Administrar

Calaix de sastre arran la meva vida quotidiana a Ciutat de Mallorca

El futur Museu Arqueològic de Pol·lèntia (Alcúdia)

maiorica | 30 Juny, 2007 18:25

El Museu Monogràfic de Pol·lèntia, un dels més importants a Mallorca sobre la presència romana a la illa, cambiarà d'ubicació en poc temps. Després de molts entrebancs, l'Ajuntament d'Alcúdia disposa d'un solar per a edificar el nou edifici que substitueixi l'actual emplaçament, que s'havia quedat petit davant el creixent nombre de peces acollides i l'escassetat d'espai.

Museu Monogràfic d'Alcúdia

L'any passat el Museu fou remodelat, de manera que les peces exhibides quedaren integrades dins d'uns ambients que recreaven la vida quotidiana durant l'època romana, i ajudaven a la seva comprensió per a un públic de tota mena. Tot i això, l'espai continuava sent molt just i insuficient, i més encara davant de les previssibles troballes que s'incorporessin al fons del Museu els propers anys.

Ciutat romana de Pol·lèntia

El nou museu estarà ubicat en les enfores del nucli urbà, en la carretera que enllaça amb el Port, enfront del parc públic i un centre escolar. Inicialment s'havia intentat trobar un emplaçament que estigués a mig camí entre el jaciment de l'antiga ciutat romana i el teatre romà; però no fou possible. En tot cas, l'emplaçament definitiu sí es trobarà relativament proper a l'antic teatre, a més de gaudir d'uns accessos immillorables.

Teatre romà

El nou edifici costarà uns 3 milions d'euros, i comptarà amb tots els avenços i equipaments propis d'un centre de investigació arqueològica i històrica. Al tractar-se de sól municipal, els tràmits d'inici d'obra seran molt més senzills i podran iniciar-se en breu, una vegada el nou Consistori s'hagi reorganitzat després de les eleccions. A més, al reeditar-se l'anterior pacte de govern UM-PSIB, res indica que hagi un inesperat canvi de plans.

Ajuntament d'Alcúdia

A més, l'entitat gestora del Museu, el Consorci de la ciutat romana de Pol·lèntia, podria incorporar properament al Ministeri de Cultura espanyol, fet que donaria més mitjans i suports per a la conservació i excavació de l'antiga ciutat romana pol·lentina. Fins ara, les reticències del Ministeri a col·laborar eren constants; però progressivament s'ha produït un apropament de postures, que podria culminar amb la seva participació per a bastir el nou museu. Fins ara el Consorci era coparticipat per l'Ajuntament, el Consell de Mallorca i el Govern balear des de la seva creació l'any 2000.

Una nova passa per a consolidar estructuralment Alcúdia com un indiscutible referent cultural de l'illa, arrodonint un ambiciós projecte de futur que s'afegeix al projectat Museu de la Ciència i la Tecnologia a l'antiga central tèrmica de Gesa, al port de la localitat.

Comentaris

  1. museu monogràfic

    Em sembla una magnífica bona notícia. Això camina.

    alcudienca | 01/07/2007, 16:47
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS