Administrar

Calaix de sastre arran la meva vida quotidiana a Ciutat de Mallorca

Òpera Palma

maiorica | 30 Abril, 2007 16:38

Un teatre d'òpera. Sona bé. Donaria prestigi a la ciutat i crearia un espai emblemàtic a l'entrada de la badia. M'encanta l'òpera, veure obres de qualitat en directe, amb cantants de renom internacional, grans directors i orquestres...

Però abans de construir una òpera, convindria no posar l'arada davant del bou.

1) Per a què serveix construir un gran teatre d'òpera si ha d'estar mig buit la majoria de vegades per manca de públic? primer és necessària la demanda cultural que exigeix un equipament d'aquestes característiques, cost i dimensions. I a hores d'ara, a Mallorca no hi ha una tradició operística de gran arrelament com pot haver al Teatre Principal de Maó, per exemple.

2) A Palma ja tenim dos grans coliseus dedicats a la música clàssica: l'Auditòrium i el Teatre Principal, aquest últim acabat de remodelar. La realitat actual diu que aquests equipaments encara no estan al 100% de les seves possibilitats: molts dels seus concerts no omplen, per desgràcia, el seu aforament. Pot ser problema de qualitat de la oferta, o de escassa promoció, o simplement de tradició musical. Comencem per aquí.

3) El Consell de Mallorca s'ha passat sis anys reformant el Teatre Principal amb els seus recursos, sense rebre ni un euro del Govern balear ni de l'Ajuntament de Palma. Amb la col·laboració d'aquestes institucions el Teatre hagués obert molt abans. Però mira per on, just una setmana després de reobrir-lo... flop! apareixen tants doblers com per construir una òpera nova. On eren quan la reforma del Principal estava més necessitada? Vol dir això que els aficionats hem hagut d'esperar molt més temps per caprici del Govern?

4) La nova òpera seria dissenyada per Santiago Calatrava. Un gran arquitecte, no ho dubto. Però què se n'ha fet del procés d'adjudicació del projecte? no sol fer-se un concurs de projectes, tal com es va fer amb el Palau de Congressos? O els procediments administratius obligats no són necessaris quan hi convé?

5) Abans de les grans infraestructures, cal bastir les petites. Una gran òpera no té sentit si no hi han petites sales plenes de vida i oferta cultural, que són la base i la raó de tot plegat. Una òpera ha de ser la culminació d'una necessitat social, no una idea brillant sorgida del no res per a fer campanya. Les petites sales (com el Teatre Sans) malviuen amb recursos i infraestructures mínimes. Quin suport s'ha donat a la vida cultural de la ciutat: teatre, música (clàssica, jazz, folklòrica), cinema, literatura, biblioteques, cicles i festivals, actors, artistes, músics, estudiants...?

6) Tampoc té gaire sentit planificar una gran infraestructura en el Moll Vell, quan es va plantejar com a emplaçament del nou Palau de Congressos i fou descartat perquè perjudicava la visió del port entrant des de la mar. Si un edifici d'aquella envergadura no era possible, tampoc ho és una òpera que pot arribar a tenir més alçada que el Palau, oi?

7) Seria més prudent acabar primer els grans projectes urbanístics de la ciutat: construir el Palau de Congressos, que ni tan sols s'ha començat, i urbanitzar tota la façana marítima. Tot això ja suposa una despesa enorme que, unit a la gran inversió en infraestructures fetes a les Illes (que encara no sabem com pagarem), suposa un endeutament altíssim que hipoteca el plantejament de projectes d'aquestes dimensions. Així que, a) comencem els projectes previstos, b) acabem-los, i c) paguem-los. Després, ja veurem.

8) No és de rebut anunciar aquest projecte, tal com s'ha fet, en les formes. Si és una promesa electoral, Jaume Matas havia de fer-ho des de la seu del PP com a candidat d'aquesta formació, i no des del Consolat. Tampoc es va fer amb la col·laboració de la batlessa Catalina Cirer, doncs és a la seva ciutat on es faria l'edifici. Tot això dóna una gran sensació de improvisació i de que la batlessa no pinta res, com si fos un simple apèndix del Govern a Palma. No dic que ho sigui; però fent així les coses, ho sembla.

9) Si l'òpera es veu com una inversió que doni gran rendibilitat, tampoc anem ben encaminats. Allò que realment dóna diners són les instal·lacions que, independentment dels daltabaixos del turisme, atrauen massivament als ciutadans: un complex lúdic, un centre de negocis, o una superfície comercial... a Barcelona va fer-se així, construint-se al seu port el Maremàgnum i el World Trade Center. Però el Moll Vell potser necessita un altre tipus d'actuació. Una òpera, sincerament, no mou masses apassionades ni generarà grans beneficis amb les actuacions. I si volem edificis emblemàtics, caldrà que ho siguin sense gastar tants diners.

10) I parlant més enllà del tema cultural, una òpera ha de plantejar-se quan determinades necessitats bàsiques de la ciutat hagin estat cobertes. Temes com la neteja als carrers, zones verdes, arranjament de carrers, mobiliari urbà, equipaments als barris més necessitats, vivenda pública, escoles, beques, PACs, rehabilitació de barris degradats... els cent milions d'euros destinats a aquesta obra (que segur acabarien sent molts més) faran un millor paper als petits racons de Palma i menys mal a les butxaques dels ciutadans, fent ciutat i fent societat.

Veient en quines circumstàncies ha sorgit aquesta idea, crec que la única òpera que coneix l'actual govern és aquesta; tant per la cultura (?) que demostren, com per la seva manera de fer les coses:

Qui sap, potser el projecte operístic va gestar-se en un sopar semblant.

I què hem de fer... en fi, que em perdonin els Germans Marx per posar-los al mateix nivell de segons qui.

Comentaris

  1. sidney

    Sutherland boníssima, però jo, de moment, m´estim més l´òpera al Principal.

    joan | 30/04/2007, 23:18
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS