Administrar

Calaix de sastre arran la meva vida quotidiana a Ciutat de Mallorca

Tripartit "alla catalana", i no Taifes "alla progresana"

maiorica | 03 Juny, 2007 16:13

Tot està en l'aire. A hores d'ara, ningú sap què passarà amb les negociacions dels dos grans partits balears amb UM de cara a constituir les grans institucions de les illes. El sentit comú diu que l'entesa PSIB-UM és l'opció menys il·lògica (parlar de lògica política és com parlar de intel·ligència militar) i que el Bloc se'n sumaria a la proposta, després de l'agressivitat mitinera i mediàtica del PP durant la campanya electoral. Però aquesta incertesa forma part del joc polític. La pluja de notícies i el ball de combinacions entre les tres formacions és incessant.

Que un partit com el PP guanyi per vots i escons unes eleccions, però sent que ha perdut perque no té majories absolutes és molt greu. Però més greu és que busqui les raons afora, en els demés, en lloc de reflexionar per què està tan sol. Alguna cosa hauran fet per trobar-se així, apart de lesculpes alienes.

A la resta de forces, només els demanaria que aprenguessin dels errors comesos en l'anterior mandat, i hagués una major calma i enteniment en totes les institucions que s'aspiren a governar.

Per a mi, un factor fonamental de solidesa i coherència política seria tornar a governar de manera proporcional al número de vots i diputats les principals institucions. No és normal que una quarta candidatura en vots com és UM governi tota una institució, i en canvi en el Govern no tingui ni un sol conseller. Idènticament, tampoc és normal que el PSIB tingués tot el poder al Govern (amb algunes parts cedides al Bloc) i UM li doni suport cec sense participar-hi. Ara ha d'haver un compromís i una cooperació entre tots a tot arreu, fent que tots siguin responsables o culpables de la gestió de cadascuna de les institucions.

Un acord és un acord per a tot. No es tracta de interconnectar el funcionament de les institucions, sinó d'exercir una coresponsabilitat associada a l'aritmètica electoral. Si es vol fer una discussió de programes i no de cadiretes, hem de començar per no repartir el pastís del poder en blocs: una institució per allà, una altre per aquí...

El més normal seria un percentatge de col·laboració semblant, més o menys de 50% PSIB, 25% UM, i 25% Bloc. Els noms i les atribucions posteriors ja es discutirien. Ha de presidir (que no vol dir governar) el més votat, acompanyat de membres de les altres forces que facin de contrapès.

Per a mi, el més coherent i proporcional seria el següent.

*Govern: president del PSIB, dos vicepresidents a repartir entre UM, PSIB i Bloc, i presidència del Parlament de UM. Altres càrrecs: 50% PSIB, 30% Bloc (+PSM Menorca) i 20% UM.

*Consell: president del PSIB, i dos vicepresidents de UM i Bloc. Altres càrrecs: 50% PSIB, 30% UM i 20% Bloc.

*Cort: batlessa del PSIB, dues tinences d'alcalde de UM, dues pel Bloc, quatre pel PSIB. Altres càrrecs: 50% PSIB, 25% UM, 25% Bloc.

A la majoria de municipis també hi ha un sentir que vol un pacte d'esquerres amb UM. Entesa per Mallorca a una vintena de municipis i les diverses plataformes municipals independents també tenen un parer semblant. Inclús a llocs on el pacte semblaria rocambolesc, com a Manacor o Ciutadella, la possibilitat no està descartada. Es perceben moltes ganes de renovar de dalt a baix el panorama municipal.

A Catalunya hi ha tripartit des de 2003, i a Barcelona ininterrompudament des de 1995. A Barcelona, els tres partits han governat amb aquesta fórmula i mai han perdut el poder. Sí s'han produït ascensos o descensos en vots d'alguna de les forces, però sempre dirigits cap a altres membres del tripartit, mentres les formacions de l'oposició mai han vist factible reconquerir la governabilitat.

A la Generalitat, el primer Tripartit ha pagat la novatada i ha perdut vots; però malgrat això, té una segona oportunitat que sembla funcionar millor. Les Taifes de progrés no la varen tenir el 2003. Si hi ha pacte espero que aprenguin ara dels errors, i la coalició de govern que sorgeixi es faci amb entesa, amb seny, amb coordinació i voluntat de construir una manera de fer política dialogant, cooperant i participativa.

I si no, sempre cap la possiblilitat de prendre-nos-els a broma. Millor que plànyer.

Comentaris

 1. no t'escalfis el cap

  no t'escalfis el cap, tot acabarà amb un repartiment de cadires. el programa ni interessa a ningú. i d'aquí a 4 anys el PP tornarà a guanyar per majoria absoluta, això és Mallorca, no Barcelona.

  Sebastiana | 03/06/2007, 18:06
 2. il.lusions...

  De veritat, no puc entendre aixo de que PP esta sol, quan per 3000 vots amunt/abaix no ha tengut majoria absoluta. Per que no parlem de sistema electoral amb dobla volta (tipus Franca), llistes obertes, etc. Quina absoluta mediocritat dels partits, els candidats...i dels articulistes de diari.

  jaujau | 03/06/2007, 21:42
 3. Hipocresia

  Quan qualsevol persona que ha perdut unes eleccions (i el poder en aquest cas) dóna la culpa al sistema electoral és per pixar-se de riure, directament. Però si és el mateix que els va otorgar la majoria absoluta el 2003! Però si el van aprovar ells amb tota la societat en contra per tal d'afavorir els seus interessos de partit! És que no tenim memòria?

  Potser sí que el PP hagi perdut la majoria absoluta per molts pocs vots, però l'ha perdut. En política no tot es redueix en tenir la confiança dels ciutadans, també ser capaç d'establir aliances amb altres partits és important, i el PP això ho té molt difícil. El partit ideològicament més afí a ell (UM) no ho veu massa clar perquè li tirat tota la merda a sobre i ha fet amb ell un pacte que no entèn ningú, ells els primers. En aquestes eleccions s'ho han volgut jugar al tot o res, i els ha tocat el res.

  Efectivament, EL PP ESTÀ SOL, I HO ESTÀ PERQUÈ ELL HO HA VOLGUT AIXÍ.

  Que no ens venguin amb romanços…

  Les llistes obertes em semblen una bona idea, però hi haurien d'haver 59 circumscripcions (1 per diputat al Parlament), no 4 com ara.

  La doble volta ja és una altra cosa. Vivim en un sistema parlamentari, agradi o no. En un sistema parlamentari és inconcebible aquest sistema. L'important és establir aliances que et permetin dur endavant el màxim possible del teu programa amb el màxim suport de la societat.

  Per tant, no sempre guanya la llista més votada, em sap greu.

  Joan | 04/06/2007, 00:41
 4. El PP tot sol??

  El PP està tot sol? Amb més de 190.000 vots? Aleshores, els altres partits estàn abandonats, no?

  Quin poquet respecte teniu pels votants del PP... Es veu que la voluntat de les urnes només és vàlida quan guanya l´esquerra.

  Jo també hi estic a favor de una segona volta. Això acabaria amb l´excessiva importància que avui tenen partits minoritaris com UM.

  En qualsevol cas, que ningú no dubti que tornarem a tenir un pacte PP-UM. I he de dir que no és un motiu per sentir-me satisfet.

  Daniel | 04/06/2007, 12:21
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS