Administrar

Calaix de sastre arran la meva vida quotidiana a Ciutat de Mallorca

Deixem en pau als morts

maiorica | 12 Març, 2007 11:25

Ahir va commemorar-se el tercer aniversari dels atemptats de l'onze de març de 2004 en la Plaça de Cort, de Palma. Un acte just i necessari per recordar les gairebé 200 víctimes que perderen la vida en aquella tragèdia humana, i que implícitament serveix per recordar qualsevulla víctima del terrorisme i manifestar el refús a tot tipus de violència per defensar ideals o causes.

Una commemoració d'aquesta mena requereix un consens total, sense consignes ni ideologies subreptícies. Una simple concentració de persones amb un sincer desig de record, de sentiments i voluntats unides al voltant d'unes espelmes, una música entranyable com "El Cant dels Ocells" de Pau Casals (1876-1973), són suficients.

O, simplement, el silenci.

En canvi, em trobo que la concentració estava organitzada pels col·lectius "Peones Negros" i el "Círculo Balear" (En representació de la Asociación de Víctimas del Terrorismo, AVT), i els actes liderats per ells. No fou el més encertat. Totes dues associacions estan fortament polititzades, i un important col·lectiu social no es pot veure còmode veient com la seva solidaritat és conduïda per individus alineats políticament.

El col·lectiu Peones Negros es va fundar basant-se en l'existència d'una conspiració, mitjançant la qual (a grans trets) els atemptats de l'11-M foren obra d'ETA, amb una més o menys insinuada col·laboració del PSOE per recobrar el poder. Organitzen movilitzacions amb aquesta finalitat ("saber la verdad"), i ja han fet un judici paral·lel sobre els fets. Apareixen esmentats sovint en mitjans com la COPE i Libertad Digital, d'ideologia marcadament dretana.

Per altra banda, el Círculo Balear té inquietuds basades en denunciar el sectarisme de l'esquerra, la invasió pancatalanista, i preservar l'autèntic mallorquinisme (tot i que sempre parlen en castellà). Les seves activitats apareixen sovint en El Mundo. En aquesta ocasió eren presents com a representants de la AVT (Asociación de Víctimas del Terrorismo), entitat que ha adoptat una actitud molt radical contra el govern central i té els mateixos suports mediàtics, així com dels dirigents nacionals del PP.

Totes dues associacions (Peones i AVT, a través del CB) tenen punts en comú: tenen ressò únicament en mitjans de dreta, combinen la condemna del terrorisme amb la crítica despiadada del govern espanyol; tant un com l'altre creuen en teories conspiratives, tots dos s'atribueixen la voluntat i la veu de totes les víctimes del terrorisme, com si fossin els únics, obviant qualsevol menció a altres. I estan fortament polititzades a favor del PP, i s'influeixen mútuament.

No és just que una manifestació commemorativa d'aquesta importància sigui capitalitzada per entitats que tenen idearis i objectius polítics definits. La manifestació espontània posterior als atemptats, sense lemes ni consignes ni organitzadors, reuní a 130 mil persones a Palma. Ahir havien 150 persones.

Havien moltes banderes mallorquines i espanyoles (dic jo, que els morts i la solidaritat no tenen bandera), escoltaren l'himne espanyol (la Marcha Real) i acabaren amb un "Viva España". Què pinta el patriotisme, espanyol o de qualsevol altra mena, en una manifestació de record als morts per la violència terrorista?

Mentrestant, alguns joves varen repartir pamflets durant la concentració. Eren fulls de Democracia Nacional, partit extraparlamentari d'ultradreta successor del Frente Nacional de Blas Piñar. Delirant, tot plegat.

Entre les 150 persones es trobava la batllessa Catalina Cirer, en un segon pla i sense cap protagonisme. Ella argumentà que anava com a simple ciutadana, i em sembla molt bé que vulgui participar en un gest de record. Però crec que no és lícit participar en una manifestació organitzada per associacions que capitalitzen el dolor de les víctimes amb objectius polítics, i que ho aprofiten per publicitar el seu missatge. Una batllessa no pot permetre que alguns s'apropiïn de l'homenatge, autoritzar-ho i, a sobre, assistir-hi i romandre aparentment passiva davant tal manifestació.

Tot plegat, molt trist. Molt penós. Siguin dretes o esquerres, espanyolistes, sobiranistes, madridistes o culés, tant és. El record als morts, el dolor de familiars i amics no es pot utilitzar amb fins partidistes. Les persones estem per sobre d'himnes, banderes, lemes i partits, siguin del color que siguin. Allà no estava representada la societat, no érem tots. Ha guanyat la política. Ha triomfat la ignorància.

Comentaris

Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS