Administrar

Calaix de sastre arran la meva vida quotidiana a Ciutat de Mallorca

65 hores laborals, i molta imbecil·litat

maiorica | 11 Juny, 2008 11:29

Perplex m'he quedat amb l'ampliació a 65 hores de l'horari laboral setmanal aprovada per la Unió Europea. És una mala notícia per a molts treballadors modestos o joves, en situació precària i amb escassa formació, que hauran d'empassar-se jornades draconianes per poder subsistir (i ja no parlem dels immigrants). Hem passat en molt pocs anys de casos com França, on es plantejava la possibilitat de reduir-la a 35 hores, a un canvi radical de posicionament que ha resultat decisiu per aprovar aquest augment. El posicionament de Sarkozy (França) i de Berlusconi (Itàlia) ha desnivellat la balança.

Alguns anomenaran a aquesta mesura amb el tecnicisme (eufemisme, diria jo) de flexibilitzacio horària. Flexibilització? això és un augment de més del 50% de les hores legalment estipulades. Altres argumentaran que l'empresari i el treballador han d'estar d'acord prèviament per augmentar les hores laborals. Naturalment: l'empresari proposa, i el treballador accepta o se'n va al carrer (com sempre, els més joves i precaris sortiran perdent). Finalment, pot argumentar-se que la mesura ajusta la legalitat amb la realitat vigent. I per què tenim els organismes públics, si no per vetllar pel compliment de la llei?

Se m'ha quedat cara de imbècil. Sí, i per una raó ben senzilla: perquè m'ha agafat de sorpresa. Perquè no n'estava a l'aguait, ni informat, ni he fet cap seguiment del tema. Perquè ho desconeixia. En part, culpa meva. Però també sóc un assidu lector de diaris de paper, oïdor de ràdio i miro diaris electrònics via Internet: no ha sortit res de res, fins que la mesura era d'aprovació imminent.

Que els mitjans informatius es llepen el dit, o què? No pequen d'excessiu localisme, tant en una perspectiva local com estatal? Quins criteris informatius mantenen, per deixar descobert aquest front informatiu que ens ha colat un gol sense que ningú parés atenció? Quina gestió fan de les seves fonts d'informació, que no tenen ni idea del que passa a Brussel·les? I si ho sabien, per què no han reaccionat fins ara que el desenllaç és inevitable? la Unió Europea té poc pes executiu; però quines fuetejades ens hi dóna de vegades. Com ara.

Que alguns han perdut l'oremus, marejant la perdiu incessantment amb els temes de la llengua balear/català, el nacionalisme espanyol i el catalanisme invasor? volen tenir-nos ben distrets, mentre perdem drets laborals i civils? Ens tenen imbecil·litzats i adotzenats amb bregues de barri, amb lluites per la llibertat lingüística i la igualtat "de todos los españoles". A partir d'ara, amb més hores de feina. Això sí: hem de ser més lliures, i en espanyol. Lloant les gestes d'en Rafa Nadal i planyent a la pobra Doña Carmen. I futbol: España, España. Ole.

Em sento plenament desinformat i desemparat. No només per les altes instàncies polítiques, si no pels que ens haurien de dir què fan amb els nostres drets allà, a Brussel·les. Ara, tota mobilització és inútil.

Des del punt de vista polític espanyol, el Govern ha estat des de bon principi en contra d'aquesta mesura. I continuarà fent-hi front amb altres països. Un esforç en va, doncs qui talla el bacallà a l'UE són els grans països, que sí estan a favor de la mesura. Tanmateix, ens deien res? I l'oposició? tampoc deia res (si ho sabien), però bé que criticaran al Govern, entre hòstia i hòstia pel fer-se amb el poder al si del partit. Col·laborar durant quatre anys en temes clau no han sabut; però criticar... ja se sap, ZP té la culpa de tot.

I els sindicats, es llepaven el dit? Ja no entenc res. En fi, semos europeos. Val la pena? 

Comentaris

 1. Viva el Consumerisme

  La proposta de directiva sobre horari laboral, al menys en aquest país, ha tingut la mateixa repercussió que la Bolkestein: cap ni una. A França la Bolkestein va donar lloc a rebutjar la mal anomenada constitució europea.
  Morta aquesta, la reforma del marc europeo s'ha fet a les sotges fa poc a Lisboa.
  La nova proposta de directiva, és només, una passa més de l'Europa dels consumidors. Ni l'europa dels ciutadans, ni l'Europa social ni gaites. Mercat pur i dur. Productors versus consumidors i campi qui pugui.

  Pere | 11/06/2008, 12:27
 2. Re: 65 hores laborals, i molta imbecil·litat

  Acabarem sent com el Japó a aquest pas. Sí, són una gran potència però i la quantitat d'hores que han de dedicar a la feina? Compensa? Allà això de les hores de treball és un problema greu. Al final començaré a pensar que no naixem per viure sinó per fer feina. Com els esclaus al seu moment. Què trist. En comptes d'anar cap endavant, sembla que anem cap enrerra...

  caterina | 12/06/2008, 12:17
 3. 65 hores

  Aquesta és tan sols una de tantes mesures més per anar dinamitant l'Estat del Benestar.
  91 anys ha durat la jornada de 48 hores però això, estant els mitjans de des-informació en possessió dels grans empresaris i sense gran repercussió a la societat dels partits realment d'esquerres i dels sindicats que no s'han aburgesat, ningú ha obert boca.
  Aquesta unió europea com a paradís liberal no interessa.

  ( www.histeries.com )

  Joan | 12/06/2008, 19:14
 4. Re: 65 hores laborals, i molta imbecil·litat

  Buenos dias, Manel,

  Tu propuesta no solo me parece positiva, sino que desde que empezo la legislatura he intentado crear el Grupo Territorial Socialista de Mallorca; peró me ha resultado imposible por que el reglamento del senado impide crear un grupo territorial formado por senadores de diferentes grupos parlamentarios; no obstante dentro del grupo parlamentario se pretende crear una representación balear, veremos como funciona.

  Un abrazo,

  X. Ramis

  XRamis | 17/06/2008, 23:02
 5. 65 horas y el ^zejas^ sonríe...

  "ja se sap, ZP té la culpa de tot."

  Pues no de todo, pero sí de muchas cosas. Por ejemplo de esta:

  http://blogs.que.es/7949/2008/6/17/abstencion-del-ministro-trabajo-la-votacion-las-65-2

  ¿Y esto es ser "de izquierdas"? ¿Qué es eso de "la izquierda"? ¿Carta blanca para hacer lo que te dé la gana? ¿Para que nadie te pida cuentas por lo que haces? ¿Por qué no han abierto la boca los sindicatos? ¿Dónde está la oposición? ¿Cómo sería la que se habría armado de haberse abstenido el representante de un gobierno del PP?

  Claro que dentro de poco quien pueda trabajar esas 65 horas será un privilegiado. Van a tener una buena herramienta en ese nuevo horario laboral para echar a unos cuantos millones a la calle. Ya se sabe, estamos en una época de "coyuntura adversa" (el sonrisas dixit).

  Akenatón | 05/07/2008, 00:47
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS