Administrar

Calaix de sastre arran la meva vida quotidiana a Ciutat de Mallorca

Una Entesa Balear pel Senat pren cos

maiorica | 17 Desembre, 2007 22:47

Poc a poc, es van posant les bases per a aconseguir que les Illes Balears gaudeixin d'un grup propi a la Cambra Alta, el Senat. És cert que encara no és la cambra de representació territorial que li pertocaria, i continua sent un apèndix de les decisions aprovades en el Congrés. Però és una manera d'aconseguir una representació nombrosa  a Madrid; i fins i tot bastir un grup parlamentari propi, tal com fa l'Entesa Catalana de Progrés amb 16 senadors, el tercer grup més nombrós de la càmera.

Senat

Recordem que el sistema d'elecció dels senadors és diferent del diputats del Congrés dels Diputats. L'arxipèlag escull cinc representants al Senat: tres per Mallorca, un per Menorca, i un per Eivissa-Formentera, tots escollits amb llistes obertes (votem candidats, no partits). A Mallorca, el resultat sol ser PP 2 i PSIB 1; a la resta d'illes guanya el més votat, normalment del PP.

Amés, les Illes també tenen un sisè senador, designat directament pel govern autonòmic (actualment, en Pere Sampol). Després de les eleccions haurà un setè senador, també designat pel govern, a causa de l'augment demogràfic. I tampoc podem descartar que hagi un vuitè només per Formentera, petició que es va aprovar durant el passat Debat de l'estat de l'autonomia. 

Pere Sampol

En haver tant pocs escons en cada circunscripció, el Senat obliga a agrupar el vot al màxim per a tenir èxit. Malauradament, no s'ha après la lliçó fins dates recents (l'any 2004, el PP s'endugué quatre senadors, el PSIB un, i la resta de formacions cap). Ara sembla que a totes les illes podrem veure una candidatura única, nacionalista i d'esquerres, present a cadascuna de les circunscripcions insulars.

De moment, ja hi ha quòrum a tres de les quatre illes: 

Última Hora Menorca, dijous 13 de desembre: "Bagur dejará la alcaldía si sale elegido senador."

"PSOE, PSM, Els Verds y Esquerra de Menorca oficializaron ayer la candidatura unitaria de la izquierda al Senado presentando conjuntamente a Arturo Bagur como cabeza de lista. El candidato acudió respaldado por los máximos dirigentes de las cuatro formaciones. La fórmula adoptada para concurrir a las urnas será la de una coalición que integrará todas las siglas y logotipos de los partidos políticos."

PSM Menorca    Verds de Menorca    PSIB    EU

Diario de Ibiza, diumenge 16 de desembre: "Eivissa pel Canvi acepta concurrir al Senado en coalición con el PSOE."

"Eivissa pel Canvi (ExC), la plataforma política coaligada con el PSOE y que agrupa a independientes progresistas y a los partidos Izquierda Unida (IU), Entesa Nacionalista i Ecologista (ENE) y Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), acordó anoche en su asamblea general iniciar negociaciones con sus socios socialistas para presentarse también unidos a las elecciones al Senado el próximo mes de marzo." 

ExC    PSIB

En el cas de Mallorca, els moviments encara no s'han produït (o es porten amb molta discreció) per mor de dos factors. Primer, l'impuls que Biel Huguet, president d'Entesa per Mallorca, ha donat a la creació d'una candidatura nacionalista al Congrés que integrés el PSM, ERC, Entesa, UM i altres formacions locals; però deixés fora EU-EV i desfés el Bloc per Mallorca. Segon, el congrés de UM que deixava qualsevol possibilitat d'aliances postposada fins a la seva finalització.

Biel Huguet 

En qualsevol cas, podem ser optimistes. Si la coalició nacionalista pren cos, Biel Huguet ha deixat ben clar que pel Senat sí serà necessari arribar a un acord amb PSIB i EU-EV, donada la llei electoral que el regeix. I si el Bloc es manté, és molt probable que ajunti forces amb el PSIB per afinitat ideològica d'esquerres. Amés, la intenció del PSOE i Izquierda Unida a nivell estatal és d'ajuntar forces al Senat allà on sigui possible. El problema seria afegir-hi UM, Entesa, ERC i la resta de formacions illenques que s'embarquessin en el projecte de la coalició nacionalista. Però per pragmatisme, hauria de haver unió final per a no dividir el vot i sortir tothom perjudicat. 

Entesa    Esquerra    Bloc

UM    PSIB

 I al final...?

Si tot va bé, poden aconseguir-ne dos dels tres senadors per Mallorca, el de Menorca, i el d'Eivissa-Formentera. Afegits a la presència d'en Pere Sampol i el nou senador per l'augment demogràfic, farien un total de sis representants: tres del PSIB i tres d'altres formacions aproximadament, segons els candidats que s'estableixin. No estaria malament, tenint en compte que les Balears han estat 30 anys sense cap representant a Madrid. I si surt un diputat al Congrés, millor que millor.

Esperem aconteixements, i que les coses les facin bé. Cal enllestir els deures a Mallorca, però encara hi ha temps. La voluntat d'unió sempre és premiada, i el món està ple d'idealismes condemnats a l'extraparlamentarisme per manca d'entesa. Supós que la lliçó està ben apresa.

Comentaris

 1. Pacte PP-PSOE

  Antich i Estaràs escenificaran dijous un pacte per ampliar les zones a protegir
  El president del Govern vol que la llei s'aprovi al Parlament per via urgent i per unanimitat

  LLUÍS PLANAS. Palma.

  La recent adhesió del PP, des de l'oposició, a la política de protecció del territori, impulsada per l'Executiu de centreesquerra, fa preveure que el Projecte de llei aprovat divendres passat pel Consell de Govern es podrà tramitar al Parlament per via d'urgència i aprovar-se definitivament per unanimitat de tots els grups.
  És per això que el president del Govern, Francesc Antich, anuncià ahir que dijous es reunirà amb la presidenta del PP, Rosa Estaràs, per oferir-li la inclusió, dins el projecte, de llei de l'ampliació de la zona de protecció prevista a cala Blanca (Andratx), la desclassificació de Can Marçal Vell (Felanitx) i l'eliminació de l'oferta complementària prevista al golf del Pujol (Santanyí).
  Precisament, són les tres mesures que el PP reclamava que s'incloguessin dins la llei. Per la qual cosa, dijous s'escenificarà un pacte per ampliar la protecció d'aquests espais. Això ha estat possible després que el mateix president Antich mostràs la disponibilitat del Govern a acordar amb l'oposició l'ampliació de la llei de protecció durant la seva tramitació, i que UM, el partit del Pacte que s'hi mostrava més reticent, també manifestàs després el seu suport a aquesta actuació i assenyalàs concretament la protecció sobre les zones reclamades pels populars.
  En qualsevol cas, després d'un cap de setmana en què el PP, amb Rosa Estaràs al capdavant, s'ha manifestat a cala Blanca amb el PSM per fer bandera de la seva protecció, el president socialista Francesc Antich ha deixat clar que el que pretén el seu Govern és millorar la llei proteccionista durant la seva tramitació, per poder aprovar-la per via d'urgència i per unanimitat de tots els grups. Així ho exposarà dijous a la presidenta dels populars.
  Tot i l'anunci de la reunió de passat demà, el PP no atura les seves accions per visualitzar la seva posició. El portaveu en el Consell de Mallorca, Jaume Font, informà ahir que el seu grup ha registrat una moció en la qual sol·licita la celebració d'un ple extraordinari de la institució insular per impedir que es puguin atorgar llicències de construcció al sector encara urbanitzable de cala Blanca.
  Font, que recordà que ja hi ha acords del ple del Consell després que detectàs que havia caducat la norma cautelar en aquest mateix sentit, considerà que d'aquesta manera es farà efectiva la protecció total d'aquest indret del litoral d'Andratx. «Volem una actuació ràpida perquè en el termini d'una setmana quedi aprovada la protecció integral de tot el sector urbanitzable de cala Blanca», digué.

  Diari de Balears (18-XII-07)

  Diari de Balears (18-XII-07) | 18/12/2007, 06:51
 2. Esperança

  Potser malgrat tot en aquest país hi ha alguna possibilitat de sobreviure pel que es veu…

  Joan | 18/12/2007, 10:38
 3. Re: Una Entesa Balear pel Senat pren cos

  He après moltes coses amb aquest post perquè moltes ni les sabia.
  I sí, sí! Jo crec que sobreviurem!!! ;D

  caterina | 20/12/2007, 12:40
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS