Administrar

Calaix de sastre arran la meva vida quotidiana a Ciutat de Mallorca

Endevinalla: a quí se li'n fot la cultura?

maiorica | 22 Abril, 2007 23:16

Heus aquí la notícia que sortí dissabte a les portades dels principals diaris de les Illes sobre la reobertura del Teatre Principal de Palma.

Teatre Principal de Palma

Concurs: endevineu a quin dels quatre diaris li importa un rave la cultura i la música balear, i és incapaç d'aparcar per un dia les seves guerres particulars per a donar una informació més o menys correcta i objectiva de l'aconteixement:

Diario de Mallorca

Palma recupera el Principal

"Ha tardado en llegar pero, seis años y cincuenta días después, el Teatro Principal reabrió ayer sus puertas con una velada musical en la que participaron la Simfònica de Balears, los tres coros del Principal y el célebre pianista serbio Ivo Pogorelich, la auténtica estrella de una gala que reunió a más de 800 invitados. Personalidades de la política, la cultura y el empresariado no faltaron a la histórica cita [...]"

Diari de Balears

El Teatre Principal torna a aixecar el teló. Més de vuit-centes persones gaudiren d'una vetlada que acabà amb els acords de «La Balanguera»

"La reobertura del Teatre Principal es convertí ahir vespre en realitat després que en els darrers sis anys l'edifici del segle XIX hagi mantingut les portes tancades per poder sotmetre's a una reforma integral que l'ha deixat equipat amb les darreres tecnologies tot conservant la seva fesonomia original [...]"

Ultima Hora

El Principal alza de nuevo el telón

"El 28 de febrero de 2001, el Teatre Principal bajaba su telón para iniciar una rehabilitación con el objetivo de modernizarse. Ayer, seis años después y tras superar muchas polémicas, el espacio escénico volvió a alzar su telón ante más de 800 invitados. Parecía como si no hubieran pasado los años [...]"

El Mundo-El Día de Baleares

Matas y Cirer dan plantón a Munar en la inauguración ilegal del Principal. La jefa del Consell se negó incialmente a que Rosa Estaràs ocupara el sitio del President en el palco. [Munar] Aspira a que algún día se hable del espacio escénico como de la Scala de Milán o el Liceo de Barcelona

"El Teatre Principal reabrió ayer sus puertas -seis años después de su cierre- sin contar con las pertinentes licencias de final de obra ni de apertura que debe conceder el Ayuntamiento de Palma [...]"

******************

Una altra pista?

A les pàgines interiors, tots els diaris dedicaven amplis espais a explicar la munior de personalitats allà presents, deixant en un segon pla el tema del resultat musical: lògic, donada la importància de la reapertura per sobre del repertori (i d'això ja s'encarregaren els crítics musicals avui). Menys el diari esta-no-es-mi-guerra, que dedicà quatre línies a explicar quines obres s'interpretaren i la resta a fer una narració destructiva de l'aconteixement degut a que els organitzadors són gent molt pèrfida que tot ho fan malament.

Ja no respecten la cultura ni res. Un aconteixement que sortí raonablement bé des del punt de vista organitzatiu i musical, esperat durant anys, i que significa molt més que els polítics allà presents, ha sigut bavejat tot el que han volgut per continuar les seves guerres particulars. Fan fàstic. No m'afecta gaire el que diguin sobre els polítics que no combreguin obedientment amb els seus postulats; però que insultin la cultura i només xerrin anècdoticament dels Mendelssohn, Verdi o Rakhmaninov que allà van sonar, em supera. Això demostra un primitivisme fastigós, davant el qual no puc mantenir cap equanimitat. I demostra que anaren allà simplement a destruir, emfotent-se de si havia un concert o una desfilada de models. Mercenaris...

Radical? sí: per descomptat. Ja pot la premsa fer política descarada i sectària que vulguin, són els seus doblers. Però que no embrutin la Música.

Comentaris

 1. Re: Endevinalla: a quí se li'n fot la cultura?

  No et falta gens de raó. Tenc llaços sentimentals que m'uneixen al Teatre Principal i em dol molt la manera com el tracten els polítics des de la data del seu tancament.

  Sé que no és el tema del post, però crec que la gala inaugurual hauria d'haver consistit amb una òpera, a ser possible d'un autor del país. Quants teatres d'òpera s'han inaugurat amb un concert simfònic? No en conec cap, i tu?

  La darrera ocurrència d'aquesta gent ha estat anunciar que Joan Pons es farà càrrec del teatre si el PP guanya, menyspreant així la feinada que fa dècades que han fet gent com na Sílvia Corbacho. Cal recordar que les magnífiques vetllades d'òpera que ens va oferir els anys noranta, quan va venir gent tan destacable com Carella, Fraccaro, Matos, Álvarez o Palumbo, són en gran part gràcies a ella. Canviar de director artístic no és la solució ni de bon tros, i encara molt menys si fem cas del seu fill i representant que ha dit que en Pons és capaç de programar una temporada amb només dos mesos. Dos mesos! Tots els teatres decents necessiten almenys un any per a programar una temporada sencera i, a més, ho fan amb quatre o cinc anys d'antelació. Uns dels grans defectes del Principal, que és incapaç de programar amb més d'uns pocs mesos d'antelació.

  Esper que ben aviat el teatre doni una oferta cultural ben variada i de qualitat acceptable, que tant Palma com Mallorca ho necessiten, i per això es necessita una política cultural seriosa, no partidista i electoralista com la del PP i UM.

  Joan | 23/04/2007, 01:15
 2. Re: Endevinalla: a quí se li'n fot la cultura?

  Una obra ideal per estrenar-ho hauria sigut l'òpera "La Fatucchiera" (1838) de Vicenç Cuyàs (Palma, 1816-Barcelona, 1839), mort prematurament. L'obra fou un èxit a l'estrena a Barcelona, però aviat fou oblidada. No es representa mai.

  Donat que és l'única òpera de renom composta per un illenc, era una bona opció.

  També una sarsuela de Miquel Marqués (Palma, 1843-1918) hauria tingut el seu pedigrí. "El Anillo de Hierro", "El Reloj de Lucerna" o "El Monaguillo" haurien sigut bones opcions.

  Manel | 23/04/2007, 02:04
 3. Re: Endevinalla: a quí se li'n fot la cultura?

  Sí, són justament els autors que jo tenia 'in mente' quan he escrit el primer comentari.

  També hagués estat una bona alternativa una òpera o una sarsuela barroca d'Antoni Lliteres, artanenc, músic de la cort espanyola si no record malament. Un dels millors compositors que ha donat Mallorca. A més, no oblidem que els cors del teatre ja tenen una obra seva editada en CD per 'Ona Digital', per tant ja la tenen al seu repertori. Només hagués fet falta refrescar-la.

  Estrenar el teatre amb una òpera hagués suposat fer-ho mostrant tot el seu potencial (recordem que la caixa escènica és totalment nova i les seves possibilitats són molt superiors a l'antiga).

  D'altra banda, reinvindicar el nostre patrimoni musical i cultural és maco, a part d'una obligació moral. Hi han músics mallorquins que han fet una bona feina i han estat injustament oblidats per la història. Per això crec que el nostre Principal hauria de saber combinar aquest afany de recuperació amb les reposicions de Verdis, Puccinis i Wagners.

  Joan | 23/04/2007, 02:21
 4. La balanguera

  Quisiera saber el significado
  de la palabra "balnguera"

  Antonio | 12/12/2007, 23:09
 5. endevinalla

  Es rodó com un plat, negre com el carbó i està al cap de avis i minyons

  Busco la solució ajudeu-me si us plauj

  Paula | 17/11/2008, 18:45
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS