Administrar

Calaix de sastre arran la meva vida quotidiana a Ciutat de Mallorca

Un grup parlamentari balear a Madrid és possible

maiorica | 31 Març, 2008 22:01

Fa uns mesos defensava la unió de forces d'esquerres i nacionalistes a totes les illes per a aconseguir un grup propi a la Cambra Alta -és a dir, al Senat, deixant de banda tot el que es cogués a les llistes del Congrés. El resultat fou desigual per illes, però al capdavall força bo.

Senat

En poc temps, primer a Menorca i després a les Pitiüses, es formaren dues candidatures unitàries per aconseguir guanyar el senador respectiu que fins llavors tenia el PP. Artur Bagur a Menorca, i Pere Torres "Casetes" per Eivissa i Formentera, van presentar-se com candidats unitaris, amb un èxit total. A les eleccions l'èxit fou incontestable, a Menorca amb un 51,9% i a Eivissa-Formentera amb un 50,6% dels vots. Impecable.

Artur Bagur
 
Pere Casetes

En canvi, a Mallorca la curtedat de mires fou generalitzada. Els d'Unitat em varen dir que els socialistes no volien, mentrestant els socialistes em van dir que no arribaren a un acord amb EU-EV, i els d'Esquerra Unida... prou: ja em vaig cansar d'anar al darrere de tots perque cadascun m'expliqués que la culpa era dels altres, amb mitges veritats i veient la pel·lícula a la seva manera. En fi, a Mallorca cadascun va anar per lliure, i lògicament dividint el vot es va aconseguir que tot seguís igual: dos senadors pel PP i un pel PSIB. Si no volen o no saben fer les coses, del seu pa ja en faran sopes. Hòstia rera hòstia, però mai n'aprenen.

En tot cas, els resultats han estat força bons: dos senadors pel PP, un pel PSIB, i dos per les candidatures unitàries de Menorca i Pitiüses. El 2004 foren quatre senadors del PP i un del PSIB: la millora és palesa, i crec que la formació d'un grup balear al Senat encara és possible, tot i no haver-se culminat l'objectiu a Mallorca. 

Artur Bagur i Pere Torres ja han anunciat que ingressaran al Grup Mixt (Bagur pertany al PSIB de Menorca, i Torres és independent), ja que tots dos representen una coalició de partits i no un de sol. Al mateix Grup Mixt seguirà en Pere Sampol després de la seva fallida candidatura per Unitat al Congrés -el 2009 serà substituït per Miquel Àngel Llauger, dels Verds, fruit de l'acord amb el Bloc per Mallorca. És a dir: tres parlamentaris balears al Grup Mixt.

Artur Bagur    Pere Sampol    Pere Torres "Casetes"

No seria interessant que es possessin d'acord, i poguéssim tenir un grup específic balear de tres representants al Senat? un per cadascuna de les circumscripcions insulars, de partits diferents i de procedències molt dispars, però formant el primer grup parlamentari balear de la història moderna del parlamentarisme espanyol?

Segons el Reglament de la Cambra Alta (article 27.1) cal un mínim de deu senadors per aconseguir formar grup propi. Això és paper mullat, ja que grups molt més petits han assolit aquesta categoria amb suport de grups majors (CiU o PNB per exemple, ho van obtenir així en varies legislatures). Sense dubte, l'Entesa Catalana de Progrés (PSC-ERC-ICV-EUiA), formada per partits d'ideologia molt semblant, els hi donaria aquest suport.

A més, algunes de les federacions del PSOE (Galícia, País Basc) també podrien formar grups propis apart, així com UPN, partit vinculat al PP a Navarra -aquí tenim el repartiment provisional de grups. I amb molta més raó, repeteixo: per què no pot ser amb les Illes Balears?

Comentaris

  1. Re: Un grup parlamentari balear a Madrid és possible

    Tens tota la raó. Seria molt bo que això fos així, fins i tot en Xavier Ramis, del PSIB podira formar part d'aquest grup per crear-lo.

    Ignasi Serra | 01/04/2008, 08:24
  2. PSOE Mallorca

    Jo tenia entès que fou el PSOE de Mallorca qui no en volgué saber res. Supòs que com haurien de cedir el segon senador a un altre partit no els interessava. Som així caïnites fins i tot quan governam junts, que hi farem.

    Joan | 01/04/2008, 11:04
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS