Administrar

Calaix de sastre arran la meva vida quotidiana a Ciutat de Mallorca

Un bienni miraculós?

maiorica | 08 Gener, 2008 02:01

Llegeixo al Balears que PSM, UM, Entesa i ERC acorden anar plegats a les Eleccions Generals de març pròxim. Això és notícia! Per fi s'ha trencat un tabú que durava una porrada d'anys! Després de la victòria del segon Pacte a totes les grans institucions de les Illes, aquesta pot ser una segona gran fita històrica si es materialitza a les properes eleccions espanyoles amb presència a les cambres Alta i Baixa de las Cortes Españolas.

Durant anys, les dues principals forces del nacionalisme mallorquí han anat a la brega, tot i saber que dividits limitaven el seu creixement i influència. UM es conformava amb tocar poder fent equilibris entre pacte i pacte, teixint una xarxa de clientelisme i interessos que permetia la seva subsistència. Mentrestant, el PSM mantenia una coherència ideològica molt lloable però limitada per un idealisme i una manera de fer militància que mai ha quallat massivament en la població. És difícil d'analitzar amb precissió; però així ha estat amb tots dos.

Ens agradi o no, ni un ni altre ha sabut connectar amb gran part de la població: a poca gent li atrau donar suport a uns partits minoritaris, que defensen unes mateixes idees però de manera antagònica, que no troben la manera d'ajuntar les seves forces, presoners de personalismes i interessos propis. En resum: que existint un nacionalisme tan minoritari a les illes, es trobaven dividits i anul·lats entre ells. Un espectacle ruinós, que durant anys ha decebut a un electorat que es veia sense referents ferms ni perfils polítics il·lusionants, abocant-se a un lent declivi electoral i una patètica divisió.

Però sembla que les coses han canviat més del que podíem creure. La desactivació del principal enemic comú a les Illes -els populars- i la renovació encetada dins UM sembla que accelera els canvis de talant. Ara està per veure si definitivament, les persones fan bones les idees bàsiques que els han dut a la coalició. La primera passa, potser la més difícil, s'ha donat: conciliar UM i PSM. A la fi s'arrisquen!

Ara és d'esperar que no caiguin en aquest obsessiu "mallorquino-centrisme" que deixa a la resta d'illes en un permanent segon pla (i que sempre ha perjudicat tant la creació d'una força pròpia illenca), i es faci tot el possible per engrescar a totes les forces de les Illes com UCM de Menorca, Eivissa pel Canvi, Democràcia Pitiüsa, o Gent per Formentera. Dono per fet que, amb el beneplàcit del PSM, es podrà comptar amb el PSM de Menorca i l'ENE d'Eivissa. Totes elles poden tenir un cos electoral més o menys important; però el fet de comptar amb totes elles atorgaria a la coalició un prestigi simbòlic molt notable arreu.

També les forces de caire municipal serien necessàries. Se m'acudeixen vàries, com Independents per Sa Pobla, Entesa de Ferreries, Independents d'Inca, Agrupació Deià, Independents d'Artà i moltes altres. Totes elles representen en solitari un minúscul grapat de vots... però arreplegades tindrien un pes fonamental per arrodonir la representació autòctona.

Però aquest poder de convocatòria basat en un criteri de país també hauria de ser generós i aglutinador, i no em semblaria correcte que Esquerra Unida en quedi al marge per un simple criteri "d'obediència estatal". EU és un partit federal, i com a tal té una vinculació a un partit estatal; però això no em sembla important quan el que compta és sumar i aglutinar forces, agrupar idees i persones, en lloc d'expulsar i retallar, per assolir un objectiu. Dins una coalició on poden haver tantes formacions tan diverses, no crec que la presència d'EU faci cap nosa. El mateix val per Els Verds.

Es tracta de sumar. No em valen exclusions: les idees han d'unir i donar diversitat, i les persones han de fer-se valdre emprant-les per buscar un objectiu comú. Ja portem massa anys de marginalitat per divisions inexplicables!

I si encara dóna temps, arrodonir la jugada i cercar un pacte amb el PSIB de Mallorca al Senat, tal com s'ha aconseguit a la resta d'illes. Anar plegats no suposaria pels socialistes guanyar el segon senador a que aspiren (i mai obtindran anant sols); però sí que no el mantinguin els populars: totes dues parts sortirien guanyant. Com el PP assoleixi majoria absoluta al Senat per un escó, perquè a Mallorca els sociates no van voler fer pacte... no seré l'únic que em cagui en la mare que els va parir. Almenys a mi, em sentiran na Francina i companyia. Espero que rectifiquin aquesta temeritat.

Bé, crec que tenen de temps fins el 15 de gener per inscriure la candidatura. Veurem si, a bon ritme, es concretitza un bon tercer espai. No hi ha millor sentit de país que el sentit comú que dóna la combinació de pragmatisme, diàleg, noves fòrmules per velles idees, intel·ligència, molta pedagogia, seny i bona voluntat. Potser definitivament s'inicia un nou cicle a la política balear després de la reedició del Pacte, i tot allò que semblava perdut i irremeiable fa un any, ara podria ser. Almenys res és impossible.

Això m'engresca, ja veus: ara no està tot dit, sigui quin sigui el desenllaç final. Tal vegada no guanyin uns o altres, ni perdin els mateixos de sempre.

Comentaris

 1. Pff!

  Realment entenc el teu postulat...
  Però "no todo vale" per assolir els nostres objectius: creure que UM ara, son honrats, que no vàren fer les autopistes, que vàren pactar amb el PP...

  Que vols que digui... Crec que dignificar la democràcia (que també és fer país) val un escó a madrid.
  em pots constestar, porfa? perquè, snicerament, no ho entenc!

  joan pau | 08/01/2008, 13:24
 2. i les gestions d'Entesa...

  Manel,no oblidis que si això ha arribat a bon port és perquè els d'Entesa han fet moltes passes i han apropat a UM i esquerra primer, i al PSM després.

  Han fet honor al seu nom per ajudar a que qualque cosa canviï

  Visca la gran coalició a les generals | 08/01/2008, 20:29
 3. Mai foren àngels, ni ara són dimonis

  Joan Pau, no oblido i conec tot l'entramat d'UM. Però sempre he separat dues uemes, la municipal i la "glamurosa" del ex-Consell: la primera em sembla tan honrosa com qualsevol altre partit, la segona està emmerdada fins el coll. El Mundo tindrà coses penoses, però amb el tema de UM ha destapat força temes.

  Amb el congrés han començat a escombrar la porqueria que duen a sobre (començant per na MAM), apart de no gaudir voluntàriament d'una institució per fer i desfer ells sols. El nou secretari general ha introduït nous aires (i en Nadal ha deixat fer), d'aquí la nova coalició. Si el PSM s'ha equivocat, ho dictaminarà la justícia i la reacció de l'actual UM amb els condemnats.

  No sé si això justifica el vot de confiança amb la nova UM, però espero que es compleixi.

  Vagi el meu reconeixement a Biel Huguet, que ha fet allò que fa un any semblava impossible i ha superat quinze anys de rivalitats absurdes. Sent el més petit dels quatre partits, és el que més ha fet per arribar a enteses i qui menys ha demanat a canvi.

  Manel | 09/01/2008, 19:02
 4. Umitas

  Bona nit Manel ja he contestat al teu comentari a nostre blog. La UM del Consell ja l'has resumit tu, de la UM municipal nomé spuc parlar de la que coneix que és la de Pollença. En teoria Joan Cerdà era del sector crític, més nacionalista i "esquerrà" d'UM però no només no va dimitir com va fer Joan Comes a Sa Pobla sino que va ser un any conseller.
  La seva "ideologia" és el pragmatisme total i només es mou en funció dels vots i la conveniència.

  Pepe | 09/01/2008, 22:19
 5. Manel

  Gràcies per la teva explicació.

  joan pau | 09/01/2008, 23:19
 6. Tant de bó!

  Ai manel, tant de bó tothom vagi amb les bones intencions amb les que tu vas...

  Joan | 10/01/2008, 23:33
 7. Gràcies

  Estic d'acord amb Joan, no només per les teves bones intencions si no per la teva visió positiva i ànims. Gràcies entre tant boig (jo el que més) fan falta veus com la teva.

  Pepe | 11/01/2008, 16:41
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS