Administrar

Calaix de sastre arran la meva vida quotidiana a Ciutat de Mallorca

La futura Biblioteca Central de Palma

maiorica | 10 Juliol, 2007 22:37

No fa ni una setmana que els regidors del nou govern de Palma han pres possessió, i la regidora de cultura Nanda Ramón ja s'ha posat en marxa annunciant projectes futurs. Un d'ells, molt ambiciós i a totes totes il·lusionant per a la vida cultural de les nostres illes: la creació d'una Biblioteca Central a Palma.

Nanda Ramón

Per desgràcia, en determinats sectors es parla més de la seva decisió d'eliminar els Premis Ciutat de Palma en castellà, com si les moltes mancances endèmiques de la vida cultural illenca es centressin en això. Per a mi, una mostra més de la pobresa i l'acomplexament de la vida cultural del nostre país, on per molts és més important debatre sobre si el castellà és marginat o no, si xerrem català o mallorquí, si el catalanisme ens envaeix o no, mentres la vida cultural continua moribunda i llunyana de la vida quotidiana, presa de la manca d'un veritable impuls (i que va més enllà d'un idioma, és clar).

No acabo d'entendre per què el tema dels Ciutat de Palma ha aixecat molta més polseguera que el projecte bibliotecari. Ni tan sols sabem si serà Biblioteca Central de Palma, o de Mallorca, o de les Illes (un matís important que Ramón no ha aclarit), però tampoc veig interès enlloc per a debatre-ho. No entenc per què sovint els mitjans i les corrents d'opinió es queden en allò anecdòtic i/o polèmic, perdent de vista un tema molt més trascendental i necessari: la gestació d'un equipament institucional, participatiu i simbòlic com hi ha a Madrid o Barcelona.

Biblioteca Nacional de Madrid

En tot cas, el consistori d'Aina Calvo demostra tenir idees ambicioses i un èmfasi en la vessant cultural molt esperançador. Veurem què tenen a dir sobre aquest tema (bibliotecari i cultural en general) els consells insulars i el Govern Balear, una vegada presentin les seves línies d'actuació els propers dies.

(Ara ve la part on em miro el melic, que per això és el meu blog)

Venint d'una gran ciutat com és Barcelona, entre altres coses me'n feia creus del panorama bibliotecari existent a les illes (sobretot per la seva no existència), especialment a Palma. D'on jo venia havien deu biblioteques municipals, una per cadascun dels deu districtes de la ciutat, i d'unes dimensions semblants a les de la biblioteca més important de Ciutat, Can Salas: planta i pisos, soterrani, dipòsit, sales de conferències i reunions, biblioteca infantil, mediateca, internet, etc. Fent un equivalent demogràfic, per estar al nivell de Barcelona haurien d'existir almenys quatre biblioteques municipals a Palma de les dimensions de Can Salas. I sense comptar que a Barcelona també gaudeixen de la enorme Biblioteca de Catalunya.

Biblioteca de Catalunya

Biblioteca de Can Fabra (Barcelona) Biblioteca Clarà (Barcelona) Biblioteca Vapor Vell (Barcelona)

Desgraciadament, una biblioteca que és considerada com la més moderna i àmplia de les illes, a qualsevol altra lloc ciutat seria una biblioteca de barri o districte. I a sobre fou finançada per l'Estat i no pel Govern Balear (tot i que la cogestionen), fet que demostra la nul·la sensibilitat en aquest aspecte.

A més, la xarxa de biblioteques públiques de Mallorca consta fonamentalment de les biblioteques municipals administrades pel Consell, però sense fer una veritable inversió d'ampliació o millora del servei. Inclús la Biblioteca de Cultura Artesana de Palma, de caràcter especialitzat, funciona de facto com a generalista. Òbviament, una biblioteca no passa de ser especialitzada a generalista simplement fent quatre retocs en un espai tan limitat i un fons tan específic. I tan sols s'usa com a sala d'estudi per a estudiants.

Biblioteca de Cultura Artesana

Per això em vaig dedicar a donar la matraca als diversos partits polítics, aprofitant la proximitat dels comicis, des de començaments d'any. Els proposava crear una biblioteca nacional o central a un edifici emblemàtic de Ciutat, creient que una idea així seria ben rebuda per l'aposta cultural que comportava i que jo trobava a faltar. Poc a poc, vaig anar trobant persones dels diversos partits interessades en el projecte, ja fos per la seva utilitat, pel reclam electoral que suposava, o les dues coses. Els més interessats foren el PSM, el PSIB i UM a través d'alguns dels seus candidats. EU-Verds i ERC no mostraren tant d'interès de bon principi, però al estar dins el Bloc vaig tenir prou amb plantar la llavor al PSM. Del PP encara estic esperant alguna valoració.

Una idea així podia semblar evident, però aviat vaig veure que no ho era tant. Només insistint tossudament com un plasta i comentant-la amb els polítics més receptius vaig aconseguir que es familiaritzessin amb la idea, inclús algun d'ells em coneix com "el de les biblioteques" (almenys per mi, sona bé). Segur que no sóc el primer que ho proposa i que entreveié la seva necessitat; però si em recorden per aquesta cantinel·la, poca insistència (i molt desànim) deuen haver vist. En tot cas, vendre la moto cent vegades és la millor manera de que es quedin amb la copla.

En fi, per la part que em toca, gran o petita, estic satisfet. No havia escrit res fins ara, que comencen a parlar-ne públicament del tema, per no semblar interessat en obtenir prebendes. I no les tinc. Senzillament, no existeix un panorama bibliotecari digne, i he demanat allò que crec just. Per sort (o dissortadament?), no tinc mentalitat clientelar.

PD: català o mallorquí? resposta: a qui t'estimes més, el papa o la mama? i en paus.

PD2: el melic bé, gràcies.

Comentaris

 1. Re: La futura Biblioteca Central de Palma

  Yo creo que no deben destruir sino crear.
  Me parecería muy mal que eliminasen los premios en Castellano; no entendería el porqué y lo creería sectarista y una muestra de racismo lingüístico y de falta de convivencia ciudadana. ¿No considerarías muy grave que se eliminaran los de catalán? Pues igual que los de castellano. Deberían existir los dos. No han de eliminar o destruir.

  Lo de la biblioteca central municipal es algo muy indefinido aún y yo no he visto ninguna crítica en contra. Es un proyecto creativo, que en principio no parece destruir nada, salvo que se pusiera sólo en una lengua.

  Fabián | 11/07/2007, 06:07
 2. Biblioteques públiques

  Jo també som "la de les biblioteques". I pens que tan important com les infrestructures viàries de comunicació rodada o física o són les biblioteques públiques. A Mallorca s'ha produït una política de xiringuitos, crec que per ignorància i desconeixement però també per una manca d'activisme per part dels professionals en pro del serveim que oferim. Potser jo la primera. Això s'ha d'acabar i primer les biblioteques públiques han de despertar i segon des de l'Administració se les ha de potenciar i mimar.
  Record a una bibliotecària de Suècia que va fer la següent afirmació: un poble no es cult perquè sigui ric, es ric perquè es cult!. Hem de fer proselitisme de la nostra professió!!!. I a mi tampoc m'interessen les prebendes. Me preocupa el panorama bibliotecari de Mallorca (perquè, veis, a Menorca és una altra cosa).

  Victòria | 11/07/2007, 09:38
 3. Mirar-se el melic.

  Palma no és capdavantera en Biblioteques, ni tampoc Mallorca, on a molts pobles tenen una biblioteca raquítica amb uns horaris d'atenció al públic que la fan pràcticament inaccessible.

  Ara bé, jo crec que Barcelona també té mancances. Dius que hi ha una biblioteca important per districte, i és cert, però resulta que els districtes de Barcelona no són precisament petits: tenen una grandària similar a tota la ciutat de Palma. Imagina't Palma amb una sola Biblioteca… En el meu cas, per anar a la biblioteca del meu districte (Sarrià-Sant Gervasi) haig d'anar-hi en metro a posta.

  ERC presentà a les darreres eleccions una proposta per a fer noves biblioteques-satèl·lit als districtes aprofitant la nova divisió dels mateixos en barris. A veure si els membres del bipartit municipal es fan seva la proposta!

  Per altra banda la primera biblioteca de la ciutat, i la segona d'Espanya, la de la Universitat, té problemes d'espai, sobretot en època d'exàmens i molts caps de setmana no obrin, encara que em consta que en els darrers anys s'ha fet un gran esforç per a resoldre les seves mancances.

  Joan | 11/07/2007, 10:54
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS