Administrar

Calaix de sastre arran la meva vida quotidiana a Ciutat de Mallorca

La grandesa i misèria del Bloc a Menorca

maiorica | 14 Març, 2007 21:16

Després de l'elogi al Bloc, ara ve la seva crítica. Ahir vaig lloar la capacitat dels seus diferents membres per organitzar una força unitària que arreplegués voluntats. Per sobre de tot la capacitat de diàleg, de unir voluntats de base comuna i mantenir un horitzó amb amplitud de mires s'està imposant. Lent i difícil, i per això doblement valuós.

A Mallorca, després de molts altibaixos, s'ha aconseguit per fi ajuntar a quatre de les cinc forces polítiques d'esquerres i nacionalistes existents a l'illa. Els esculls més difícils s'han aconseguit superar. Només falta Entesa per Mallorca, que ha decidit presentar-se únicament a les municipals; però ha demanat als seus seguidors que votin pel Govern i Consell a aquella opció que més s'avingui amb les seves conviccions personals. Per tant, pot dir-se que tots en són presents.

A Eivissa i Formentera, tres quarts del mateix. Amb l'afegit del PSIB-PSOE, s'ha aconseguit una força unitària que arreplega tota l'esquerra i tot el nacionalisme pitiús. Com UM no s'hi presenta, pràcticament el vot quedarà acumulat en dues opcions: una força de centre-dreta com és el PP, i una aliança de forces esquerranes i nacionalistes. Un emocionant tête a tête, Rocky contra Mr. T.

I Menorca? res de res.

A Menorca, PSM i EU-EV van per separat, i Esquerra no s'hi presenta (fins on jo sé). Totes les energies abocades per aconseguir unió de forces a Mallorca i les Pitiüses han fructificat... i s'han oblidat de Menorca. Si han sigut capaços a uns llocs, per què no altres? la necessitat d'entesa i unió de forces es vàlida a tot arreu, no entenc per què això va per barris (en aquest cas, illes). Tant d'esforç se'l pot endur el vent, i us diré per què.

A Menorca, el 2003 es va donar un empat a sis diputats del PP i PSIB (el PP fou el més votat per poc), i el PSM en va treure un. EU no va treure vots suficients per sortir-hi. Algú podrà dir que les enquestes indiquen que les coses no canviaran substancialment, i per tant el pacte PSIB-PSM que governa el Consell amb Joana Barceló al capdavant podrà reeditar-se sense problemes.

Aleshores, em pregunto:

1) A Esquerra Unida no li interessa tenir representació a aquesta illa, per molt que el seu soci del Bloc ja estigui representat?

2) La mateixa voluntat d'unió per mantenir o augmentar força no es pot aplicar també a Menorca, tot i que ja sigui una illa governada per esquerres?

3) Les enquestes poden ser imperfectes. El PSM podria quedar-se fora tot sol. Per què no adjuntar forces per si de cas?

4) Punt clau: apart de fer una anàlisi en clau menorquina... a ningú se li ocorregut fer-ho en clau balear? La distribució actual de diputats al Parlament és PP, 6-PSIB, 6-PSM, 1. Si un Bloc menorquí arreplegués un segon escó, lògicament el segon partit més votat en perdria un. Com a hores d'ara els dos grans estan gairebé empatats a vots, si quedés com a segon partit el PSIB perdria el sisè diputat que aniria al Bloc. Així es reeditaria el pacte al Consell, i enhorabona al Bloc menorquí per créixer. Però si fos el PP qui quedés segon i perdés el sisè diputat, el "premi" seria major: aquest escó seria clau, ja que podria suposar (si la unió a les Pitiüses o a Mallorca no funciona) la pèrdua de la majoria absoluta del PP que tant desitgen. O inclús evitaria una majoria absoluta d'un pacte PP-UM, si a cada illa el PP baixés un diputat.

5) El Partit Popular juga molt bé les seves cartes, i sap que a Menorca pot estar la clau, ha pactat amb el PMQ (Partit Menorquí) perquè aquest no es presenti a les eleccions, i els seus vots (ideològicament de centre-dreta, molt afins als del PP) vagin a parar al seu cabàs. Menorca és la reraguarda tàctica (se'n parla molt poc), i el PP l'ha coberta molt bé.

O sigui: el Bloc ha fet el més difícil, però a Menorca es deixa el més fàcil. I el PP ha sabut ajuntar aquelles forces que poden ésser decissives per donar-li el Govern de les Illes. I qui sap si recuperar el Consell de Menorca.

Capici, amici miei? o us faig un croquis?

Vaja, jo dono aquelles idees que (per a mi) són elementals. Dubto molt que a la gent del Bloc no se li hagin passat pel cap totes aquestes circumstàncies. Si no... que es dediquin a una altra cosa.

Comentaris

 1. Re: La grandesa i misèria del Bloc a Menorca

  Que hi ha ningú d'esquerra amb cara i ulls a meorca?

  anònim | 26/03/2007, 12:21
 2. Re: La grandesa i misèria del Bloc a Menorca

  Oblides que el PSM es presenta a Menorca en coalició amb els Verds

  anònim | 26/03/2007, 12:23
 3. Re: La grandesa i misèria del Bloc a Menorca

  La unió de PSM i Verds fa suposar que Esquerra Unida i PSIB van sols.
  L'argument de desunió segueix sent el mateix.

  Manel | 27/03/2007, 18:08
 4. Clau Balear ?

  Que és això de la clau Balear.
  Te recomano l'obre del que fou Diputat al Parlament Balear per Esquerra de Menorca, Josep Portella Coll. Geografia, història i territori. Menorca 1999, pàg 56, 57 i 58. Madrid ens roba, Palma també.
  També i trobarás la seva visió del que fou l'experiència de AE-PSM i de l'Entesa de l'Esquerra de Menorca.

  Ferran | 31/03/2007, 08:15
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS