Administrar

Calaix de sastre arran la meva vida quotidiana a Ciutat de Mallorca

Una Companyia d'Òpera per a les Illes

maiorica | 24 Març, 2008 19:13

Les Illes necessiten una Companyia d'Òpera per a tenir una oferta estable de qualitat, i satisfer un públic fidel o potencial. No calen grans noms per a constituir una companyia operística, malgrat que el gènere és més conegut pel renom de les grans dives i divos, i no per la qualitat de les companyies existents. Tanmateix la popularitat és secundària, perquè allò que compta és la qualitat del seu conjunt, i a casa nostra en tenim: tant en qualitat, com en quantitat. Només cal un suport institucional que doni estabilitat econòmica i artística al projecte. Tan sols així es podrà oferir un producte musical de qualitat amb regularitat, amb una inversió molt més reduïda que la construcció de grans teatres d'òpera que esdevindrien buits. Tot plegat menys visible, però molt més eficaç.

Construir una Òpera al Moll de Palma era una insensatesa. En primer lloc, per cost desorbitat que suposava (tant el pressupostat com el final, que segur que se'n desviaria molt), havent altres prioritats per a fer inversions. Segon, perquè no existeix un públic massiu per aquest tipus de gènere per a omplir un coliseu tan gran, que segurament acabaria acollint concerts pop i altres espectacles per a poder mantenir-lo (tal com succeeix amb el Palma Arena). Però també per un altre factor: no existeix una companyia d'òpera estable a les Illes, que doni estabilitat a l'oferta musical.

Teatre Principal de Maó

Tenir una Companyia d'Òpera donaria sortida als professionals del cant de la nostra terra, en lloc de propiciar que emigrin o abandonar la seva vocació. Proporcionaria un programa operístic regular i divers, així com una plantilla estable i professionalitzada, dedicada en cos i ànima a la seva feina. Tot això donaria com a fruit una oferta de major qualitat, més nostrada, crearia afició i salvaria vocacions que es perden per falta d'oportunitats. Així mateix no caldria dependre de la contractació de companyies estrangeres, factor que sovint condiciona la qualitat dels muntatges, degut al seu cost econòmic.

Teatre Principal de Palma

Ja tenim una Orquestra Simfònica i un Conservatori ple de futures vocacions... però amb poques sortides. Si ja tenim un magnífic Teatre Principal d'Òpera a Maó i un remodelat Teatre Principal a Palma, per què no complementar-los amb una plantilla estable? El mateix podríem dir d'una Companyia de Ballet, perquè la situació és idèntica. Espero que els Consells Insulars, dipositaris de les competències de Cultura, aviat es posin a fer feina al respecte.

Comentaris

Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS