Administrar

Calaix de sastre arran la meva vida quotidiana a Ciutat de Mallorca

Unió Mallorquina pacta la seva renovació

maiorica | 30 Novembre, 2007 19:02

Miquel Nadal serà proclamat president d'Unió Mallorquina en el proper congrés de desembre, després dels nombrosos contactes entre els representants de les tres principals corrents per a oferir una única candidatura de consens als militants de la formació. Amb Nadal a la presidència, el batle de Campos Guillem Ginard i el conseller Miquel Àngel Grimalt ocuparan les dues vicepresidències. I Miquel Ferrer, batle d'Alcúdia, la secretaria general.

UM

A grans trets, pot dir-se que Nadal representa un perfil de centredreta bàsicament urbà i de Ciutat, de temperament tranquil i molt institucional bregat al Consell, amb un pensament bàsicament regionalista quant a autoafirmació de mallorquinisme, més que un nacionalisme reivindicatiu. Ha estat el segon de Munar durant anys, tant al Consell com dins UM, i la seva experiència a les institucions és llarga.

Miquel Nadal 

Com a contrapés, Ferrer tindria unes posicions devers centreesquerres més arrelades a la Part Forana de l'illa, un carisma més senzill i planer lluny del "glamour" que donava el Consell, i uns plantejaments més propers al nacionalisme reivindicatiu. La seva feina a la batlia d'Alcúdia els darrers vuit anys ha donat una gran projecció al municipi.

Miquel Ferrer 

Pel que fa a Guillem Ginard, té un perfil més indefinit donat l'escàs temps que porta a primera línia política (és batle de Campos des de fa només uns mesos). Vindria a ser un perfil de transició, tant entre les posicions dels altres dos líders, com en fer de pont entre la nova mesa política i els antics mandataris de la formació. Miquel Àngel Grimalt és de la mateixa corda.

Guillem Ginard 

Ara falta per polir les atribucions de cadascun dels càrrecs. La fòrmula presidencialista d'UM amb Munar al capdavant s'ha acabat, evidentment: cal repartir el pastís entre les diferents sensibilitats. Per això s'han creat les dues vicepresidències, la secretaria general canviarà el seu perfil, i la presidència haurà de trasferir poders que fins ara li eren atribuïts.

El futur és tota una incògnita: la candidatura de consens pot ser un èxit o un fracàs, tot depenent de com es gestioni d'ara en endavant. L'existència de sensibilitats tan dispars en l'espectre esquerra-dreta i en la concepció regionalisme-nacionalisme seria molt normal en un partit gran, on una gran massa numèrica de votants justifiqués aquesta varietat interna; però fins ara, no ha estat així.

UM és un partit massa heterogeni pel seu tamany i poc estructurat ideològicament, fins ara unit pel carisma de Maria Antònia Munar i pel manteniment del poder a les institucions. El seu discurs sempre ha estat poc definit, bastants dels seus membres han estat implicats o relacionats en casos de corrupció, ha estat un partit més de gestió que de projecte de país amb un nacionalisme més folklòric que altra cosa, hi ha molta diferència entre la UM dels municipis i la UM que governava el Consell...

En la seva manera de fer s'assembla massa al PP, intentant captar un votant essencialment conservador, individualista i tranquil políticament passiu però fidel als comicis, i amant de "lo nostro" sense demanar-li compromisos ideològics adicionals. Però no ho ha aconseguit.

Aquesta és la fita que es marcarà UM: substituir al PP al centre-dreta illenc, i representar un regionalisme suau i deslligat de Madrid (el votant nacionalista i esquerrà, convençut i militant, és més difícil de captar). Per aconseguir-lo calia un PP feble, sense poder i en crisi d'identitat; però també una tàctica eficaç. I les tres corrents de UM són necessàries per a fer-ho: Ferrer representa la renovació, Ginard la continuïtat, i Nadal el creixement. En tots els eixos, el duet Ferrer-Nadal es complementen perfectament: esquerra i dreta, nacionalisme i regionalisme, ideologia i carisma, assamblearisme i presidencialisme, Part Forana i Ciutat, reivindicació i autoafirmació, activisme i tranquil·litat...

Si es coordinen bé, pot ser un èxit: tenen tres anys i mig per endavant per acometre el "sorpasso" i saltar a la resta d'illes per a crear una mena de Convergència Democràtica Balear, tal com aconseguí fer Jordi Pujol a Catalunya però amb estil propi. No hi ha un altre camí, ja que la renúncia a presidir el Consell i la batlia de Palma suposava perdre poder per fer partit, en debilitar al rival popular.

Si no, tal vegada hagi estat la darrera oportunitat. I no només això: sembla que UM ha apostat per passar pàgina amb els actuals dirigents només a mitges, malgrat la polèmica gestió d'alguns d'ells, imputats judicialment o sota sospita, o mancats de veritable voluntat de servei (apart del personal). Tal vegada aixoplugats al sector comandat per Ginard, o qui sap si s'aniran retirant prudentment. Que les brutors de UM hagin estat denunciades per El Mundo no vol dir que hagin de ser passades per alt: alguna part de raó tenen, tot i el seu impresentable tarannà periodístic. Un llast massa pesat per mantenir-lo dins de casa. Una manera de fer que els caldà eliminar; si no per ètica, almenys per tàctica.

Esperem aconteixements, i en tot cas bona sort. 

Comentaris

 1. El futur d'UM

  No crec que en Nadal sigui el millor presidenciable que tenen dins UM -i la resta també coixeixen, diguem-ho clar-. Jo crec que necessitaven algú més ambiguu des del punt ideològic i amb carisma. Per això na Munar era ideal i per això tenen la influència que tenen.

  Veuem com es reparteix el poder la nova directiva. Si el repartiment és equitatiu -i saben vendre la seva gestió a l'actual govern, que d'això ningú en parla-, potser UM continuï sent la que ha estat fins ara, o fins i tot incrementi el seu pes.

  Joan | 30/11/2007, 22:30
 2. Comentari

  No se si saps que en Ferrer és més corrupte que en Nadal .
  Imagina´t a més a més és un destructor del paisatge , basta veure com està Alcúdia.

  Pep | 05/03/2008, 23:52
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS