Administrar

Calaix de sastre arran la meva vida quotidiana a Ciutat de Mallorca

Una figura musical menorquina per redescobrir: José María Martín Domingo

maiorica | 17 Abril, 2008 19:02

Dins de l'àmbit musical de les Illes, i en concret a Menorca, va existir una figura encara totalment desconeguda pel seu escàs (però existent, al cap i a la fi) vincle personal i artístic amb l'illa, afegit al fet de conrear un estil musical poc identificat amb el nostre arxipèlag. Almenys, fins allà on ara sabem. Es tracta de José María Martín Domingo.

José María Martín Domingo

Va néixer a Maó en 1889, on el seu pare tocava el bombardí a la banda del regiment militar sit a l'illa. Ell mateix li donà les primeres lliçons, degut a la seva precocitat als nou anys va abandonar Menorca per estudiar a un internat de Madrid. Allà va continuar la seva formació musical, d'on pràcticament no se'n mouria.

Fortalesa militar de la Mola (Maó)

Als catorze anys ja era músic militar, i en fundar-se la Banda Municipal de Madrid el 1909, va ingressar com a cornetí amb només 20 anys. A poc a poc va desenvolupar la seva faceta de compositor i director. En 1918 reingressà a l'exèrcit, ja com director de banda, sent destinat a Santa Cruz de Tenerife i Pamplona. Però va retornar definitivament a Madrid com a sots-director de la Banda Municipal, càrrec que exercí durant 30 anys fins a la seva mort en 1961.

Martín Domingo va compondre sarsueles, pasdobles, cançons, polques i valsos, a més de moltes transcripcions per a la Banda Municipal. Avui dia, les seves obres més interpretades són els pasdobles "Lagartijilla" (1912) i "Peña Taurina Vitoriana" (1953). Però destaca amb llum pròpia "Marcial, eres el más grande" (1930), pasdoble dedicat al torero del mateix nom, i que és una de les peces més famoses mai escrites per a banda. Curiosament la lletra fou escrita per la seva dona, Josefa Porras Lamas (1889-1971).  

Entre altres distincions, a França va rebre la medalla de la Vila de París, i el consistori madrileny li concedí la medalla de plata de la ciutat.

Encara ningú ha estudiat els vincles personals que va mantenir amb Menorca més enllà de la seva infància, ni si va crear composicions basades en l'illa. És un tema per estudiar i un personatge per reivindicar, tal com recentment es va fer amb Antoni Lliteres (Artà, 1673-Madrid, 1747), que malgrat abandonar Mallorca a la seva infantesa per establir-s'hi a Madrid, avui és objecte d'un acurat estudi.

Comentaris

 1. Re: Una figura musical menorquina per redescobrir: José María Martín Domingo

  Fantástico artículo. Te felicito, es estupendo.

  Creo que dentro del mundo de las bandas militares y de los compositores de pasodobles hay varias figuras de procedencia mallorquina. Hace unos años daban en Radio Clásica una hora dedicada a música de bandas y recuerdo que el locutor citó a algunos compositores nacidos en Mallorca que compusieron pasodobles aún hoy conocidos o populares.

  Me ha entusiasmado tu artículo. Informaciones como ésta son interesantes y valiosas.

  Fabián | 17/04/2008, 19:30
 2. Gracias

  Gracias, Fabián. Viniendo de alguien de tu cultura es doblemente satisfactorio escuchar semejante halago.

  En cuanto a compositores mallorquines, se me escapa del todo el tema: sólo conozco las figuras de máximo relumbrón a nivel español. Y a ese nivel, de las islas sólo se encuentra Martín Domingo (según mi criterio, claro).

  Manel | 17/04/2008, 20:22
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS