Administrar

Calaix de sastre arran la meva vida quotidiana a Ciutat de Mallorca

Bon Dia Mallorca i les Cartes al Director

maiorica | 13 Juny, 2007 21:01

Una altra de les meves seccions favorites del Bon Dia Mallorca són les Cartes al Director. Aquest diari té una manera prou peculiar de presentar la col·laboració dels lectors a través d'aquest servei. Anem a desgranar les seves excel·lències, que no tenen desperdici.

Tots els diaris tenen un servei de cartes al director. En uns casos, primen la quantitat d'escrits amb brevetat. En altres, en publiquen poques però amb extensió major. En qualssevol dels casos, es promou que totes les cartes tinguin sortida i siguin un mitjà útil pels lectors que volen fer sentir el seu parer. En el cas de Bon Dia Mallorca es prefereix donar sortida a dues cartes diàries (a vegades tres), però d'extensió àmplia. Res a dir, fins aquí.

El problema arriba quan, fixant-m'hi dia rere dia en aquesta secció, veig que almenys nou de cada deu cartes sempre venen firmades per tres persones: Fernando Santayana, Jaime Moll y Fernando Menor.

Curiosament, les seves cartes no són de queixes, denúncies o comentaris habituals en els lectors. Per la seva estructura tampoc semblen espontànies: totes tenen forma d'article d'opinió, i sempre són de gran llargària. I en tots els casos, fan una lectura molt positiva de la gestió del govern Matas o critiquen als socialistes vorejant l'insult i el menyspreu. Cap ni una fa una visió mínimament crítica, limitant-se a lloar al Partit Popular del Govern i de Cort.

De vegades, esporàdicament s'hi colava alguna carta que no fos d'aquests tres; però de temàtica molt més comuna als problemes dels ciutadans, molt més breu i de redacció més senzilla, radicalment diferent.

Jo em pregunto: ningú més envia cartes a aquest diari? segurament sí. Jo mateix, al veure aquestes "casualitats" vaig enviar quatre, igualment opinant sobre política; però amb un enfoc oposat al dels "columnistes" mencionats. Cap ni una ha vist la llum (en altres diaris de pagament han sortit totes: allà són més seriosos).

Potser el problema venia perquè les vaig escriure totes en català, ja que Bon Dia Mallorca sol menysprear descaradament aquesta llengua en la seva publicació, tot i ser un diari de informació primordialment local. De fet, en català només té el títol. Però no deu ser això.

La seva secció, al meu entendre, no és més que una manera de crear un fals clima favorable o contrari a segons quines opcions polítiques, disfressades de voluntat popular. Investigant una mica, he pogut comprovar que els tres "lectors" escriuen també en diaris digitals de posicionament conservador, i on la informació queda supeditada implacablement a l'opinió monocorde. Inclús molts dels seus textos són còpies de les cartes, sense canviar ni una coma.

En conclusió, es tracta de columnes d'opinió disfressades de cartes de gent del carrer. Dubto inclús que les cartes de veritat se les mirin. I segurament, els lectors tampoc deuen llegir-se-les, perquè arriben a cansar amb el mateix discurs dia rere dia fins la sacietat, ja que a sobre la seva redacció és pesada i plúmbia. I no sóc l'únic que s'ha adonat que sempre escriuen els mateixos!

Una altra prova de manca de professionalitat en aquest diari. Per què no els donen columna d'opinió? no passaria res. Però que no falsegin aquesta secció, fent-la passar per la veu del carrer i col·laboracions espontànies.

Últimament aquesta tendència ha remès, i es veuen cartes de gent més diferent (només en part, però ja és un avenç). Deu ser que han passat les eleccions, i a la gent del carrer ja se li permet dir la seva on toca. Ja no cal lloar al qui mana: s'han de guardar les formes, per si de cas els pactes...

Comentaris

  1. Efectivament hi deu haver gent que fins i tot cobra per això. Conec gent que coneix periodistes als quals s'han fet aquest tipus d'indicacions. M'agradaria poder dir que només passa en el PP, però altres partits també han volgut jugar massa amb la llibertat d' expressió.Me sap greu pels ciutadans, però també- i molt- pels joves periodistes. Ja veurem si es dignificarà la professió en els nous pactes.

    Joana | 13/06/2007, 22:28
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS