Administrar

Calaix de sastre arran la meva vida quotidiana a Ciutat de Mallorca

Beatriz Díez Mayans i Bon Dia Mallorca: obedient solvència

maiorica | 06 Juny, 2007 21:17

Tota publicació té una línia editorial, és normal. N'hi han que ni això, simplement són panflets de propaganda mal administrats. Com BDM, inicials de Bon Dia Mallorca i Beatriz Díez Mayans, periodista de curriculum incert i somriure permanent.

Hi han directors de diari que escriuen editorials acurades, reflexives, que conviden a l'anàlisi i el debat. Altres fan la propaganda que pertoca segons el seu color polític, però almenys tenen un domini del llenguatge asombrós o fan amplis exercicis de retòrica. En el cas de Beatriz Díez Mayans, ni reflexió, ni anàlisi, ni extensió ni retòrica: les seves columnes no arriben a 15 línies en un document de word, son absolutament superficials, no aborda cap tema amb crítica, i mostra un llenguatge estàndard pobre i avorrit. Fa temps que vinc seguint-les, i constato que apart de la seva brevetat i superficialitat flower-power, llueix per la manca de respecte a la intel·ligència del lector.

Bon Dia Matas

Per donar suport a les meves afimacions i convèncer algun dels pocs lectors que es passen per aquest blog, us posaré un exemple. Llarg i detallat, però ho crec necessari.

Bon Dia Mallorca, columna del dimarts 15 de maig de 2007.

"[...] Así pues, el sábado partí en el vuelo de Spanair de las 10:20 horas. Durante el trayecto observé dos cosas: primero, que le nuevo uniforme de las azafatas (en plan informal con pantalón vaquero y camisa de Caroche) es horroroso, y segundo, que la tripulación que nos tocó eran viejos amigos de los pasajeros... O al menos eso parecía pues, como si de conocidos se tratara, tuteaban a todos los que allí volábamos. [...] A mi juicio es una falta grave de imagen que, en esta ocasión, estuvo acompañada de una carencia enorme de simpatía por parte de la tripulación. [...]"

Reflexions a títol personal:

*Si la senyora Díez Mayans està en desacord amb el tracte rebut a Spanair, que formalitzi una reclamació, està en el seu dret. Però que no utilitzi l'editorial del diari que dirigeix per canalitzar les seves qüestions personals.

*Si l'uniforme de les hostesses és horrible o meravellós forma part del seu criteri personal que, en tot cas, no ens importa als lectors que en una editorial busquen un punt de vista relacionat amb les qüestions d'actualitat.

*Si aquell dia tenia migranya, problemes personals, anava amb presses, tenia un mal dia o li va agafar la regla és el seu problema. Si necessita desfogar-se que ho faci en un paper brut i després ho llenci, però que no ens emmerdi als demés.

Però aquesta qüestió té una segona part, llegint l'editorial del dia següent. Aquest el penjo sencer, perquè no té desperdici:

Bon Dia Mallorca, columna del dimecres 16 de maig de 2007.

"En ocasiones sucede que cuando uno escribe muy rápido (como me suele ocurrir a consecuencia de la falta de tiempo que conlleva le día a día), comete errores. Para evitarlo, se deberían contrastar todos los datos tal y como se hace, o debería hacerse siempre, en todas las informaciones transmitidas a través de los medios de comunicación. Sin embargo, ayer no lo hice, culpa del tiempo como antes decía, y cometí un despiste como tantos otros. A través de esta columna, en la que no pretendo dar lecciones a nadie sino expresar mi opinión sobre temas triviales y nunca a modo de editorial, ayer escribí una información que no era cierta y que hacía referencia a lo horroroso que es el uniforme de la compañía Spanair así como el mal trato que recibí en un vuelo de dicha empresa lo cual es totalmente falso. No lo de la fealdad del uniforme, siempre bajo mi punto de vista, ni lo del trato, sino lo de la compañía pues, gran metida de pata, no era esta a la que me quería referir ya que no fue con ellos con los que volé. Así pues, desde aquí quiero pedir mis más sinceras disculpas a Spanair, no por la gravedad del tema pues es un simple fallo, sino porque este tipo de errores son perjudiciales para empresas que, como las compañías aéreas, dependen en gran parte de la imagen que reflejan en."

(Sí, la columna acaba així)

Consideracions:

*Algú deuria ensenyar-li a usar els signes de puntuació: comes, punt i coma, punt i seguit, etc, perquè a vegades m'ofegava i altres no trobava el final de la frase. O ensenyar-li a qui li escriu els textos, si arriba a aquest punt.

*D'on surt l'expressió "metida de pata"?

*Quan un escriu ràpid comet errors, sí: però no sé quin tipus de pressa era aquella que la va forçar a escriure SPANAIR ben claret en el text, però en canvi no mostrava cap tipus de falta ortogràfica o incoherència al construir frases senceres. Normalment, qui escriu depressa s'equivoca amb les tecles o no s'expressa amb ordre; però no té per què afectar al tema del que escriu. No cola.

*Aquesta informació no ha sigut transmesa des de cap mitjà de comunicació, motiu pel qual es cometen errades per manca de contrastació: és una experiència personal, i com a tal no es pot contrastar amb res. Aquesta frase diu sense dir res: ja sabem que les informacions s'han de contrastar; i què te veure això amb el que ha escrit? I qui contrasta als periodistes com ella?

*Tampoc és cert que la seva columna expressi habitualment opinions sobre temes trivials, ja que sovint ho fa sobre qüestions polítiques (i sempre opinant a favor dels mateixos): avui ha parlat sobre el trencament de la treva d'ETA (és això trivial?). Altrament, la seva columna té tota la pinta de ser una editorial: ella és la directora, escriu diàriament, surt a la pàgina dos... En tot cas, mai cap editorialista vol donar lliçons a ningú, sinó convidar a la reflexió. Si això no ho té clar, potser és que li ha traïcionat el subconscient... o la ignorància davant la manca de coneixement de la feina que fa.

*Que va escriure una informació "que no era cierta?". Una anècdota personal és una "informació"? Una anècdota viscuda per ella mateixa és "falsa"? com s'entén això?

*Si la companyia amb què va volar no era Spanair, per què no diu quina era realment per netejar el seu bon nom? així, molts com ella i com jo evitarem viatjar en aquesta companyia de uniformes kumbayà i tutejos insolents (adónde iremos a parar...). Per què primer diu quina companyia era i després no, si inicialment no li importava dir-lo?

*I un tema fonamental: on tenia el cap per viatjar en avió... i no ser conscient amb quina companyia viatjava? no va comprar el bitllet, on surt ben claret? no va veure el logo a les parets de l'avió? tampoc el veié cosit als horrorosos vestits de les hostesses (si tant s'havia fixat)? ni al resguard del bitllet? ni al comprovant de l'equipatge...?

*I per "rematar la faena": no demana disculpes perquè sigui un error greu, sinó perquè perjudica la imatge de l'empresa. Si realment no fou greu, per què escriu tota una columna sobre el tema? Però quina mena d'altruisme és aquest que l'empenta a pensar "desinteresadament" en el futur econòmic de Spanair?

Interpretació personal:

La Senyora Beatriz Díez Mayans va tenir un mal dia per les circumstàncies que fossin, viatgés en Spanair o en el Papamòbil. Va tenir una enrabietada grossa i, per quedar-se a gust, no se li va acudir res més adequat que abocar-ho tot a la seva columna diària. Com a professional del periodisme que és a les Balears, va confondre una eina de feina amb patrimoni personal... i la columna li serví per "venjar-se" del mal tracte sofert al viatge, segons les seves paraules.

Una vegada surt l'editorial, els dirigents de Spanair donen un toc als propietaris del diari perquè la cridessin a l'ordre. Aquests, d'acord amb la independència i coherència d'aquest diari i d'altres publicacions de les illes, van dir-li a la directora què havia de posar i què no. I per molt directora que fos, ella cobrava de qui ho feia, i per dir allò que havia de dir: lloar a Mates i el PP. I prou.

Com a bona professional, s'abaixa els pantalons i fa obedientment allò que li manaren (o "recomanaren amablement") des de les altures. El text de rectificació es nota que ha sigut escrit de manera forçada, embolicada, gens clar i donant unes raons absolutament puerils (o això, o no sap escriure), fruit del nerviosisme o de l'esbroncada que va patir. Díez Mayans dóna a entendre que, durant tot un dia, no sabia amb quina companyia aèria estava viatjant, tot i haver tingut la sagacitat de fixar-se en vestuaris i comportaments. I encara ho atribueix a "informacions falses" o "sense contrastar".

Sí, clar. I nosaltres som imbècils i ens ho creiem tot. Apart de la provada puerilitat, superficialitat i manca de capacitat per a dirigir un diari (si a Bon Dia Mallorca se'l pot dir diari) de Beatriz Díez Mayans, en aquesta ocasió va demostrar la seva facilitat per doblegar-se davant qualsevol ordre: no va trigar ni un dia en "rectificar", o millor dit, acotar el cap i dir que tot és mentida i mal contrastat, i Spanair són tots molt bons. A guapa i pilota amb criteri no la guanya ningú.

Li està ben merescut: primer, per escriure gilipollades personals on no deu, en lloc d'oferir idees i reflexions. Segon, per demostrar que no té cap independència ni professionalitat, i es limita a fer de becària-administrativa d'un panflet pepero, renegant dels seus propis textos tot i que siguin xuminades d'al·lota malcriada.

I a això li diuen periodisme, encara que... per fer això, cal ser periodista o n'hi ha prou amb fer-li la pilota a qui convingui per arribar-hi? En un diari seriós, no seria ni reportera. Perquè redactant així, no seria ni reportera de carrer.

I com aquestes, moltes altres perles del fantàstic diari líder gratuït de Mallorca. Que aniré contant.

PD: fa poc he sabut que és contertúlia de programes de IB3. Molt adequat

Comentaris

 1. Fins i tot un beneit ho sabria

  Fins i tot un beneit sabria que el BDM és -perquè recordem que no arriba ni a diari- el pamflet oficial del PP. Ja no tan sols pel seu contingut oiosament afalagador i submís a en Matas i n'Estaràs, sinó perquè és també el diari oficial de Serveis Ferroviaris de Mallorca perquè és el primer i únic "ehem... hem dit pamflet" que hi podrem trobar. Dit planerament, un servei PÚBLIC controlat pel PP ens serveix merda PRIVADA controlada pel PP.
  Més alt però no més clar.

  Salut!

  Pep | 06/06/2007, 21:46
 2. saps que en tens de raó

  jajaja que bó Manel aquest texte, aquesta dona no sap ni lo que fa, o no sap ni lo que li fan fer!

  es seu article d'spanair és total, però ses seves excuses...

  ginjol | 08/06/2007, 22:40
 3. Re: Beatriz Díez Mayans i Bon Dia Mallorca: obedient solvència

  XDDDDDDDDDDDDDDDDDD

  Esta tía es subnormal y siempre lo será. Ya no me acordaba de estas dos columnas de "opinión". Muy grande.

  Luisito Grillo Torcer | 07/07/2009, 18:29
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS