Administrar

Calaix de sastre arran la meva vida quotidiana a Ciutat de Mallorca

Un estiu de renovacions i paritats

maiorica | 31 Juliol, 2007 17:07

Les diferents forces polítiques se'n van de vacances amb una situació ben diferent a la de fa dos mesos. No només pel canvi de govern i a totes les institucions importants (excepte a Menorca), sinó per les renovacions de fons. La fugida de Jaume Matas i la retirada gradual de Maria Antònia Munar deixarà a Francesc Antich com l'últim referent d'una generació, i responsable de culminar el traspàs de poder a una nova classe política, jove i moderna, hereva dels fills del franquisme i la transició.

El partit que ha acomés la renovació amb força han sigut els propis socialistes. Només cal veure els caps visibles de la nova administració de les illes: Joana Barceló (Consell de Menorca), Aina Calvo (batlessa de Palma), Francina Armengol (Consell de Mallorca), i Lurdes Costa (Batlessa d'Eivissa). Els àngels d'en Xisco. Una paritat inqüestionable, amb dues presidentes i dues batlesses de capitals de quatre possibles. La renovació també ha sigut majoritària, ja que només Joana Barceló i Artur Bagur segueixen al consell i la batlia de Maó, respectivament. El problema pendent del partit és aconseguir una militància nombrosa com la dels populars i marcar l'agenda política amb un discurs fort i alhora tranquil, treballant molt la qüestió comunicativa: cal vendre la discrepància com fruit del diàleg, i fer de la diversitat de forces polítiques font de riquesa ideològica. D'això en sabia molt el govern anterior (i els mitjans afins), en sentit invers i molt agressiu.

Els populars es troben amb una renovació forçosa, més enllà de qüestions de paritat o de noves generacions. L'abrupta desaparició de Matas i la pèrdua de totes les institucions importants obliguen a portar sàvia nova, i no caure en l'error de romandre amb els mateixos noms durant els pròxims anys. Noves idees i nous projectes de futur són la millor recepta, que difícilment tindran cabuda si el partit continua mirant al passat i perdent contacte amb les seves bases, que tanmateix són el futur. Des del poder municipal el partit pot revifar: ja sigui amb sàvia nova (Antoni Pastor a Manacor, José Ramón Bauzà a Marratxí), o amb velles receptes (Pere Rotger a Inca). O caure totalment en mans de El Mundo i Carlos Delgado, i els seus "sin escrúpulos".

Unió Mallorquina es troba amb una situació paradoxal. Tot i tenir a Maria Antònia Munar com a líder indiscutible, es troba rodejada gairebé exclusivament per homes, la seva contribució a la paritat del govern ha sigut molt escassa, i gairebé tots els batles uemites són homes. En tot cas, el partit es troba en un moment previ "de trampolí", gràcies a la presència dels seus caps visibles a totes les grans institucions mallorquines i el futur congrés de novembre, que hauria de consagrar nous dirigents amb vocació de majoria i no de frontissa. El seu problema és la nul·la presència a la resta d'illes: a les Pitiüses no tenen cap equivalent, i a Menorca la Unió de Centristes de Menorca (UCM) pràcticament ha mort políticament.

El Bloc ha aconseguit en conjunt una presència paritària a totes les institucions; però la renovació és un fet que amaga una situació interna molt convulsa i desigual. El PSM es renova, però a empentes i de manera molt convulsa. EU gaudeix de la presència d'un líder carismàtic (Grosske), però darrera seu no arriben relleus visibles. Els Verds estan pràcticament inèdits de la mà de Miquel Àngel Llauger, i encara semblen un apèndix d'EU sense caràcter propi. ERC ha sigut la més beneficiada, i consolida el seu creixement a les Illes amb una diputada i un conseller insular (Joan Lladó). Aquest escenari tan desigual fa que Biel Barceló tingui feina per endavant. Esquerranisme o nacionalisme? Model BNG o model Iniciativa per Catalunya? veurem.

I Entesa per Mallorca sembla estancar-se. La seva presència dins candidatures municipals diverses, tot i ser molt fructífera, ha aigualit la seva identitat com a partit. El seu discurs arriba amb comptagotes, i encara no s'ha fet un espai entre el Bloc i UM. La possible pèrdua de la seva única batlia (Vilafranca) els deixaria sense cap referent i augura un futur molt incert. A hores d'ara bascula entre un discurs municipalista que aglutinés i donés veu conjunta a les diferents forces polítiques d'abast municipal, i un discurs nacional per descobrir.

Comentaris

 1. comentari

  "Aquest escenari tan desigual fa que Biel Barceló tingui feina per endavant. Esquerranisme o nacionalisme? Model BNG o model Iniciativa per Catalunya? veurem."

  Hola Manel...el BNG es una força nacionalista, sí però també es molt d'esquerres. Posar el BNG com a contrapunt d'Iniciativa no és un exemple, al meu parer, adequat. (el BNG té una component comunista molt important...més del que ens pensam). No crec que a les festes d'Iniciativa cridin consignes a favor de Cuba...almenys no tan fort com a la plaça de la quintana de Santiago.

  Sempre he pensat que pot haver i han d'existir diverses formules de nacionalisme (socialdemòcrata, liberal, independentista, regionalista, nacionalista...). Si això pot sumar o s'ha de sumar és un debat ben interessant i que, a diferència del sexde dels àngels, només es podrà resoldre mitjançant les urnes.

  magí | 31/07/2007, 17:49
 2. Un altre comentari

  Això de na Pilar Costa ha de ser un error: la batlessa de Vila és Lurdes Costa. Crec que na Pilar Costa es va voler retirar després de la injusta campanya d'assetjament orquestrada des de "El (In)Mundo".

  Crec que ara per ara la màxima prioritat del PSOE és muntar una estructura forta a Mallorca, sobretot a la Part Forana, on tradicionalment ha estat un partit molt dèbil. De fet, partits més petits com el PSM el supera en molts municipis. Ha anunciat una campanya d'afiliació per la tardor. En canvi, a Palma i a Menorca sempre ha estat força sòlid.

  No estic d'acord amb el que dius sobre ENTESA. Aquest partit es presentava com una força municipalista per a fer país des dels ajuntaments, però el cert és que els resultats han estat esquifits: Santa Eugènia ha caigut en mans del PP i Vilafranca s'aguanta pels pèls i gràcies a la incorporació de multitud d'independents sota la plataforma "+ Vilafranca", que si no… Fins i tot han desaparegut de molts municipis on es presentaven, com per exemple Bunyola (on el PSM aconseguí 2 regidors el 2003 que més tard passaren a militar a ENTESA, deixant l'agrupació local gairebé desmantellada). La idea de crear plataformes municipalistes nacionalistes enfront dels partits tradicionals és molt bona, però crec que a Mallorca no està funcionant.

  El principal problema al que s'enfrenta el nacionalisme progressista a Balears és la seva fragmentació (PSM, ERC, ENTESA…) i la seva escassa presència a les illes menors, sobretot Eivissa. El futur dirà com s'ha d'articular una realitat tan diversa i, sovint, amb uns interessos enfrontats, encara que ideològicament molt propers entre si. Personalment crec que el camí obert pel BLOC és bo i, en el futur, es podria convertir en una federació de partits nacionalistes i d'esquerres amb PSM, EU-ELS VERDS, ERC i, qui sap, ENTESA i Independents més endavant a l'estil de Nafarroa Bai, que és el més semblant que es pot trobar en aquests moments al BLOC a l'Estat espanyol. Ara bé, s'ha d'aprendre dels errors del passat (bregues dintre del PSM, potadetes d'ERC, descohesió i falta d'entesa entre partits i entre direcció autonòmica i municipis, etc.). Si la gent bloquista es posa a treballar des d'ara mateix en les eleccions estatals de l'any que ve i milloren la cohesió, potser aconsegueixin un diputat al Congrés (o com a mínim uns resultats decents com els del 2004), amb el que es tendria molt guanyat de cara a consolidar el BLOC per la legislatura balear i de cara al 2011.

  Joan | 31/07/2007, 19:46
 3. Re: Un altre comentari

  Lurdes Costa, tens raó: la memòria m'ha traït. Corregit.

  Gràcies per les aportacions!

  Manel | 31/07/2007, 20:05
 4. costa

  Pilar Costa va esar a punt de ser consellera d´interior del nou govern Antich... pena que per raons familiars no pogués deixar Eivissa-

  joan | 06/08/2007, 10:39
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS