Administrar

Calaix de sastre arran la meva vida quotidiana a Ciutat de Mallorca

Proposta de Matas: el pensionista que més tingui, més rebrà

maiorica | 18 Maig, 2007 20:57

Sisplau, que algú m'ho expliqui. El senyor Matas no està ben aconsellat i promet unes coses molt estranyes, impròpies d'un llicenciat en econòmiques que ha estat a Estats Units, i coneix bé l'economia.

Primer fitxa una escriptora de prestigi, venent-la com una renovació de tot un partit, i una aproximació del seu partit vers el centre. Dic jo que una flor no fa primavera.

Segon, proposa fer un teatre de l'òpera en el Moll Vell, quan no hi ha tradició operística a la ciutat, i encara ni s'han començat els grans projectes de la façana marítima. I estem endeutats fins a les celles per la resta de grans obres.

I ara, proposa el següent:

“Si ets major, has estat treballant tota la teva vida i has aconseguit fer un patrimoni, t'adones que et jubiles i que la teva pensió és massa baixa i no et permet viure com desitges, per això a les Balears si tens més de 65 anys i tens un habitatge et duplicarem per a tota la vida la teva pensió de jubilació”, i va afegir que “tot perquè estigueu orgullosos de ser ciutadans de les Illes Balears.”

No m'ho invento: ho he transcrit literalment de la pàgina web del PP. Concretament de la crònica del multitudinari míting d'avui horabaixa al Palma Arena, amb la participació d'en Mariano Rajoy.

Què vol dir això? que si tens una vivenda, tens dret a cobrar el doble del que cobraves? no seria millor a l'inrevés? vaja, dic jo que aquells ancians sense casa són els més necessitats d'ajuda econòmica, justament perquè no disposaven dels recursos suficients per adquirir un bé immoble per viure-hi. Com han pogut arribar a la conclusió de que això és "beneficiós"? Quines variables els han dut a fer aquesta associació de conceptes, segons la qual qui té vivenda ha de rebre un plus i qui no té casa per viure-hi s'ha de conformar amb la seva irrisòria pensió?

I per què doblar l'import de la pensió? no seria més just augmentar-lo proporcionalment a aquells que cobren menys, que són els qui ho necessiten més? per què els que cobren més han de rebre encara més?

Per altre banda, això suposaria trencar la igualtat de tots els espanyols tan reiterada pel PP per a criticar el govern de Madrid, en aquest cas dels jubilats. Que no se'n queixava d'això, en Rajoy, quan deia que volia un referèndum sobre l'Estatut català per evitar la desigualtat dels espanyols davant la llei? Per què no protesta ara, justament quan els perjudicats seria un col·lectiu especialment desvalgut, els pensionistes més pobres? I què diran els pensionistes de la resta de l'Estat? Que no som iguals davant la llei? Sobre això no haurà recollida de firmes, o manifestacions al carrer, o denúncies a la Cope?

Tot això em sona a estratègia electoral pura i dura. Espanya és un país on l'habitatge en propietat és molt majoritari, i la cultura del lloguer molt escassa en relació a la resta d'Europa. Molts dels nostres jubilats són, efectivament, propietaris. I duplicar-hi la pensió, suposa comprar el seu vot venint a dir que si em voteu, cobrareu. Si no, no cobrareu. I a sobre, menyspreant als més pobres.

Què dimonis passa amb els que no tenen casa? per què els deixa fora? per què aquest criteri, i no un altre? Margina als més necessitats, als que viuen precàriament de lloguer, o simplement malviuen en una residència o a casa dels seus familiars sense cap ajuda. Però són minoria; i per tant, menys vots que es guanyarien.

A Matas li hagués bastat amb duplicar les pensions a tots els pensionistes, fent un pla de viabilitat i un esforç pressupostari acurat: hauria estat una proposta complicada, però molt atractiva. Si demostrés que és possible, guanyaria les eleccions de carrer al demostrar una gran sensibilitat cap a les persones majors.

En canvi, això que proposa és més barat; però demostra una falta de sensibilitat impresentable devers els ancians, utilitzats per fer electoralisme amb el xantatge econòmic. A sobre ho proposa per sorpresa, en un míting multitudinari, i sense donar detalls tractant-se d'un tema tan seriós. Tot plegat, fa olor de populisme.

Un altre cop d'efecte (?). Matas està mal aconsellat, o ha perdut el contacte amb la realitat, o vol retirarse deliberadament de la política ara que ja té una vivenda digna.

En tot cas, la seva pensió no caldrà que se la dupliquin. Fa bo a en Cañellas.

Comentaris

Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS