en programas de t.v, con el alto número de cádenas te televisión que hay ahora es una burrada, al alcance del futbol, dr.house....
  Mejor compáralo con los índices del resto de t.v y luego comentas, claro que es mi opinión

  Televidente | 05/05/2007, 19:15
 6. Que aporta ib3 a la televisió actual

  l'article molt bo, per reflexionar-hi. La resta, res a comentar, allò de sempre, que ja cansa. Jo no aniria mai a montar una tele en català a Paralejos de las Truchas, i esper que els de Paralejos de las Truchas entenguin que aquí no feim mal a ningú per parlar en la llengua dels nostres avis i molt manco tenim intenció de molestar a ningú. Com dirien ells, quien se pica, ajos come. I per veure teles en castellà, ara mateix se me'n ocurreixen com a mínim 20, home, que només en demanam una, no demanam la idependència...
  Per cert, i a banda de l'idioma, pens que la cosa més urgent de la tele de les Illes, és que deixi d'estar tan monopolitzada, i no me vengueu amb comèdia de que les altres també ho fan, perquè les altres m'importen poc, aquesta la pagam TOTS ELS ILLENCS, i no tenim el perquè haver d'aguantar les opinions d'uns quants afavorits. I a més, molt centrada en Mallorca. I aquí cercau-hi el perquè de la baixa audiència i no volgueu veure fantasmes on no n'hi ha.
  Per la resta la tele no està tan malament, hi ha programes com rerefons o illencs que be valen la pena. El temps és entretengut i fiable, i el programa de cuina me sembla divertit i bastant coherent a l'hora de triar menjars tradicionals. Llàstima de que triin sèries extrangeres en pla MAGNUM i tal, que ja estan molt cremades.

  Animalet | 31/05/2007, 11:18
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS