Administrar

Calaix de sastre arran la meva vida quotidiana a Ciutat de Mallorca

Poliblocs i l'anomenada blogosfera balear

maiorica | 06 Abril, 2007 12:43

No fa gaire temps he descobert una pàgina web anomenada Poliblocs, directori de tots els blogs personals de polítics en català. Enllaçant amb les reflexions de Manuel Castells sobre el món de la informació i els seus diferents mitjans, amb el pas de l'era de la comunicació a l'era digital, us voldria mostrar algunes reflexions sobre la blogosfera balear.

Fent un recull dels blogs personals segons forces polítiques a les Illes, ens trobem amb els següents guarismes:

PSIB, 21. PSM, 8. Esquerra, 6. EU-Verds, 4. UM, 1. Entesa, 1. PP, 0

Total, 41 blogs de polítics illencs presents a la blogosfera de Poliblocs. Agrupant-los segons tendències, tenim:

Blogs progressistes, 40 (PSIB, PSM, Esquerra, Entesa i EU-Verds). Blogs conservadors, 1 (UM)

Blogs nacionalistes, 16. Blogs estatals, 25

A primera vista, és enormement significativa l'abrumadora majoria de blogs de posicions esquerranes i progressistes, enfront d'aquells que mantenen posicions dretanes o conservadores, compilats a Poliblocs com a pàgina de referència en aquesta matèria. A més solen tenir activitat, tant per part de l'autor com dels seus lectors, a través dels comentaris que aquests poden desar-hi. D'aquí podria dir-se que la blogosfera és un retrat de la sociologia balear, gràcies a la llibertat d'expressió que hi fomenten.

Però no és del tot cert (només cal veure qui guanya les eleccions). Al meu parer, hi han diversos matisos que cal remarcar:

En primer lloc, la inexistència d'uns mitjans de comunicació prou diversos i democràtics a les Illes perquè les diferents ideologies tinguin cabuda i puguin expressar-se lliurement. És a dir, la blogosfera no representa la sociologia política balear tal com és, sinó que esdevé una resposta que compensi la situació desigual als mitjans de comunicació habituals. D'aquí la enorme majoria de blogs esquerrans i nacionalistes, degut a l'escassetat de mitjans on fer valdre la seva veu.

Segon, les ideologies de caire progressista i nacionalista fomenten el debat d'idees, donat que la seva fi última és el canvi i la transformació de la societat mitjançant un pensament crític i actiu. D'aquí la proliferació de blogs amb una intenció política clara, d'exposició d'idees i projectes que a uns mitjans audiovisuals i escrits no seria possible amb la profunditat i detall que en força blogs s'hi pot veure. En canvi, als blogs conservadors es més difícil trobar temes que despertin la inquietud dels seus lectors, ja que el seus plantejaments són menys ambiciosos i es veuen reflectits en els medis habituals amb una simplicitat més adequada als seus continguts.

Tercer punt, la individualitat de l'escriptor per a manifestar-se (com estic fent jo, ara mateix) és molt més àmplia en el temps, l'espai, l'extensió i l'accessibilitat dins la blogosfera. Ningú hi posa traves ni límits. Els blogs permeten que els pensaments esquerrans i progressistes detallin i estructurin els pensaments individuals dels seus membres amb major fidelitat i coherència, lluny de les presentacions simples i sintetitzadores que ens ofereixen els mitjans habituals (els titulars més o menys sensacionalistes, talls de veu molt curts, imatges d'escassos segons, manipulació periodística amb o sense segones intencions...). Els blogs permeten presentar aquests pensaments com un pensament dinàmic, estructurat i directe, de primera mà. Mentrestant, als medis clàssics pot presentar-se com a divisió, manca de cohesió, caos, radicalitat i moltes altres sensacions fruit d'espais de informació massa sintetitzadors i en ocasions manipulats.

Això podria explicar la sorprenent proporció de 40 a 1 entre blogs polítics progressistes i conservadors. Per a mi és increïble que a la blogosfera el PSIB guanyi 21 a 0 al PP, i que inclús una força acabada de nàixer com Entesa ja aparegui en la blogosfera, mentres tot un partit governant com és el PP balear romangui inèdit. Altrament, la proporció de 25 a 16 entre blogs espanyolistes i nacionalistes em sembla més propera a la realitat sociològica balear, encara que sense dubte les tres raons abans dites també poden incidir en aquestes proporcions.

Recordo que no fa gaires anys es criticava que a TV3 hagués una programació gairebé exclusivament en català, ja que això no representava el bilingüisme de la societat catalana. La resposta era que TV3 no responia només a les necessitats de la societat catalana, sinó que intentava ser un complement de "reequilibri" dins el món comunicatiu. És a dir, venia a compensar una oferta televisiva gairebé totalment en castellà (dos canals públics i dos privats -ara quatre-). De forma similar a la ràdio; i també al món periodístic, que als anys 90 tenia tots els diaris de gran tirada en castellà menys un. En tot cas, el idioma ho no era tot, sinó un vehicle de continguts a través de la professionalitat del mitjà. D'aquí l'èxit de TV3 i la seva audiència.

Tal com va fer TV3, la blogosfera compensa i amplia aquestes mancances que vivim a les Illes. No només pel tema lingüístic -que continua en minoria-, sinó per la seva escassedat de qualitat i pluralitat. Això darrer fa coïssor sobretot als mitjans que haurien de ser més propers i nostrats: els mitjans públics, IB3 i en menor mesura [M]. I dintre els privats, especialment El Mundo i la Cope.

La blogosfera fa de reequilibri de continguts, i són una manifestació d'allò que no hauria de passar en els mitjans clàssics. Són la veu dels que no tenen càmera, micròfon, columna als diaris, o diners per invertir en difondre el seu missatge. Per sort (pel que ofereix) o per desgràcia (per la reacció que representa), la blogosfera balear existeix. Una diversitat de parers i pensaments que mai, per fortuna, desapareixerà.

Comentaris

 1. Blogosfera popular

  De blocs del PP balear n'hi han, i molts. El que passa és que no es subscriuen a poliblocs perquè és una web .cat, és a dir, una web catalanista i, per tant, allunyada dels seus plantejaments. A més, qui vol veure blocs propers al PP no hi va precisament a aquestes pàgines web, i la majoria són redactats en castellà.

  Al contrari del que dius, en aquests blocs es plantejen propostes de caire liberal i es denuncia una suposada persecució per part del catalanisme i la gent d'esquerres. Els seus arguments tenen el suport de molts dels visitants, però també n'hi han que intenten rebatre els seus arguments amb molta força.

  Visita algun d'aquests blocs (només són uns pocs exemples) i te'n adonaràs que la proporció no és 40 a 1 a favor de l'esquerra:

  biel-marti.balearweb.net

  paisse.blogspot.com

  publicboulevard.blogspot.com

  Joan | 07/04/2007, 16:08
 2. Re: Blogosfera popular

  Aleshores corregeixo el plantejament. Existeixen blogs afins al PP, però dispersos i amb certa voluntat de caminar apart. En tot cas, parlava de membres i no de simpatitzants; però pel cas és el mateix.

  He llegit els blogs que deies, i la deriva cap a postures radicals és molt clara, amb menys reflexió i anàlisi, i més sensacionalisme.

  Que Poliblocs tingui un domini .cat per no apuntar-se és una justificació molt simplista; a més, hi han inscrits 10 blocs del PP de catalunya. Potser respon a una actitud d'autoexclusió, no ho sé.

  maiorica | 07/04/2007, 18:22
 3. blogosfera popular

  Si em permeteu la asincronicitat, davant el 40-1 que cita Manel, jo hi afegiria, a més dels altres raonaments que em semblen creibles, doncs hi afegirira com argument l'estracte sociològic que recolza als diferents partits polítics. La gent jove conecta millor amb les noves tecnologies, s'hi mou com a peix dins aigua, mentre que la generació de "immigrants digitals" no té tanta facilitat.
  Faig l'afirmació guiada per la meva intuició però em sembla que el PP té més recolzament entre un sector de la societat balear benestant i conservador amb una mitjana d'edat entre els seus simplatitzants superior als 35/40 anys.
  Crec que aquest factor hi té alguna cosa a veure amb l'estàtica web del partit i cap bloc afí, o molt pocs. Hi ha un relleu generacional que en el PP no s'ha produït, i crec que serà aquí precisament on hi haurà la vertadera crisi interna. Però bé, sobre aquest tema tendrem ocasió de parlar-ne molt aviat. :-)
  Salutacions!!

  wikitoria | 25/09/2007, 11:10
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS