Administrar

Calaix de sastre arran la meva vida quotidiana a Ciutat de Mallorca

Unió Mallorquina, o la frontissa que fa de porta

maiorica | 19 Març, 2007 22:33

Al arribar a Mallorca, entre altres coses vaig intentar familiaritzar-me amb la vida política de ses Illes, per entendre-la i poder contribuir el possible a la seva comprensió. Forces polítiques, institucions, persones, associacions... i per sobre de tot, em va sorprendre la idiosincràsia d'un partit polític: Unió Mallorquina.

Unió Mallorquina

Al principi, em va semblar totalment increïble que un partit amb tan sols només 3 diputats de 33 possibles (és a dir, un 10%) en el Consell de Mallorca governi aquesta institució, amb el suport d'una altra força política (el PP) que té 16, és a dir, la meitat, sense que digui ni mu. Com podia ser això? ràpidament vaig pensar que això es deuria a algun pacte a més gran escala, on PP i UM es repartissin la governació de les institucions. En efecte: es Govern i es Consell són governats per tots dos, mitjançant un pacte.

Però això no era suficient per explicar que el PP cedís el Consell a un partit tan petit; en condicions normals, el PP hauria cedit algunes conselleries d'aquesta institució a UM, però no tot el pastís! després vaig veure que UM portava, des de 1995, governant la institució amb Maria Antònia Munar al capdavant. És a dir, no comptava pels seus vots i diputats, sinó per la seva posició de poder. I, a més, per la seva habilitat per aliar-se amb uns i altres per compartir-lo des de la seva posició de privilegi, tot i ser el partit més petit de tots: en 1995 havia tingut la sort d'aferrar-se al poder i, des d'allà, jugar eficaçment les seves cartes amb uns i altres.

UM ha sabut mantenir-se governant el Consell de Mallorca sense ser la força majoritària, ni la segona, ni la tercera... potser en algun moment no fou ni la quarta. Absolutament inaudit.

A Catalunya seria semblant a un pacte on, per exemple, el pacte del tripartit PSC, ERC, i IC-Verds es repartissin el poder així: la Generalitat pel PSC (segona força més votada), la Diputació per ERC (tercera més votada), i IC-Verds la Batlia de Barcelona (cinquena força més votada!). Al·lucinant! tothom posaria el crit al cel per aquest repartiment d'institucions gens coherent amb els percentatges de vot. Menys aquí.

El més curiós de tot és que aquest pensament ha arrelat profundament dins els membres d'aquest partit, sense contemplacions, i que ho vegin com un fet totalment normal. No ser el partit més votat, o el segon, és indiferent per a ells. Em crida l'atenció en especial el candidat a la Batlia de Palma Miquel Nadal, que fa una campanya (molt intensa i dinàmica, tot s'ha de dir) en clau de batlia: parla com si fos a governar, tot i que a les eleccions de 2003 UM fou la cinquena força política a Palma i no obtingué cap regidor.

És cert que ara el nou candidat és carismàtic dins el seu partit, molt conegut entre la ciutadania, i s'assembla a Cary Grant. Sembla segur que UM recupera posicions i reapareixeria a Cort. Però tant com per ser batle...? inclús s'especula amb que Palma podria ser una moneda de canvi més de UM de cara a negociar les institucions.

Per exemple,

1.-Amb el PP. Si aquest perd la majoria absoluta, UM estaria en condicions de mantenir-se en el Consell amb el suport del PP i, a més, demanar la Batlia de Palma a canvi que els diputats uemites donessin suport a Matas en el Govern Balear (fins ara el suport era més simbòlic, car el PP té majoria absoluta). Cirer a Palma hauria d'empassar-s'ho (li deu el seu lloc a Matas, i aquest voldrà salvar la presidència), i si treiés 13 o 14 regidors hauria de donar la batlia a una força amb 1 o 2 regidors (Palma té 29 regidors). Delirant.

2.-Amb el PSIB i el Bloc. Tres quarts del mateix. UM mantindria el Consell (la seva presidenta és intocable) amb el seu suport, i podria demanar la Batlia de Palma sempre que el PP no obtingués majoria absoluta a Cort. Com la candidata del PSIB Aina Calvo ha deixat clar que no es prestarà a tal canvi de cromos, una segona opció seria demanar parts importants del Govern Balear (presidència del Parlament, conselleries clau...). En tot cas, UM sortiria guanyant de nou.

Tot això si el PP perd les majories del Govern i Cort. I, tal com s'espera, UM obté 3 diputats (de 33) al Consell i 1 o 2 regidors (de 29) a Palma. Qui seria capaç d'obtenir tant amb tant poc? Ni Pitàgores ni David Copperfield serien capaços de fer uns jocs numèrics tan prodigiosos.

No dic que això hagi de passar; però si les coses no canvien substancialment, aquests serien dos panorames molt probables. I ja dic que UM ha assumit el fet de governar sent minoritaris com un fet molt normal. Per altra banda no puc negar-li a Miquel Nadal la il·lusió d'exercir com batle; però per això ha d'aconseguir el "sorpasso" i col·locar-se amb els vots i regidors semblants als que ara té el PP a Cort, alhora que Cirer s'enfonsés totalment. Gairebé impossible.

Per desgràcia, la denúncia d'aquesta anomalia aritmètica-política-sociològica se l'ha apropiat un medi escrit: El Mundo, que posa un gran èmfasi en denunciar els draps bruts de UM i especialment els de Maria Antònia Munar. Alhora oblida de denunciar totes les irregularitats del PP, i sobretot que aquest partit dóna un suport indispensable a la mateixa Munar en el Consell per cometre-les. És a dir: criticar aquesta situació equivaldria a tenir una línia similar a la d'aquest diari, sensacionalista i sovint difamatòria i persecutòria amb els que no segueixen determinada línia política. I no hauria de ser així.

En fi, que qualsevol foraster com és el meu cas, deu sentir-se francament sorprès davant tal curiositat. Ja no es tracta de discutir si ha de governar el partit més votat o el segon mitjançant pactes a posteriori: parlem del quart o cinquè partit. I no a un poblet com a causa d'una crisi de govern, sinó al mateix Consell de Mallorca: durant tres legislatures i dotze anys, mitjançant malabarismes fets amb uns i altres partits. I a sobre ho volen estendre a Ciutat de Mallorca. Cosas veredes, amigo Sancho.

Comentaris

  1. foraster

    Tu no ets foraster, Manel.

    manacio | 01/05/2007, 18:13
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS