Administrar

Calaix de sastre arran la meva vida quotidiana a Ciutat de Mallorca

L'esport femení illenc a través de Sóller: Joventut Mariana vs. Círculo Sollerense

maiorica | 08 Març, 2009 20:13

Sóller és el paradigma de l'esport femení a les illes, tant dels seus èxits com de les seves contradiccions, que es fan paleses a través de la comparació de dos dels seus equips femenins.
 
Joventut Mariana de Sóller         Círculo Sollerense
 
Per un costat l'equip de bàsquet, el Joventut Mariana, el qual juga actualment a la màxima categoria estatal i s'ha consagrat com uns dels millors equips d'Espanya. Per altra banda l'equip de futbol del Círculo Sollerense, que sobreviu com pot a la categoria més baixa del fútbol regional.
A través de tots dos és possible reflectir les problemàtiques que rodegen a aquest esport a moltes contrades del món, però que a Sóller s'hi troben visiblement augmentades.
 
Bàsquet. Joventut Mariana femení
 
El Joventut Mariana de Sóller. Quartes a la lliga, però sempre menys importants que un Reial Mallorca de fútbol o un ViveMenorca d'ACB que han arribat a ser cuers...

Primer, el futbol és l'esport rei: amb motiu, o no. El Joventut Mariana de Sóller és, a hores d'ara, uns dels millors equips de bàsquet a les Illes; malgrat tot, el seu paper no mereix més que segones o terceres mencions als mitjans balears (excepte als locals del municipi). És el Reial Mallorca, també situat a la categoria més alta però mancat de resultats brillants als darrers anys, el que protagonitza permanentment les primeres notícies de l'àmbit esportiu. No dubto que el club vermell té una transcendència que va més enllà de l'esport; però els mèrits esportius han de tenir el seu paper, i sovint queden excessivament arraconats per una actualitat que s'allunya molt del factor competitiu. Mantenint aquest esquema a nivell local, el Círculo Sollerense femení hauria de tenir major relleu que el Joventut Mariana pel simple fet de ser un equip de futbol. Això no passa a Sóller; però a nivell illenc passa qualque cosa semblant.

Futbol. Círculo Sollerense femení

El Círculo Sollerense femení. Com els tuaregs: d'aquí cap allà, a empentes, on les deixin jugar...

Segon, l'esport segueix sent una qüestió de gènere. Mirem si no, com l'any passat el Club Bàsquet Inca (ara CB Mallorca) i el desaparegut Palma Aqua Màgica (ara de nou CB Alcúdia) rebien una atenció molt superior que el Joventut Mariana als mitjans, tot i jugar en categories similars. Malgrat la mediocre campanya dels homes i el brillant ascens de les solleriques, l'esport femení continuava sistemàticament en un segon pla. Això també val per les al·lotes del Círculo Sollerense, les quals competeixen a una categoria equivalent a la Segona B masculina, però que gaudeixen d'una atenció molt menor a la de qualsevol equip de les categories masculines més baixes, inclús als mitjans locals.

Futbol. Reial Mallorca femení

El RCD Mallorca femení de futbol. A la web oficial del club és impossible trobar-hi cap menció. Algun bermelló dirà "ah, però tenim un equip femení"? I així anem...

Tercer, l'etern debat entre esport d'elit o esport de base. Professionalisme o amateurisme? els èxits esportius del Joventut Mariana han fet que les seves necessitats econòmiques augmentessin per mantenir el seu potencial. Òbviament, les ajudes municipals al club han augmentat en proporció... en detriment de la resta de clubs de la Vila. El seu èxit ha estat un llast per a l'esport de base, i la seva professionalització mostra la inviabilitat econòmica generalitzada de l'esport d'elit a les Illes (que fins i tot ha afectat -qui ho diria!- al Reial Mallorca). Tot això ha afectat de rebot a les fémines del Círculo Sollerense, que apart de pertocar-ls'hi menys ajudes, els èxits del bàsquet han fet que l'emergent afició esportiva femenina hagi basculat cap a l'esport de la cistella. Resulta curiós veure com una població que veu amb normalitat la incorporació de la dona a la pràctica esportiva fins al més alt nivell en bàsquet, gairebé ho ignora en altres esports més humils. Com en el futbol, que no té ni públic femení.

Futbol. UD Collerense femení

El UD Collerense femení, el millor equip de Balears amb diferència i enguany candidat a pujar a la màxima categoria. Hauran de renunciar-ne per motius econòmics? Amb un 1% del que gasta el Reial Mallorca per fitxar en tindrien prou per a totes; però ni a això semblen tenir accés...

Tot plegat, el futur de l'esport femení encara és incert. El Joventut Mariana assaboreix les mels del triomf, però ni així veu el futur amb tranquil·litat. Les jugadores, revaloritzades gràcies a la bona temporada, marxaran en rebre millors ofertes econòmiques. El club no pot tirar més d'ajudes públiques, i el capital privat és remís a implicar-s'hi. Les jugadores del Círculo Sollerense, sense afició ni suport, estaven federades en un altre club fins la temporada passada. Però marxaren degut al tracte força masclista que havien sofert. Són les últimes de la fila, la "ventafocs" del futbol solleric. Dalt i abaix, l'esport femení de Sóller encara veu el seu futur amb molts problemes. Com a qualsevol contrada de les Illes.

Comentaris

Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS