Administrar

Calaix de sastre arran la meva vida quotidiana a Ciutat de Mallorca

Tots podem ser terroristes

maiorica | 12 Gener, 2009 23:22

Suposem que qualsevol de nosaltres és tancat a una cel·la indefinidament, aïllat i en condicions infrahumanes. Suposem que la única possibilitat d'escapolir-se és matar a carceller quan ens dugui l'escàs menjar del que disposem. Ho faríem? molts dirien que no serien capaços; però a mesura que passessin les setmanes i els mesos, el nostre instint de supervivència actuaria per sobre de qualsevol ètica personal. Molts ho intentaríem, davant el perill real de morir.
La vida es sueño (Calderón de la Barca) 

Aquesta "cel·la" es troba avui a Gaza. Un petit enclavament que ha viscut durant any i mig un bloqueig per terra i mar de l'estat d'Israel, i que els ha deixat gairebé sense aliments ni medicines. Un territori de terra petita i improductiva on viuen amuntegats centenars de milers de persones, en condicions d'habitabilitat infrahumanes. On amb el temps han niat la fam i la misèria, les infermetats i la desesperança, i ni tan sols tenen l'opció d'exiliar-se.

Tot plegat, adherir-se a la lluita armada de Hamas es presenta com l'última possibilitat de supervivència quan no hi ha res a perdre. Hamas s'ha aprofitat d'aquesta situació per continuar la seva lluita, i molts homes senzills i honrats de Gaza han passat a ser "terroristes" de Hamas, executors dels seus objectius violents.

Palestina entre 1946 i 2000

Pot dir-se que avui és terrorista qui viu a Gaza. Si, és terrorista qui recorre a la violència com a darrera esperança cega de sobreviure. Qui vivint en barracons miserables veu la seva família a la misèria, amuntegats a una terra erma com camp de concentració, on l'única autoritat organitzada és Hamas... la qual els condueix a la lluita armada. Dubto que el fonamentalisme religiós, "l'eix del mal", Al-Qaeda o Bin Laden facin aflorar com bolets aquesta mena de "terroristes" a Gaza.

Gaza i Cisjordània (2008) 

Un "terrorisme" de supervivència a la desesperada, que en lloc de ser interpretat com conseqüència de la tragèdia que s'hi viu a Gaza, ha estat contestat amb una contundent resposta militar de repressió. Centenars de morts a Gaza, entre ells ancians, dones i nins... per defensar-se d'una població a qui havien aïllat i desbastit.

Israel ha creat a Gaza un caldo de cultiu ideal pel creixement del terrorisme a través de la misèria, i que alhora justifica la seva actuació sagnant per defensar-se d'aquells a qui maltracta. Qui no seria un "terrorista" en aquestes circumstàncies, fos qui fos el seu carceller?

Comentaris

 1. I sense llibertat d'expressió

  I l'Exercit d'Israel no deixa acostar periodistes. Diu que els volen protegir, però no és cert. Volen protegir la seva interpretació del conflicte.
  Hem tret informacions a la web de l'SPIB http://www.speriodistes.com/

  Joana | 20/01/2009, 18:11
 2. manquen dades

  Per tal de ser un article perfecte, crec que hi hauries d'afegir quantes vegades els palestins han balafiat l'oportunitat de crear el seu propi Estat i quantes vegades han iniciat una guerra total contra l'Estat d'Israel amb l'ajut de tots els paísos àrabs (que no estan del tot mancats de dobblers). Podries afegir, igualment, per què es tancaren les fronteres de la Franja de Gaza fa vuit anys i què té que veure amb els atacs suïcides a les ciutats israelianes on ells mateixos (en quantitats de 110.000 obrers) es guanyaven la vida.
  Tal vegada podries escriure una o dues línies explicant què té que veure el fet de la 'democràtica' presa del poder del Hamas a Gaza (i el problema de doble representació política) amb les mesures que els israelians prenen contra la Franja.
  Si te queda lloc i temps, podries explicar un mot o dos sobre la 'cultura de l'odi' als textes d'estudi dels alumnes palestins i si pot influir en la creació de nous suïcides, amb la corresponent reacció israeliana a l'amenaça.
  I, finalment, quina solució proposes a Israel (que no sigui l'autodestrucció) per tal de poder obrir (no eliminar, ja que és un ens polític diferent) sense por les fronteres amb una Gaza autonòmica, de la mateixa manera que estan obertes amb la Cisjordània (que és més lleu que amb altres paísos veïnats).

  Dianeta | 23/01/2009, 11:51
 3. Re: manquen dades

  Dianeta, el meu article mai podria ser perfecte. Ni afegint les teves dades, que serien el contrapés raonat a els motius que adduesc.

  De fet, l'únic que he fet és esbossar les motivacions que han portat a Hamás a atacar a Israel repetides vegades. Des d'un punt de vista extern (evidentment, jo no hi visc allà) i sense entrar en posicionaments bons-dolents tant a l'ús durant els darrers dies.

  Un article tan breu no pot escapar de generalitzacions obligades per l'espai. He intentat separar acuradament els palestins de Hamàs, potser no ho he fet amb l'Estat d'Israel i els israelians.

  M'apuntes dades que serien adequades per un article que examinés l'estadi cronològicament anterior: és a dir, per què Israel ha bloquejat la franja de Gaza.

  Tanmateix, intento defugir sempre la simple divisió palestins-israelians, tan habitual en qualsevol anàlisi. Per a mi, hi han radicals i no radicals. Els fet que menciones (suícides, bombes), són repugnants. Però són obra d'una minoria radical que han aconseguir fer seva la causa dels palestins: radicalitza i guanyaràs. De la mateixa manera que alguns israelians ultraortodoxos ho han fet a la seva manera. I podria dir què han fet els israelians, i els altres, i de nou uns i els altres...

  No soc pro i contra ningú. No intento veure culpes o responsabilitats només en uns o en els altres. Això no du a res, i de fet en 60 anys mai ha dut a res. Tot està compartit, tot és corresponsable de tots. Però crec que més importància tenen els dirigents i els polítics que els pobles respectius.

  Solució? no n'hi veig cap ara, francament. Tan sols observo l'espiral d'odi i violencia que, durant 60 anys, s'ha repetit una i alta vegada a la zona. He parlat d'un episodi i els motius immediats que la provoquen, que en aquest cas, perjudica més als palestins.

  Una visió de conjunt no cap en un article. Sí en un assaig, probablement. Però no sóc professional d'això.

  Gràcies

  Manel | 23/01/2009, 17:13
 4. gràcies

  Gràcies per la teva resposta Manel.
  Encara crec que el títol de l'article 'tots podem ser terroristes' i els 'suposem' amb què el comences, ho enfoquen tot des del punt de vista que Hamas insisteix en emmarcar-ho.
  Jo encara crec, pot ser sigui massa ingènua, que hi pot haver solucions més pacífiques.
  Amb les preguntes que t'he posat només volia indicar que, quan els palestins han adoptat altres postures, no han rebut les condicions de cel·la que tu exposes de part dels israelians; al contrari, vivien a un nivell de vida molt alt.
  És cert que tenen unes exigències nacionals que són el que està en joc entre els palestins i Israel, però no podem consentir que cada vegada que no van pel camí que ells volen hagin de prendre el camí del terror, com feren fa nou anys.
  Tu mateix dius que "Els fet que menciones (suícides, bombes), són repugnants", però sembla que en el títol i en el contengut de l'article els justifiques, i això és el que em sap greu.
  La història dels palestins és una llarga lletania de negacions a anar per un camí pacífic, amb l'excusa de l'opresió etc. Fa quaranta i seixanta anys tenien en les seves mans els territoris que ara demanen pel seu estat; per què no l'instituïren? Per què empren els dobbers que l'Unió Europea els envia en armes en lloc de millorar el nivell de vida dels seus propis ciutadans?
  El Hamas feu promeses de prosperitat en nom d'Alà, i l'únic que ha sabut fer ha estat arruïnar-los amb la carrera bèl·lica.
  Les fronteres se tancaren només després dels atentats, i això és el que hem de tenir en compte! La cel·la està tancada per culpa dels terroristes, i no els terroristes neixen per culpa de la cel·la.

  Dianeta | 24/01/2009, 21:28
 5. De res

  Dianeta, en cap cas vull justificar cap acció terrorista, de Hamàs o de qui sigui. He pretès dibuixar un marc extrem, on qualsevol de nosaltres podria fer un crim. Un marc aproximat al que s'hi viu a Gaza per culpa del bloqueig d'Israel, però que de rebot ha fet créixer el terrorisme que volien aillar.

  I això no és justificar, en el sentit de donar "legalitat" als crims. Intento posar-me en el seu lloc i intentar entendre per què arriben fins el punt de matar, sense que això vulgui dir que estigui d'acord. Així de simple. Tanmateix, puc estar equivocat. L'exemple del carceller i el hostatge és una metàfora per entendre-ho.

  Que coincideixi amb els postulats de Hamas és totalment casual. Puc tenir idees coincidents amb molta gent, però de fet "diferents" en el procés per a arribar-ne.

  Després, vull que paris atenció a una cosa: parles dels palestins com un poble oposat al camí pacífic. Bé, els palestins no són un bloc monolític, n'hi ha de més radicals i més moderats, de religiosos i laics, així durant 60 anys. Però la situació d'excepció permanent fa que dominin la situació els més radicals: "a río revuelto..."

  Apart que hi han altres factors, com la corrució dels principals dirigents de l'ANP que van dur a perdre les eleccions a Gaza en favor de Hamàs. Això va tenir tant pes (o potser més) perquè Hamas guanyes els comicis. Que Hamas seguia sent una organització criminal? i tant. Pero visquent el dia a dia, allà, tot es veu d'una manera més matitzada.

  Per a mi, els palestins de Gaza no són "tots" uns fanàtics per votar a Hamas, quan veieren la immoralitat dels membres de l'ANP i la compararen amb el teixit assistencial que Hamas tenia muntada a Gaza (escoles, hospitals) pels "seus". Tot per netejar la seva imatge, evidentment; però els va funcionar.

  Em puc equivocar, però intento veure la situació des d'afora i no prendre part per cap punt de vista. Les guerres declarades o soterrades durant anys difícilment tenen un culpable i un innocent, i plantejar el tema en clau de defensar aferrissadament una part en contra de l'altra és un exercici inútil que MAI resol res.

  Una abraçada, i no deixis d'escriure.

  Manel | 24/01/2009, 23:45
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS