Administrar

Calaix de sastre arran la meva vida quotidiana a Ciutat de Mallorca

Jaume Matas: el Titànic fa aigües a Balears

maiorica | 21 Juny, 2007 22:01

Quan un partit perd el poder després de molt temps de govern és normal passar un temps de reciclatge i renovació per optar novament a governar. Així ha passat amb totes les forces polítiques en tots els àmbits de govern, i sovint són processos que triguen en posar-se en marxa degut a la resistència dels dirigents a donar pas a cares i idees noves. Tot indica que dins el PP s'inicia un procés similar; però sobtat.

Abans dels comicis era una força cohesionada, potent, destinada a guanyar o guanyar. No havia dissensions, crítiques ni discrepàncies: era un partit ordenat, disciplinat i perfectament engrassat. Però en pocs dies ha començat a enfonsar-se, després que succeís allò inevitable: UM pactaria amb el PSIB. Des de llavors, els esdeveniments s'estan precipitant. Primer va annunciar la seva marxa el director de El Mundo, Eduardo Inda, descaradament favorable als populars. I ara marxa... el propi Jaume Matas. En pocs dies, el vaixell popular passa de ser un poderós "titànic" a fer aigües, i veure estorat com el propi capità és el primer en abandonar el vaixell.

Arran això, quin tipus de compromís polític i voluntat de servei és la de Jaume Matas? No entrava dins els seus plans fer oposició, com si això no depengués dels electors? Només s'hi presentà per a governar amb majoria absoluta? Quin mal perdre i quina falta de respecte als electors que dipositaren la seva confiança en Matas, que votaren una formació i un candidat, i ara els deixa penjats perquè no li agrada el que passa. La correlació de forces resultant pot agradar més o menys, però els protagonistes són allà: Antich perdé l'any 2003 i va esperar pacientment el seu moment. Quant de temps ha exercit Matas de candidat i cap de l'oposició? No sap perdre i afrontar les adversitats??

A partir d'ara, les hipòtesis sobre la seva dimissió seran moltes. Jo em plantejo una: realment Matas volia guanyar? per què va encaparrar-se en portar tot sol i secretament les negociacions amb UM? per què va trigar tant en moure fitxa, deixant que el PSIB i el Bloc avancessin tant amb UM? Realment només pensava seguir en política amb una majoria absoluta? Havent fet un patrimoni certament ostentós, sembla que la política ja li havia donat les "satisfaccions" que ell cercava, i l'oposició seria una feina massa indigna per a ell.

És la seva decisió i té el seu dret; no ho dubto. Però ha pensat en el seu partit, totalment depenent (i sotmès) al seu lideratge i cohesionat només gràcies al seu poder? Normalment, el capità resta amb el seu vaixell fins a la mort i lluita per salvar-lo. Matas l'abandona davant els primers problemes, sense transició de cap mena. Sembla que això ja no li importi gaire al servidor públic. No eren les rates les que abandonaven primer el vaixell?

Comentaris

 1. no te vergonya

  ha demostrat que és un prepotent, se veia guanyador, ha perdut, i ara sen va!

  ginjol | 21/06/2007, 22:03
 2. En ginjol no ho té clar

  Perdona ginjol, però en Mates no va perdre ses eleccions sinò que les va guanyar amb bastanta diferència respecte als altres, és a dir, va entrar a sa meta destacat. Te record que més d'un 46% dels electors votaren PP. Això vol dir que quasi un de cada dos votants triaren en Mates. Per tant, ell tot solet va obtenir quasi els mateixos vots que totes ses altres candidatures juntes (més de 20). Si això és perdre, quin qualificatiu s'ha de posar al resultat que va treure n'Antich (27,6%) per no parlar ja de na Munar (6,73%)? M'ho vols explicar?

  Toniel.lo | 22/06/2007, 09:02
 3. si que ho tenc clar

  Toniel.lo a nes nostre sistema electoral, lo que votam són diputats, i es president des govern és el que aconesgueix la confiança d'un major nombre de diputats, per tant no votam al senyor Matas o Antich, sinó que votam als diputats que hauran de decidir qui és el president.

  Per tant, el PP no ha fet uns mal resultats i ha guanyat ses eleccions perquè ha estat es partit més votat, però en Matas ha perdut, ja que no ha conseguit aquesta confiança necessària per ser president.

  Per tant crec que ho tenc bastant clar.

  És sistema és així, pot agradar o no, perquè per exemple pot ser que més vots no vulguin dir més escons, per tant hem de conformar-mos amb el sistema que tenim.

  ginjol | 22/06/2007, 11:31
 4. Jo em sent decebuda

  Som una votant del PP, i he de reconèixer que em sent decebuda. Per què ha servit el meu vot?. D'altra banda, només un apunt: crec que en la decisió de Matas han pesat aspectes personals en els quals no hi podem entrar i que hem de respetar.
  Ara el que esper del PSIB com a cohesionador d'un nou pacte d'esquerres es que estigui a l'alçada de les circumstàncies. Esper i desitjo que n'Antich, i la resta de forces que formaran el govern es guanyin el respecte de l'altre meitat d'illencs que no els hem votat. La veritat es que ara Balears necessita un Govern sòlid, eficient i sense fisures que es posi a treballar, perquè per molt de greu que em sàpiga, el PP farà una oposició magra, i la reorganització no serà fàcil. El futur és de tots. Defense'm-lo honradament cadasqú el millor que sàpiga des del seu indret.
  Salut a tots!

  victoria | 22/06/2007, 21:19
 5. cortesia

  Tengo una novia en Bilbao que folla de lao
  Tengo una novia en Oviedo que folla de miedo

  la filosofia és aquesta !!!

  Té la mà Maria | 23/06/2007, 09:51
 6. Re: Jaume Matas: el Titànic fa aigües a Balears

  Ja que el PP no podrà governar (Maldement sigui el claríssim guanyador de les eleccions), espero que n´Antich estigui a l´altura de les circunstàncies i sigui capaç de controlar la influència dels partidets radicals amb els que governarà.

  No hi tenc massa confiança, crec que amb aquesta mescla tan rara tot això tornarà a ser un fracàs que pagarem tots. Fixau-vos: Encara no han acabat de pactar i ja s´estàn barallant.

  Daniel | 25/06/2007, 15:24
 7. Re: Jaume Matas: el Titànic fa aigües a Balears

  La diferència entre aquest pacte i una hipotètica majoria absoluta és que les negociacions entre partits desapareixerien, substituïdes per designacions a dit dins el mateix partit.

  Perquè un partit gran té corrents i sensibilitats molt distants, que podrien ser perfectament partits (l'actual PP vindria a ser els antics AP i UCD/CDS), i radicalitats n'hi han sempre. Ja estiguin al si del PP o l'aixam del nou pacte.

  És un tema escènic i jeràrquic, només això. El nou Pacte té a ERC, el PP als "Círculobaleàrics".

  Manel | 25/06/2007, 20:16
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS