Administrar

Calaix de sastre arran la meva vida quotidiana a Ciutat de Mallorca

Un mitjà per Balears, una mirada balear

maiorica | 25 Maig, 2008 00:30

Recentment, el Diari de Balears ha fet un gran esforç de renovació d'imatge i continguts. És molta –i bona, la feina feta; però crec que encara es manté un llast inconscient molt difícil de trencar: els mitjans de comunicació d'àmbit local (i en general, a tota Espanya) mantenen la mateixa concepció geopolítica espanyola en el tractament informatiu.
 
dBalears
 
Una tradició hereva dels diaris de tiratge nacional a l'hora de cobrir i tractar la informació, i que només afegeix una atenció afegida a les notícies locals. A més, en el cas de mitjans d'abast local que usen el català com a llengua vehicular (com IB3, o TV3), se'ls pressuposaria una concepció hispanocentrista menys acusada; però segueix passant el mateix.
 
Primer, caldria redefinir la perspectiva lingüística i cultural a fons. No trobo cap menció al Principat d'Andorra, un estat independent que parla la mateixa llengua que nosaltres, així com de Catalunya i el País Valencià. Tampoc trobo cap seguiment explícit a l'actualitat del Rosselló, que com sabeu va formar part de l'antic Regne de Mallorca i encara parla (tímidament) el català. Tots aquests territoris es troben molt més a prop que Andalusia o Extremadura, dels quals estem prou ben informats.
 

 
(Jota Marinera de Canoes, al Rosselló. Us sona la música?)
 
Segon, fóra bo un reenfocament del nostre entorn geogràfic: no hi ha un seguiment especial de l'actualitat de França, tan propera a nosaltres com Espanya. Amb això repetim els mateixos vicis de la premsa estatal, per qui Portugal és un veí totalment desconegut. I tercer, s'ha de recuperar el insularisme i la mediterraneïtat. Res sabem de Còrsega, Malta o Sardenya (i la seva localitat de l'Alguer): per omissió, donem l'esquena al Mediterrani i continuem mirant cap a la península.
 
 
(la Corona catalano-aragonesa en temps d'Alfons V el Magnànim) 
 
En qualitat de ciutadà resident a les Balears, m'agradaria que els mitjans més "nostrats" no només ofereixin una informació acurada del nostre entorn més immediat, sinó que el seu model informatiu també tingués el nostre entorn com a base de referència, partint de les Illes, i no de la península. Té sentit continuar inconscientment aquesta concepció de base en el tractament informatiu, en un diari que vol donar una òptica de país constructiva i pedagògica? No és una manera de seguir ancorats en una concepció mental i estructural "iberocèntrica", que no canvia de rerafons, tot i el canvi d'imatge i continguts?
 
Per conèixer l'actualitat d'Espanya ja tenim els diaris de tiratge nacional; anem ben sobrats. Per què la nostra premsa local no fa canvis substancials de base? Fer país no es limita a una llengua: cal una visió del món. Aquest és el camí.

Comentaris

 1. Un espai de comunicació nostre

  Tens més raó, amic Manel, que un sant. És els que alguns venim predicant –en el nostres desert provincià– i que podríem anomenar espai nacional de comunicació. Les mancances de tots els mitjans de les Balears en aquest sentit, resulten encara més greus si parlem dels que estan redactats en català. No n'hi ha prou en l'opción lingüística si és per seguir informant des d'una òptica hispanocèntrica, on sembla que ens importi més el que passa a Madrid, a Extremadura o a Andalusia, que no a la realitat que ens hauria de ser més propera: Catalunya, País Valencià, la Catalunya Nord... Tant parlar de centralisme barceloní i les notícies de BCN només ens arriben si fan referència a la polèmica de l'Estatut o quan se'ls apaguen els llums o no funcionen els trens de rodalies mentre esperen el TGV (que no l'AVE espanyolitzant).

  Josep J. Rosselló | 25/05/2008, 01:22
 2. Re: Un mitjà per Balears, una mirada balear

  O sigui que és més important estar informats de l´actualitat de Còrsega que de la d´altres regions espanyoles? Definitivament, els catalanistes viviu a un món delirant fet a la vostra mida.

  Daniel | 30/05/2008, 16:42
 3. Matís

  No és "més" important, sinó que "també" és important. Ampliar horitzons; no substituir-los.

  Potser sóc "catalanista", però no veig als "espanyolistes" com delirants. Discrepo, però no patologitzo.

  Per cert, un català ortogràficament perfecte.

  Manel | 30/05/2008, 19:40
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS