Administrar

Calaix de sastre arran la meva vida quotidiana a Ciutat de Mallorca

Carrer Major (a Nanda Ramon)

maiorica | 26 Setembre, 2007 20:21

La iniciativa de la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Ciutat, Nanda Ramon, de canviar la denominació dels carrers, places i avingudes que encara poseeixin reminiscències franquistes em sembla molt encertada, i si es fa amb seny i precisió pot donar fruits de renovació de la memòria col·lectiva a través de nous personatges de la nostra història recent.

Nanda Ramon

Tot i això, hi ha un plantejament complementari sobre la denominació de carrers que ambé hauria de aplicar-se, segons el meu modest punt de vista de ciutadà mitjà amb idees i sense euros.

Torno a la meva ciutat de naixement, Barcelona. Allà, per retirar els antics noms franquistes es va adoptar una política de retolació més fonamentada en fer coincidir les denominacions més usuals popularment amb les oficials (i de fet, és així com nasqueren molts nomenclàtors civils), en lloc de posar altres noms més "opinables". Això fa que la seva perdurabilitat sigui major, per sobre de vaivens polítics, ideologies i èpoques.

Com a exemple podem posar l'Avinguda Diagonal de Barcelona, dita així popularment pel travessar de manera obliqua tota la quadricula de l'eixample barceloní. Els successius noms que va rebre (Argüelles, Alfons XIII, 14 d'abril i Generalísimo Franco) mai van arrelar popularment, i la denominació de Diagonal era la més acostumada a nivell de carrer. Finalment, l'Ajuntament va "fer cas" al criteri popular i la batejà oficialment amb el nom que sempre li fou habitual.

Pla d'Eixample de Ildefons Cerdà (1860) 

Per a carrers de menor importància sí s'ha optat per un criteri més obert i menys "unànim", dedicant-los a personalitats de tots els colors, èpoques i oficis. 

Però hi ha un altre factor mixte aplicable a travessies de poca importància a nivell general de ciutat, però de referència a nivell més local: els carrers principals de barri.

Tornant al cas de Barcelona, els antics municipis independents que foren agregats a la ciutat entre 1897 i 1921 tenien el seu eix viari principal (normalment, l'antiga carretera que duia a Barcelona). Aquests adoptaren el nom de "Carrer Major" (Sarrià), "Carrer Gran" (Gràcia, Sant Andreu), "Travessera" (Les Corts), o simplement el nom del barri (Sant Gervasi, Sants, Horta). Era una manera de preservar el seu caràcter de nucli urbà tot i dependre administrativament de Barcelona, sense desdibuixar-se com a entitat veïnal.

Divisió de Barcelona en 73 barris 

Aquest criteri també fou aplicat a barris més recents, ja fossin directament planificats per l'ajuntament, o per la formació espontània de nous nuclis barrials dins la trama urbana.

En el cas de Palma, la meva idea és aplicar la fòrmula de "carrer major" a aquells carrers que hagin adquirit un caràcter de centralitat important, de referència dins el seu àmbit local. En el cas del barri de Pere Garau, on jo visc, crec que hi han tres carrers (Nuredduna, Francisco Manuel de los Herreros i Arquebisbe Aspàreg) que tenen la categoria de artèria principal de barri. De Carrer Gran de Pere Garau. Per què no denominar-la així, doncs aquesta és la funció social que té actualment?

El mateix podria dir-se del barri limítrof, Son Gotleu. El seu principal eix viari es diu Indalecio Prieto. Per què no travessera o avinguda de Son Gotleu? és cert que així es perdrien noms de personalitats destacades; però es guanyaria en identitat barrial en una ciutat on els barris no han estat precisament ben atesos en les darreres legislatures, i qualsevol iniciativa (tot i ser formal) els pot ajudar a prendre volada.

Els barris també es mereixen el seu nom, el seu carrer gran. No em sembla una mala idea. A veure què li sembla a la Regidoria de Cultura el meu plantejament.

Comentaris

 1. Carrer Major

  M'agrada molt el tema. Ja ho he passat a la comissió encarregada de fer una proposta global.

  Nanda | 27/09/2007, 06:30
 2. s

  Amb tots els respectes, tot aaixò me sembla un doi.

  Demanaria als polítics que es dediquin a coses més urgents i necessàries, per favor. I que oblidàssim d´una punyetera vegada el Generalísimo dels collons.

  David | 27/09/2007, 15:24
 3. t

  David, tot això no vol dir que tota l'administració municipal estigui paralitzada, pendent de si canvien noms de carrers i places.

  La Regidoria de Cultura fa la seva feina, sense entorpir la resta de regidories que continuen funcionant simultàniament. Que se'n parli més o menys, sigui polèmic o no, i s'estigui d'acord o no és un altre tema.

  Nanda té un blog on parla dels seus projectes, per això es veu molt més la seva feina que la d'altres organismes municipals.

  Manel | 27/09/2007, 17:33
 4. Bona idea

  La idea m'agrada. Potser ajudaria a crear més sentiment de barri, juntament amb les oficines de districte (que el PP va deixar a mig muntar, malgrat tot el temps que va tenir per posar-les en funcionament). A Barcelona tothom diu "jo sóc de Sarrià" o "jo sóc de l'Eixample", en canvi a Palma he sentit dir ben poques vegades "som de Son Gotleu" o "som del Camp Rodó".

  Malgrat tot pensa que durant els anys 80, una comissió formada pels mateixos membres que l'actual ja va recuperar molts topònims populars per a la ciutat. Els carrers que encara queden per normalitzar pertanyen en la seva majoria a barriades com el Camp Rodó on l'antic consistori socialista no va arribar a un acord amb les Associacions de Veïns en aquest aspecte i molts d'ells són de data relativament recent, pel que la gent només els coneix pel seu nom actual de caràcter filofeixista. Per tant, no crec que hi hagin massa noms tradicionals a recuperar a Palma.

  Potser el millor seria canviar aquests noms per altres el més neutre possible (escriptors, erudits, científics, etc. que es mereixen un reconeixement cívic que ara no tenen, per exemple) amb consens amb les Associacions de Veïnats.

  De totes maneres, recuperar un topònim popular no és garantia que algun govern insensible el pugui canviar més tard, desgraciadament. Per exemple, durant l'època del batle Aguiló la "Vía Roma" (nom dedicat a la Itàlia de Mussolini) recuperà el nom pel que tots els mallorquins la coneixem ("la Rambla"), però el senyor Fageda decidí que uns membres de la Família Reial que no tenen cap paper representatiu a l'Estat espanyol havien de tenir un carrer important dedicat, pel que "la Rambla" passà a ser oficialment "Rambla dels Ducs de Palma de Mallorca", i fins avui.

  Joan | 27/09/2007, 19:11
 5. NOMBRES DE CALLES

  Evidentemente el tema más que claro. No obstante la historia de nuestra Isla y de nuestra Ciudad no debe de ser olvidada. Yo prefiero esta solucion a la de contar con calles con connotaciones politicas que a cada mandato cambioen de nombre. Ha habido grandes y buenos politicos que han hecho mucho por y para el pueblo, pero ya sabemos lo que ocurre. Mejor nombres de este tipo constumbristas y de referencia que perduren en el pueblo. No obstante usted que conoce Pere Garau, en aquella zona tiene nombres de calle que han perdurado en el regimen anterior y eran de la republica: Lluis Marti y Jeroni Pou por ejemplo, estos tambien como el de Indalecio Prieto y tantos flexas y capitanes deberian desaparecer. Apoyo su moción.

  Alvaro Benavides | 28/09/2007, 14:34
 6. Les esquerdes

  Es té la sensació que tot això es fa per justificar els incompliments múltiples. Ja se sap que psoE és = a "donde dije digo digo Diego". I que la gran virtut del psoE és que no governa el pp.

  cronista | 28/09/2007, 16:46
 7. Salut

  Je découvre votre blogue. Il est très bien et le contenu aussi, surtout.
  Très intéressant, merci pour l'information.

  alain | 04/10/2007, 21:04
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS