Administrar

Calaix de sastre arran la meva vida quotidiana a Ciutat de Mallorca

Legislar per dignitat

maiorica | 26 Agost, 2008 22:24

La llei de serveis socials que prepara la Conselleria d'Afers Socials presenta unes novetats del tot inaudites. El projecte de llei pretén reconèixer el dret a l'alimentació, a l'allotjament i al vestit a qui no pugui cobrir aquestes necessitats. Serien considerades com un dret bàsic de la persona, a la mateixa alçada que la sanitat, l'educació i les pensions.

Així, l'administració balear tindria l'obligació d'atendre situacions d'emergència social a través d'uns serveis oferts des de diverses possibilitats com menjadors, borses d'aliments o beques escolars. Serien proporcionats per les tres administracions balears de manera coordinada, i fins i tot exigibles davant els tribunals en cas d'incompliment.

En cas d'aprovar-se, Balears seria la primera comunitat autònoma que cobreixi per llei aquestes necessitats i que defineixi que "no passar gana és un dret". Un fet sorprenent en un Estat amb 30 anys de recorregut constitucional, que garanteix drets i llibertats; però no la subsistència de l'individu en condicions mínimament dignes.

La precarietat és ben present a la nostra societat, teòricament rica i avançada, on els col·lectius més febles (aturats, pensionistes, famílies desestructurades, immigrants...) sovint no cobreixen les seves necessitats alimentàries mínimes, però l'orgull o la vergonya els duu a amagar-ho. I no parlem dels indigents o els sense sostre, tan habituals als nostres carrers. L'estat del benestar té es seves mancances.

L'esborrany de la nova llei arribarà al Parlament balear vers setembre o octubre. Veurem si en el debat subsegüent el projecte de llei manté el seu esperit innovador.

Comentaris

 1. Re: Legislar per dignitat

  Basta ir a cualquier parque a primera hora de la mañana o a última de la tarde para ver la cantidad de gente que se guarece en ellos.

  Estará muy bien que hagan leyes, pero estará mejor que se ayude verdaderamente a las personas

  Fabián | 27/08/2008, 08:37
 2. Re: Legislar per dignitat

  Bon dia Manel. És una bona notícia que el Govern hagi decidit desenvolupar els articles 16.3 i Art. 30 apt. 15 de l’Estatut d’Autonomia, com a competències en assistència social exclusives. Pensava que seria la Junta de Andalucía la primera en posar en marxa mesures semblants, encara que fos per a mantenir Chaves un parell més de legislatures. Ben content idò.

  Però fa un parell de setmanes que me volta pe’s cap la idea que tal vegada aquesta llei constitueix un altre cop d’efecte envers Madrid, com la pujada de les pensions no contributives de 1.999 i 2000, i si tindrà res que veure amb el tema del finançament autonòmic. Esper equivocar-me, de veritat. A més, en cas d’aprovar-se, endevindrà una eina de debat entre les dretes i les esquerres on podrem veure posicions ben clares, especialment quan entri en vigor la llei i s’hagi d’aplicar.

  Som un defensor convençut de l’Estat de Benestar, especialment de la política social educativa, sanitària i de la seguretat social, però m’opòs al paternalisme social. Sobre l’assistència social, sempre he pensat que és necessari una millor gestió-distribució dels recursos i, a més d’intentar pal•liar els problemes mitjançant l’assistència social, s’ha d’intentar solucionar-los per tal de “donar la canya i no els peixos”, és a dir, fer que l'assistència social esdevingui puntual. Tant de bo s’invertesqui en formació i en ocupació i arribi un dia que no siguin necessàries mesures com aquesta.

  Salut!

  Eli | 27/08/2008, 08:47
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS