Administrar

Calaix de sastre arran la meva vida quotidiana a Ciutat de Mallorca

Més mani i menys money...

maiorica | 18 Març, 2007 11:56

...tot i que soni igual. Vaig acudir a la concentració poc abans del seu inici a Plaça d'Espanya, devers les sis de la tarda. Com era impossible apropar-se al seu inici, vaig situar-me al carrer Oms per veure el seu decurs. Vaig estar una hora i quart fins que va passar tota la gent, des dels xeremiers que l'encapçalaven fins el cotxe de policia que la tancava.

Al principi de tot desfilaven les diverses plataformes i associacions convocants, més o menys barrejades, en un tranquil passeig. Gent de tota mena i condició: joves, adults, grans, homes i dones, gent amb tot tipus de vestuari, sols o famílies, amb nins o sense, silenciosos o xerrant tranquil·lament... Algunes consignes, però cap ofensiva ni agressiva. Un grup de nines de 13-14 anys, a una cantonada del carrer, cantaven "boti boti boti, peper el qui no voti". No tenien cap pinta de kale borroka, anticonstitucionalistes, ni gens semblant. Pancartes per tots els gustos i mides, assenyalant els llocs de procedència des de tota la illa, enginyoses i creatives en la majoria de casos, cap ofensiva ni bel·ligerant.

Després passaren les diverses formacions polítiques, un gest que les lloa al meu gust, al deixar preferència total a les plataformes i associacions veïnals, les autèntiques protagonistes (i víctimes) dels afers denunciats. Primer foren els del Bloc, després els del PSIB, i després els d'ERC (vaig trobar a faltar una representació oficial d'Entesa per Mallorca), tots ells amb les seves banderetes del partit. Algú de UM devia haver, a títol particular. Més endavant les joventuts dels partits respectius, i després els sindicats. I en tot moment, barreja diversa i creixent de banderetes dels partits i associacions diverses, fet que demostra la tranquil·la convivència entre tots, sense cap tensió ni disconformitat en lemes o idees. Més endavant s'anaren barrejant sense cap complex, un fet lloable. Les proclames eren reivindicatives, gens tenses ni violentes, i puntuals. Només hagué xivarri destacable quan passaven els xeremiers i alguns conjunts de percussió.

Va passar gairebé una hora i mitja fins que la manifestació començà i transcorregué pel carrer Oms, en un flux tranquil però en tot moment atapeït i festiu, que no havia provocat cap estrall, aldarull ni brutícia al carrer. Llavors em vaig desplaçar a la Plaça Major per escoltar els discursos. Ja estava plena, i amb la gent totalment barrejada. Cap cridòria ni incident, ni tan sols brutícia al terra (com sol passar amb els concerts a l'aire lliure o festes populars). Es mantenien bona part de les pancartes locals, les dels partits havien desaparegut del tot, i de banderetes quedaven algunes; però tothom s'havia mesclat sense cap complexe. Només se sentia dialogar plàcidament, sense consignes multitudinàries ni crispació col·lectiva. Era difícil travessar la plaça pel mig, donada l'acumulació de gent. I jo només veia persones; senzillament, persones.

Els discursos eren ferms, amb una indignació implícita. Molt generals, sense personalitzar en partits o persones, incidint en un model urbanístic abusiu i destructiu, i amb la voluntat de conscienciar i mobilitzar als presents i no presents. Al costat de la tarima, els mitjans informatius.

Havien dues càmeres, de TVE i [M] Televisió; els de IB3 no els vaig veure. Em van comentar que varen estar, però havien marxat molt abans de finalitzar l'esdeveniment. De ràdios vaig veure Ona Mallorca, la SER i RNE. Ni rastre de la COPE, potser hi eren, però d'incògnit en previsió de possibles "agressions". Un equip de [M] Televisió anava fent entrevistes als participants, i alguns periodistes feien entrevistes als organitzadors.

Cap a les 20:15 encara arribava gent de la manifestació a la plaça, més de tres hores després d'haver començat. No havia espai per a tots. No m'atreveixo a dir quants podien haver, del ball de xifres que se n'ocupin altres. Després dels discursos arribà el concert de grallers amb diverses peces folklòriques; donat el volum de megafonia, vaig optar per marxar. Eren les 20:30.

No sé a quina hora va finalitzar l'esdeveniment. En tot cas, dues hores de manifestació popular són molt remarcables pel impacte popular i social que representen. A això se li diu pronunciament popular, civilitzat i tranquil. Això és fer societat i és fer democràcia participativa, en diversitat i pluralitat.

Epíleg

A les 21 hores se'm va ocórrer, de camí a un sopar, sintonitzar la ràdio per escoltar els informatius de IB3 Ràdio.

Primera notícia: la presentació de Pere Rotger com candidat a la batllia d'Inca pel PP, amb el suport de Jaume Matas, i l'assistència de 4000 persones al sopar (la resta de mitjans varen dir 1500).

Segona notícia: tres incendis intencionats a hotels d'Alcúdia a horabaixa (ja devia fer unes hores), sense víctimes. Varen remarcar que el Govern havia ofert la seva generosa ajuda.

Tercera notícia: la manifestació, amb un tall de veu dels discursos d'uns 15 segons.

Més endavant es va informar de la manifestació de Pamplona amb una proporció de temps similar.

Van dedicar uns segons a esmentar les manifestacions a la resta d'Espanya contra la guerra d'Irak.

A IB3 televisió, l'informatiu vespre (que es pot descarregar de la pàgina web) va posar la notícia de la manifestació en segon lloc. Només van sortir imatges dels prolegòmens i seus inicis; suposo que això justifica que durant els discursos ja no hi fossin. Les imatges enfocaven principalment les pancartes, i els grupets de jovenets (xeremiers, grallers) amb vestuaris alternatius, per donar la sensació subsconscient de grupúsculs minoritaris, adolescents i sorollosos. Tot en mig minut, amb veu en off, per suggerir distància. No havien imatges ni testimonis de gent comú i diversa, ni del decurs de la manifestació. Immediatament, IB3 emeté una resposta del president Matas (de viva veu), dubtant de la importància de una manifestació de unes 50 mil persones, i reduint-lo a un simple canvi de cadires polític. Li varen dedicar un temps equivalent a la notícia prèvia. No sortí cap altre valoració. La notícia següent parlava de la protecció de la Serra de Tramuntana, potser per reforçar la sensació d'inutilitat d'un missatge de salvar alguna cosa que ja està protegida.

A la pàgina web de IB3, secció d'actualitat informativa, no apareix destacada al resum; tampoc al llistat ampliat de notícies... no existeix. Es parla dels incendis d'Alcúdia, la conversió de la Serra de Tramuntana en zona protegida (tot i que això succeí 24 hores abans de la manifestació), i la resta de notícies són d'abast nacional o internacional (per cert, sí se'n fan ressò de la mani de Navarra i no de les contràries a la guerra d'Irak). No surt res. Un fet que implica a 40 mil, o 50 mil (tant se val: foren moltes persones) al cor de Palma, i IB3 no diu res a la seva web. Quin criteri informatiu preval en aquest ens, per cert, pagat per gent com els manifestants o jo mateix? no ho entenc, que m'ho expliquin. Vull entendre-ho!

Ho sento pels pobres periodistes d'IB3, però han de guanyar-se la vida d'alguna manera.

Dels diaris ja parlaré en un altre moment.

En fi, que vaig anar com a simple aguaitador dels fets, i vaig sortit plenament satisfet del missatge emès per la massa social allà present. Es pot estar més d'acord o en desacord amb les seves peticions, però el caràcter fou totalment tranquil, festiu, participatiu, alegre, pausat i essencialment cívic. Enhorabona a tots ells.

Comentaris

 1. TV Mallorca

  Pots veure les noticies sobre la manifestació de TV Mallorca!
  http://tvmallorca.net/pages/verclip/327

  PROU! | 18/03/2007, 13:47
 2. Fino estilista

  ¡Me alegro de reencontrarte, Manolo! Ya veo que has vuelto (¿o ya lo eras?) un fino analista político.

  Carlos 'normal' | 18/03/2007, 15:49
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS