Administrar

Calaix de sastre arran la meva vida quotidiana a Ciutat de Mallorca

Sant Sebastià: Ball i Foc, Cal i Arena

maiorica | 21 Gener, 2008 21:23

Personalment, les festes de Sant Sebastià m'han agradat. Trobo que tenen un caràcter molt propi per si mateixes, i que no necessiten de grans atraccions ni fitxatges per aconseguir allò fonamental per qualsevol celebració ciutadana: que la gent de qualsevol edat, classe i condició s'impliqui i es llenci al carrer, gaudint de tot tipus d'ambients on escollir. Tal vegada la coincidència de Sant Sebastià amb el cap de setmana hagi ajudat; però la participació i les cares dels ciutadans que he vist em fan pensar que han sigut tota una festa. I molt important: molts immigrants (especialment llatinoamericans), participant dels foguerons amb tota tranquil·litat (la integració comença per l'estómac, sense dubte). Un bon pas.

Sant Sebastià no es pot comparar als "Sanfermines" o altres festivitats de caire més "extravertit", on la diversió és molt més expansiva, frenètica i trepidant (per exemple, un correbou no tindria cap sentit). Trob que aquí no podem parlar de celebracions apagades o grises, sinó de la manifestació d'una manera de fer pròpia calmada i dolça. Que les celebracions no siguin essencialment "sanferminenques" o remullades amb litres de calimotxo no les manlleva la seva personal animació. Per cert: l'aTIAr Foc, magistral. Potser massa llarg, però un assaig perfecte per anys futurs. Enhorabona a l'Ajuntament.

Només trobo un punt millorable, tot i les seves bones intencions: el trasllat dels principals concerts de les festes a la Plaça d'Espanya, per donar cabuda a la Plaça Major a les ballades populars. Sense dubte, la nova ubicació de les ballades és tot un encert. Han millorat molt en espai i la participació ha omplert igualment la plaça tant en ballades com en espectadors, foguerons i ciutadania en general. A més, al tractar-se d'un caràcter musical més dolç i heterogeni (podies escoltar, ballar-hi, sopar o xerrar sense quedar-te sord o afònic) és molt més agradable en ser la Plaça Major una cruïlla de camins i lloc de pas que, per cert, ara ja no és tan complicat de creuar.

Però la seva contrapartida ha estat traslladar a la Plaça d'Espanya els concerts estel·lars, un lloc massa petit, d'acústica irregular i amb pocs angles de visió òptims. Encara que fos una solució temporal, no és de rebut que el públic estigui tan apretat i gairebé sigui impossible el pas de gent des de Avingudes al carrer Oms.

Jo suggeriria fer els grans concerts al Palma Arena, un lloc de gran aforament, cobert i no massa allunyat del centre. Almenys, fins que el Parc de Sa Riera estigui acabat i connecti amb la zona d'Instituts i Avingudes. Aleshores la gent podrà arribar-hi a peu, com a la resta dels events, i sense recórrer massa distància podrà gaudir dels grans concerts que es celebressin al seu amfiteatre. És cert que el Palma Arena queda un pèl apartat; però també és cert que la Plaça Espanya es queda curta, vista l'experiència d'aquest any.

En qualsevol cas, cal integrar l'ús de les grans instal·lacions públiques com el Palma Arena o Son Moix (estadi i palau) dins les Festes de Sant Sebastià com un complement, organitzant-s'hi actes massius. És cert que el centre històric i els recorreguts a peu són l'essència de aquestes festes; però també hi han determinats actes que, si volen tenir alçada i gran impacte, necessiten aforaments de gran amplitud. I de pas, amortitzem el Palma Arena i el donem a conèixer als ciutadans: que a hores d'ara, molts encara no sabem per a què serveix tot i la doblerada que ens ha costat.

Bé, aquesta és la visió d'un nouvingut (bé, ja no tant: porto dos anys). 

Comentaris

Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS