Administrar

Calaix de sastre arran la meva vida quotidiana a Ciutat de Mallorca

El meu vot no és un cromo

maiorica | 01 Abril, 2007 21:39

Alguna vegada he deixat caure el tema, però de passada i sense parar-m'hi a detallar-lo. Potser sigui millor il·lustrar-lo sense especificar. Fem algunes hipòtesis electorals.

1.) Suposem que el PP perdés la majoria absoluta a la Comunitat de Madrid i a l'Ajuntament. Suposem que el PSOE i IU fessin un pacte a ambdues institucions, amb proporcions de vot semblants a totes dues. El més normal seria que el PSOE les governés, deixant part de les competències de govern a IU. A la Diputació madrilenya el procés seria similar.

2.) Suposem que a Andalusia el PSOE perdés la majoria absoluta al govern autonòmic. Suposem que el PP i el PA (Partido Andalucista) fessin un pacte per governar el govern i la capital, Sevilla. Tots dos tenen les mateixes proporcions de vot en ambdues institucions. El PP les governaria, cedint parcel·les de poder al PA. A la Diputació de Sevilla el procés seria similar.

3.) Suposem que a Euskadi, el tripartit PNB-EA-IU aconseguís la representació suficient per governar la Comunitat Autònoma i les tres capitals basques. A cadascuna governaria el partit més votat, donant parcel·les de poder als altres dos partits en proporció als percentatges de vot i representació obtinguts a cada una d'elles.

Fins ara, tot normal. No crec que ningú discuteixi que, dins les regles del sistema democràtic, tothom entén que ha de governar aquella força política que obtingui majoria absoluta, o simple amb pactes. Si no, la segona força més votada amb pactes que li permetin superar en representació al partit més votat si no té majoria absoluta. Això es fa normalment a Espanya, a tot el món, i des de fa segles.

Però què passaria si els tres casos esmentats passés això:

1.) A la Comunitat de Madrid i a l'Ajuntament, el PP perd la majoria absoluta. El PSOE (segona força) i IU (tercera) fan un pacte a ambdues institucions, segons el qual el PSOE governarà la Comunitat de Madrid amb el suport de IU... i Madrid tindrà un batlle de IU a canvi del suport del PSOE. A la Diputació madrilenya IU obté la presidència i el PSOE la vicepresidència.

2.) A Andalusia el PSOE perd la majoria absoluta al govern autonòmic. El PP (segona força) i el PA (quarta) fan un pacte, segons el qual el PP governarà l'autonomia... i cedeix al PA la capital, Sevilla, tot i tenir el PP molts més vots que el PA. A la Diputació de Sevilla, PP i PA es repartirien a parts iguals les quotes de poder.

3.) A Euskadi, el tripartit PNB-EA-IU fan un pacte per governar la Comunitat Autònoma i les tres capitals basques amb majoria. Bilbao tindrà batlle del PNB (força més votada), Donosti de EA (tercera) i Vitòria de IU (sisena!). Al govern basc, els tres partits tindran conselleries en proporcions similars, malgrat les grans desproporcions de vot de cadascun dels tres membres de govern. I una diputació per cadascun.

Ridícul, veritat? on seria la paritat dels percentatges de vot, a través de la voluntat popular reflectida a les urnes? on seria el respecte a les urnes, el sentit democràtic, el sentit comú?

Ara sí, passem a Mallorca, i riurem una mica (per no plorar).

1.) A Mallorca, el 2003 el PP aconsegueix majoria absoluta al Govern i a Palma, i per poc no la obté al Consell. Llavors pacta amb UM ... cedint-li la presidència del Consell, tot i ser la quarta força política! Així, UM governa amb 3 diputats i el suport de 16 del PP, en una institució amb 33 representants. Però des de 1995 UM governava en similars condicions, gràcies a pactes amb el PSIB, PSM i EU-EV. Com pot veure's, tots han fet el mateix.

2.) Ara a les futures eleccions, els comptes de UM són mantenir més o menys els mateixos representants al Govern (3 de 60 diputats), al Consell (3 de 33), i aconseguir representació a Palma (1 o 2 regidors de 29).

3.) Si el PP no aconsegueix la majoria absoluta a cap de les tres institucions i UM aconsegueix presència a totes tres, els populars hauran de pactar amb UM per continuar al Govern de les Illes. Cap altre ho faria.

4.) El pacte permetria al PP seguir al Govern, amb el suport de UM; fins aquí tot normal. Però a canvi, UM mantindria el poder al Consell, i potser també aconseguiria la batlia de Palma amb el suport del PP. Tot dependria de les quotes de poder que es repartissin en un despatx el senyor Matas i la senyora Munar. Una timba de cromos, això per a tu, això per a mi...

Conclusions:

1.) Ens podem trobar amb una Ciutat de Mallorca amb 14 regidors del PP i 1 o 2 de UM, i batle de UM.

2.) Ens podem trobar un Consell de Mallorca amb 16 representants del PP i 1 o 2 de UM, i president de UM.

3.) Ens podem trobar un Govern Balear amb 29 diputats del PP i 1 o 2 de UM, amb un President del Govern pel PP, clar; però després un President del Parlament de UM, de les conselleries ja en parlaríem...

Això darrer és una hipòtesi futura portada a l'extrem en termes representatius i numèrics, per augmentar el contrast de xifres. Però la situació actual és verídica, i succeeix al Consell de Mallorca des de fa 12 anys. I pot estendre's a Cort i el Govern si no recobrem el sentit comú.

Com pot ser que una força que obtingués un 4% dels representants a les tres institucions (almenys, ara els té) governi una, es plantegi governar-ne una segona i influir decissivament en la tercera? ÉS RIDÍCUL. ÉS DELIRANT. Si jo fos votant del PP em sentiria avergonyit per veure com la meva majoria serveix per donar suport a un partit molt més petit. Si jo fos votant de UM i tingués una mínima sensibilitat democràtica, se'm cauria la cara de vergonya per governar amb unes proporcions de vot tan petites i gràcies a politiquejos de baixa estofa.

I això va per totes les forces polítiques, TOTES. Que ningú em vingui amb "això ho fan els altres", o "això ho van fer primer als altres", o "ens obligaren per les circumstàncies". Tots en són culpables. PROU! El meu vot no és un crom per bescanviar governs, institucions, conselleries o batlies. El meu vot val el que val, i no vull que el sotmetin a processos absurds de inflació o deflació segons retorçades combinacions de pactes perquè aquí i allà governi el PP, el PSIB, el Bloc o la Mula Francis. Els més votats governen, i els menys votats complementen mitjançant pactes. Ho entenem, o no?

Què s'ha cregut una força política tan petita com UM, canviant cromos i governant sense guanyar enlloc? una cosa és fer de frontissa, una altra fer de xantatgista ("si no me'n dones, me'n vaig amb els altres"). Quan se farà un pacte ètic entre tots perquè governi qui guanyi (UM està convidada a entrar-hi)?

S'entén o no s'entén? el meu vot no és un crom. Si guanyo, guanyo. I si perdo, perdo. És el joc democràtic. No és tan difícil d'entendre!

Comentaris

 1. Pactes

  Hi estic d´acord en tot lo que escrius. Només hi ha una cosa que no veig normal... Tu penses que si un partit guanya ses eleccions però no aconsegueix sa majoria absoluta, és normal que ha de governar "la segona força més votada amb pactes que li permetin superar en representació al partit més votat si no té majoria absoluta".
  No crec que això sigui cap reflexe de sa voluntat des poble a ses urnes, més aviat tot el contrari.
  A més, sigui això habitual o no, a sa pràctica s´ha demostrat que té efectes terribles. A Catalunya, per exemple, on sa força més votada ses darreres dues eleccions ha quedat marginada i el govern ha caigut en mans d´uns dirigents incoherents, descoordinats i més preocupats des seu propi benefici que de sa societat que representen.
  Un ridícul.
  I des Pacte de Progres a Balears... Buf! Millor ni recordar-lo.

  Daniel | 07/04/2007, 21:59
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS