Administrar

Calaix de sastre arran la meva vida quotidiana a Ciutat de Mallorca

El monolit de sa Feixina, llei sense justícia

maiorica | 25 Juliol, 2009 21:25

Al monument de sa Feixina de Palma li queda poc temps de vida. Les passes fetes per Cort els darrers dos anys dirigides a erradicar els darrers vestigis de la simbologia franquista són espaiats i per a alguns massa lents. Però res a veure amb la paràlisi i desídia dels consistoris anteriors.
 
Monolit franquista a sa Feixina, Palma 

Artísticament, el monolit no té cap valor: el seu disseny és tan inexpressiu com enigmàtic. Urbanísticament té una robustesa i una desproporció de tamany en un entorn ajardinat que es presumeix amable i d'esplai, a més que ocupa un espai excessiu. I històricament va ser aixecat per un règim dictatorial sobradament conegut, en els seus anys més repressius i de major penúria econòmica i social. Aquests factors intensifiquen la missió per la qual el monument va ser construït: intimidar i imposar amb la seva contundent presència els valors dictatorials que s’hi representen.

Parc de sa Feixina de Palma, amb l'imponent monolit al seu centre

(Parc de sa Feixina de Palma, amb el voluminós monolit al seu centre)

Els defensors de la seva supervivència argumenten que el monolit fou aixecat en homenatge als gairebé 800 morts del vaixell de guerra “Baleares”, tots ells mallorquins. Ben al contrari: el franquisme va utilitzar la memòria dels morts en combat per glorificar i legitimar el seu règim. I encara diria més: no hagués calgut cap homenatge a víctimes concretes perquè el règim aixequés algun tipus de monument d'autolloança dels seus valors dictatorials. Tampoc la subscripció popular és un aval que el legitimi, perquè molts represaliats per la dictadura (víctimes, familiars i amics) varen col·laborar per a evitar mals majors, i altres per temor a ser classificats com "desafectos al régimen" (amb totes les conseqüències que això podia comportar).

Inauguració del monument pel General Franco (1947)

(Inauguració del monument l'any 1947, amb la presència del General Franco)

Finalment, l’argument defensat per altres de mantenir vestigis físics del passat dictatorial com a record per evitar fets semblants en un futur (com el camp de concentració nazi d’Auschwitz) tindria la seva lògica si aquest vestigi no estigués enclavat en un lloc tan cèntric i estratègic de la ciutat. I en qualsevol cas aquí estan els llibres d’història, molts i bons, escrits sobre el conflicte: la memòria a través de la lectura i la formació és la millor prevenció possible.

A molts els dol la seva presència... però a quí pot molestar la seva absència? El record dels morts del “Baleares” és legítim, doncs són víctimes d’un conflicte bèl·lic on tothom surt perdent. Però per què ha d'estar lligat a aquest mastodóntic monòlit apologètic del franquisme? Seria molt més emotiu un grup escultòric que buidés l'excessiu espai ocupat, en harmonia amb el parc que ho envolta, i que també reivindiqués la memòria dels vençuts i represaliats pel règim franquista. Un homenatge a uns i altres, víctimes d'una guerra absurda. Per exemple, una rèplica de "La catedral" d’Auguste Rodin (dues mans que s'entrellacen), seria una mena d’homenatge molt més emotiu, senzill i conciliador.

La Catedral, d'Auguste Rodin 

A hores d’ara, cap ciutat espanyola manté vestigis de tal calibre en el seu nucli urbà; sa Feixina és el (pen)últim exemple d’aquesta delirant arquitectura feixista supervivent, i tot indica que els seus dies estan comptats.

Comentaris

 1. Re: El monolit de sa Feixina, llei sense justícia

  A mi em sembla bé que aquests monuments es llevin. Però, per què no es lleva també la de Jaume I a la Plaça d'Espanya? Sóc catalanista però una cosa no lleva l'altra. Jaume I era un sanguinari. O perquè han passat 800 anys les seves masacres perden importància? Estarà més justificat commemorar a Franco o Hitler d'aquí a 800 anys? Jo crec que amb aquestes coses hi ha molta hipocresia i interessos. Els que condemnen aquests monuments després són els primers que commemoren cada 31 de desembre una conquesta que va provocar moltes morts. Que no ho justifiquin dient que celebren la catalanitat. Si és així hi ha altres maneres.

  Perdó per la parrafada però és el que m'ha sortit :P

  caterina | 28/07/2009, 13:52
 2. Re: El monolit de sa Feixina, llei sense justícia

  Pot semblar exagerat, però el que dius no és cap disbarat. La gran majoria de persones i fets històrics homenatjats arreu del món són, mirats des de l'òptica actual, immorals. Se salven gràcies a la seva distància cronològica i el procés de sacralització que han sofert al llarg del temps. En tots els casos han estat utilitzats com fites que justifiquen idees concretes, especialment religioses i nacionals.

  La Revolució Francesa, Napoleó, les Piràmides, els Estats Units, Ivà el Terrible, Kemal Ataturk, les croades a Terra Santa, els Reis Catòlics... fets i persones que avui dia seien qualificats de genocides, assassins, autoritaris, violents o sanguinaris.

  Què els salva? que els seus pobles els han fet seus, sigui per desconeixement o per dret de conquesta. Les piràmides van ser construïdes amb esclaus, els EUA massacraren quasi tota la població indígena, Napoleó es deixà gairebé 600 mil homes morts a la campanya de Rússia, Isabel y Fernando expulsaren milers de jueus de Sepharad...

  A Jaume I se'l lloa perquè no va quedar ningú que s'oposés al seu reialme, la "unanimitat" ètnica dels nous pobladors ho va facilitar. La cultura popular va fer la resta. Amb Franco fa molt poc temps, i són molts els que patiren el seu règim i en donen testimoni.

  Potser això no disculpa que, a pesar de tot, Jaume I fos un genocida; però gairebé tots som descendents dels guanyadors i repobladors. Tenim "motius" per venerar-lo, però no descarto que algun dia les coses canviïn.

  Res és etern, tot i que arreu qualsevol civilització necessita algun tipus de "veritats absolutes" per no perdre la seva personalitat.

  Gràcies per passar-te de nou per aquí, i sort amb els teus escrits.

  Manel | 28/07/2009, 15:33
 3. Dossier Crucero Baleares.

  Si vos passau per la web de l'associació Memòria de Mallorca trobareu el dossier que sobre el Crucero i el monument, van redactar per demanar-ne l'esbucament. Després de llegir-ne les heroïcitats dels seus tripulants, segurament que pensareu que el seu destí és la runa.

  Guillem Bassa | 11/03/2011, 22:18
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS