Administrar

Calaix de sastre arran la meva vida quotidiana a Ciutat de Mallorca

Bon Dia Mallorca i Munar: Cambio Radical

maiorica | 20 Juny, 2007 22:31

Les peripècies del diari Bon Dia Mallorca són d'una essència tan inescrutable com previsible. Tenia pensat fer un altre article sobre les seves habilitats informatives, ara que disposo de més temps i el material és abundós. Per exemple, ahir dimecres.

Llegint el diari d'avui, he vist a la portada una de les fotografies institucionals de Maria Antònia Munar, que fàcilment qualsevol pot descarregar-les aquí, a la pàgina web del Consell de Mallorca. La foto era aquesta, però de cos sencer:

Maria Antònia Munar

Una fotografia molt correcta per a il·lustrar una notícia del 20 de juny, en plena època de pactes. Però... com mostrarien la seva imatge al mateix diari, un divendres 25 de maig, a dos dies de les eleccions? Conservo l'exemplar d'aquell dia, i llàstima no tenir escàner perquè riuríem força.

Aquell dia aparegué un primer pla de la seva cara, desenfocada, mal il·luminada, amb una posició del cap torta que mostra una gran papada al coll, cabells mal pentinats, mirada perduda, aparença greixosa i suada... en fi, una típica presa feta a corre-cuita, sense enfocar l'objectiu, en ple moviment de la protagonista i amb un gest facial tan involuntari com inapropiat. Una foto que qualsevol fotògraf professional llençaria a les escombraries, guardant instantànies millors.

Menys a Bon Dia Mallorca, on la seva intenció devia ser provocar la major repugnància visual possible vers el personatge. Almenys amb mi, ho varen aconseguir amb escreix: no cap a Munar, sinó cap al diari. Una cosa és manipular amb habilitat, i una altra ser tan rucs i estúpids com per fer-ho de manera tan evident.

L'article on sortia la foto parlava de la pressumpta compra de vots de UM amb diners en metàl·lic, o inclús amb pernils. Després de les eleccions no s'ha tornat a parlar del tema enlloc (i això que havien persones concretes que ho denunciaren); tot i que casualment la denúncia sorgí just dos dies de les eleccions, i els testimonis varen denunciar-ho alhora. Però aquesta és una altra història.

Es pot comprendre que la intenció de Bon Dia Mallorca era dur-nos a culpabilitzar a Munar, usant una foto que donava sensació de fàstic i aparença desagradable, i fer de la sospita una inconscient convicció de culpabilitat. Però crec que amb el text ja n'hi havia prou, i no calia acompanyar-lo d'una foto que descobria excessivament les seves preferències. Una línia editorial que té una subjectivitat molt marcada, almenys ha de guardar unes formes aparentment objectives i respectuoses. Tan difícil era descarregar la foto oficial de la pàgina web del Consell?

Però no li podem demanar a Beatriz Díez Mayans i al seu equip de "professionals" que tinguin en compte conceptes bàsics d'ètica periodística. Ells representaren, tal com feren altres mitjans, l'espiral desenfrenada dels mitjans afins al PP dedicada a enfonsar a UM i desacreditar l'esquerra amb tots els mitjans possibles. Però ni tan sols guardaven les formes. Seria demanar molt en un mitjà de tan baixa qualitat.

Ara tornen a posar editorials estúpids, basats en quadres estadístics de pàgines web diverses, carents d'actualitat i interès. Per exemple, el passat dilluns: "El abandono de trastos viejos desciende un 6% en las calles de Palma." Això a primera plana. Per Bon Dia Mallorca, això era més important que informar sobre la investidura d'Aina Calvo com a batlessa de Palma el dissabte anterior. O dels batles arreu de Mallorca, dels quals no varen dir ni una paraula.

Seran rucs...

Comentaris

  1. MAM

    La foto de la papada también la empleaban en El Mundo.

    Anónimo | 22/06/2007, 14:21
  2. i el Círculo Balear

    encara la penja, no fa dos dies.

    Conxa | 11/07/2007, 15:33
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS