Administrar

Calaix de sastre arran la meva vida quotidiana a Ciutat de Mallorca

Biblioteca Nacional Balear

maiorica | 24 Febrer, 2008 21:44

Amb l'aprovació de la Llei 19/2006 del sistema bibliotecari, es van posar les bases legals per a bastir un sistema bibliotecari que pal·liés les grans mancances que les Illes Balears pateixen en aquest aspecte.

Tal vegada som la comunitat autònoma que menys recursos aboca en les seves infraestructures bibliotecàries, i la formació de personal especialitzat. A grans trets, el nostre sistema bibliotecari públic es basa en les biblioteques municipals, que els Consells es limiten a gestionar i coordinar. I les grans biblioteques públiques de Can Salas (Palma) i Maó, que són de titularitat estatal: el Govern només ha intervingut per assumir la seva administració.

L'única biblioteca pública de grans dimensions i realment moderna que existeix a hores d'ara és Can Salas, que a una comunitat amb un sistema bibliotecari potent -o en grans ciutats com Madrid o Barcelona- seria una simple biblioteca de districte. Només Barcelona té deu biblioteques de districte com ella.

Biblioteca Pública de Can Salas

És a dir, no s'han fet inversions directes en aquest camp per ampliar i dotar el sistema bibliotecari de més i millors recursos. Ha passat més d'un any, i la Llei encara està pendent de ser desplegada amb els recursos econòmics i materials adequats. Però la qüestió no és només ampliar i millorar la xarxa bibliotecària, sinó també dotar-la d'un centre neuràlgic potent, ben dotat i capaç, potenciador i simbòlic del món que representa.

Proposo crear una Biblioteca Nacional Balear, que sigui el centre de referència a les Illes, amb una decidida aposta de les administracions competents. Cèntrica, àmplia, moderna, polivalent, modèlica i oberta a tots els ciutadans. Ben dotada de mitjans i adequadament acondicionada per a promocionar la cultura en tots els seus àmbits.

Sobretot, una biblioteca de futur. No només dedicada a la lectura i consulta de llibres, sinó amb una mentalitat encarada al segle XXI i les noves tecnologies. Amb internet, hemeroteca, mediateca, fonoteca, biblioteca infantil, arxiu de llibres i documents antics, taller de restauració de documents, saló d'actes, auditori, pati interior habilitat per events diversos, (com el Pati de la Misericòrdia), llibreries especialitzades, etc. Així com interconnectada amb els centres cívics, associacions de veïns, centres escolars, universitat, casals de barri...  

I proposo que aquest centre neuràlgic cultural se situï en l'actual caserna de l'exèrcit de Comandància, a les Avingudes de Palma. Suggereixo aquest edifici, perquè és atípic a Ciutat per dues qüestions principals lligades al seu origen.

Primer, fa palés l'estil arquitectònic racionalista estés a Espanya durant els anys 20 i 30, derivat de la Bauhaus i reforçat amb el GATEPAC. Aquest estil es va popularitzar sobretot durant la Segona República, plasmat amb nombrosos projectes de construcció de grups escolars públics per l'escolarització de la població infantil. Un estil arquitectònico tan lligat a casa nostra al món de la cultura i la educació encaixa perfectament amb una Biblioteca: amés, en ser un estiltan funcional i pragmàtic en les seves edificacions, permet modificacions estructurals internes de tot tipus per allotjar un equipament tan ambiciós.

Segon, el seu racionalisme té influències clares del feixisme arquitectònic italià i espanyol. L'edifici fou iniciat en 1937, en plena Guerra Civil, estant Mallorca sota el manament del sinistre Comte Rossi. I fou inagurat en 1942, ja en plena posguerra. Això fa que tingui uns orígens de regust amarg per a molts mallorquins, i representi per a molts un passat molt dolorós i molt present, situat en ple centre urbà. De fet, les voreres que envolten l'edifici estan absolutament buides de vida i de trànsit de vianants: és un cementiri en ple centre urbà.

Vull fer èmfasi en que no és un edifici tan lletg i vulgar como pot semblar a primera vista: el racionalisme arquitectònic (reforçat per l'escassetat de la posguerra) deixa l'ornament en un segon pla. Si més no, la reforma també ha de ser externa, ja que l'abandó extern és generalitzat. I malgrat ser un símbol dels anys de guerra i repressió a través de l'exèrcit a les Illes, la seva reconversió serviria per reconciliar-lo amb tota la societat. No s'ha d'esborrar: cal reciclar i posar al servei de la ciutadania allò que fins ara vivia a esquenes de la població com un element tancat i grisós. Que, tanmateix, ara es redueix a tasques administratives i la majoria de les seves dependències romanen tancades.

Hem de fer tot el possible per conservar aquest exemple de patrimoni arquitectònic, en lloc d'esbucar-lo i fer blocs de vivendes, com ja ha passat en massa casos de manera intolerable. Amés, revitalizaria aquella zona d'Avingudes de Palma, avui deserta.

El gran problema és la gran inversió feta en l'anterior legislatura en grans obres públiques i urbanístiques, sovint desproporcionades i sense tenir tancar prèviament el seu finançament. Però en aquest cas és una obra pública dedicada a biblioteques, patrimoni i cultura en general. Em sembla un projecte il·lusionant que pot engrescar a tot el món cultural de les Illes. Si es fa bé, podria tenir la projecció i el prestigi que té la veïna Biblioteca Nacional de Catalunya, així com la monumental presència de la Biblioteca Nacional de España.

Biblioteca Nacional

Ja ho vaig proposar a les forces polítiques durant la passada campanya electoral. Tots, excepte el PP, em varen contestar i hi van estar d'acord. Veurem si després d'aquests comicis hi han moviments més decidits, quan poguem descansar de la campanya i la precampanya (que no sé quina serà pitjor).

Comentaris

 1. Aprovechamos cualquier pretexto, ¿eh?

  Pero, Manel, ¿Biblioteca Nacional Balear? Tu análisis de la situación de las bibliotecas es correcto y tu propuesta aceptable, pero el nombre que le das no se adecúa a la realidad de que aquí no existe ninguna nación. ¿A quién queremos halagar contradiciendo continuamente la realidad, aprovechando cada posibilidad para ir en contra de la realidad? ¿Nos va a costar madurar otros treinta años? ¿Hacemos méritos? Por decirlo muchas veces no va a ser menos falso: Baleares no es una nación. El concepto de "nación balear" es de los más cómicos que he oído postular. Me alegraré mucho de que en Baleares haya una biblioteca autonómica, se llame como se llame, pero el partido al que voy a votar no aplica el adjetivo nacional nada más que a aquellas cosas cuyo ámbito natural es el español. No nos creemos los mitos ni bailamos al son de la corrección política local. Poner también las bibliotecas al servicio de identidades ficticias y no al de los ciudadanos es una notable traición al espíritu de lo que debería ser una biblioteca: una institución de referentes universales y no paletos; un entorno de trabajo ligado a la ciencia, y no a la superstición.

  Juan Luis Calbarro | 25/02/2008, 02:27
 2. Aceptamos barco

  Mmmmmm... vale.

  Estamos en campaña.

  Pero la idea es buena ¿no? que el texto me ha costado un ratito escribirlo.

  Manel | 25/02/2008, 06:46
 3. Enhorabona

  Sí, la idea és bona, i som molts els que, independentment del partit que votam, la defensam. Jo fa un temps, per exemple, vaig parlar d'usar l'edifici de GESA, que segons el meu humil punt de vista s'ha de conservar perquè es tracta d'un dels pocs edificis que tenim a Mallorca d'aquest estil.

  Escriure un comentari de ni més ni menys de 100 paraules bramant exclusivament contra l'adjectiu "Nacional" em sembla, com a mínim, exagerat. Es vol la Biblioteca o no? Perquè faria riure que l'arraconéssim perquè uns volen que sigui la "Biblioteca Nacional de Balears" i els altres la "Biblioteca Regional".

  Aquí deixarem de dir Ràdio Nacional de Catalunya, Teatre Nacional de Catalunya o Orquestra Nacional de Catalunya quan a Espanya deixin de posar les seves institucions homònimes al servei de mites ni de la correcció política local d'una nació creada al segle XIX per a posar i uniformitzar el poble al servei d'una minoria elitista i a la que alguns encara la miren cara al Sol.

  Joan | 25/02/2008, 21:30
 4. Re: Biblioteca Nacional Balear

  Amb Can Salas o sense, seguim patint una gran mancança en aquest sentit. M'encanta el món de les biblioteques i envejo les de Madrid i Barcelona. Però vull ser optimista i pensar q tot arribarà, poc a poc com sempre.

  caterina | 27/02/2008, 10:57
 5. Nacional

  Insisto, sin temor a que alguien diga que "exagero" para luego afirmar que "bramo" o hacer alusiones al "Cara al sol". Qué exagerado soy...

  Y sí, la idea es buena, Manel. Muy buena. Pero si la enmarcamos en un contexto nacionalista queda alicorta, sospechosa y condenada a la corrección política. Por ahí ya conoceríamos algunos de los principios rectores de la nueva institución, y no serían universales precisamente. Sólo el nombre ya indica cuáles serían los contenidos y la gestión de una Bibiloteca concebida como herramienta identitaria. Dice mi tocayo que sólo el adjetivo "Nacional" en el nombre de la institución propuesta no justifica un comentario de 100 palabras... Frente al diario bombardeo de mitologías paletas, bien cabe dedicar 100 palabras a la razón. Biblioteca Autonómica de Baleares, sí. Sería útil y, llamada así, no aportaría confusión.

  Juan | 01/03/2008, 14:21
 6. Aceptamos barco

  Biblioteca Central Balear. Y ahora, ¿podemos seguir?

  Manel | 02/03/2008, 13:37
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS