Administrar

Calaix de sastre arran la meva vida quotidiana a Ciutat de Mallorca

Ciutat d'Alcúdia: la nova Urbs Pol·lèntia

maiorica | 16 Abril, 2008 23:51

El procés de transformació de la Ciutat d'Alcúdia en els darrers anys està sent prodigiós, amb una ferma aposta per la cultura apoiada en el seu importantíssim patrimoni històric. Les seves característiques li estan permetent forjar un model turístic de qualitat basat en el seu privilegiat casc urbà medieval, sense menysprear el turisme estival concentrat als enclavaments costaners. I tot combinat amb un potent creixement demogràfic, on els gairebé vint mil habitants actuals aviat doblaran la població de fa només deu anys.

Pla antic d'Alcúdia

Un tret inconfusible és la profusió d'escenaris teatrals: en poc temps, gaudirà de quatre auditoris d'èpoques ben diferents. Primer, el seu teatre romà del segle I dc. Després el modern Auditori, construït als anys noranta, i que avui gaudeix d'una programació estable i variada. I recentment, s'ha habilitat al fos de les muralles medievals un escenari a l'aire lliure, aprofitant el descobriment i rehabilitació d'un viaducte.

Teatre romà
També el Museu Monogràfic de Pol·lèntia, dedicat a l'estudi, preservació i exposició de les restes de la vella urbs romana, canviarà d'ubicació en construir-se en breu temps un nou edifici mes ampli i modern, ja que l'actual s'havia quedat petit davant el creixent patrimoni descobert i l'escassetat d'espai. Amb aquesta iniciativa el Museu gaudirà de millors condicions, tant per la preservació i exposició de les restes patrimonials de Pol·lèntia, com per arribar a ser el principal centre d'estudi de l'època romana a les Illes.

Actual Museu Monogràfic de Pol·lèntia

El Port d'Alcúdia viu una remodelació cabdal, amb l'ampliació del seu moll en guanyar terreny al mar i la construcció d'una nova estació marítima. Això convertirà al municipi en una peça clau de les connexions marítimes amb Menorca i Barcelona, tant per les línies de transport de passatgers, com pel tràfic de mercaderies més enllà dels seus usos tradicionalment pesquers i turístics. De retruc, descongestionarà el tràfic del Port de Palma i afavorirà el seu paper de lloc de pas o plaça de destí.

Port d'Alcúdia

Altrament, l'antiga central tèrmica construïda per GESA al Port a finals dels anys cinquanta i avui inoperativa, fou cedida a l'Ajuntament que la transformarà en el Museu de la Ciència i la Tecnologia de Balears. El projecte, aprovat l'octubre passat, preservarà l'estructura de la vella central -d'acord amb l'esperit del nou museu- i acollirà altres equipaments que rehabilitaran el seu entorn. Entre d'altres, una nova biblioteca (afegida a Can Torró, establerta a un dels molts casals medievals) i un quart auditori per la ciutat.

Hispania romana

Tot plegat fa que Alcúdia faci un trepidant camí per a convertir-se en la capital cultural de les Illes en tots els aspectes: oferta artística, gestió i investigació del patrimoni, museus, biblioteques, i turisme cultural. Sense malmetre la indústria turística, i assolint un creixement poblacional que aviat la convertiran en la capital del nord de Mallorca. Un camí que reviu l'esplendor de l'antiga Pol·lèntia romana com a capital de les Balears.

Comentaris

  1. Re: Ciutat d'Alcúdia: la nova Urbs Pol·lèntia

    Bo el post però m'hagués agradat poder ampliar la imatge del plànol :(
    Salutacions! ;)

    caterina | 21/04/2008, 17:26
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS